Bygga eget blinkerssystem

Berätta om dina pågående projekt.
JensHaglof
Inlägg: 96
Blev medlem: 9 juni 2024, 14:38:47

Re: Bygga eget blinkerssystem

Inlägg av JensHaglof »

rvl skrev: 10 februari 2025, 11:57:10 Idealt möjligen, men i praktiken aldrig. Parallella lysdioder (vänstra bilden) är en dålig idé.
Ok! Hur på sätt är parallella lysdioder en dålig idé?
Palle500 skrev: 10 februari 2025, 14:36:38 Vet inte om detta kan hjälpa dig i tänkandet.
Jämför dina elritningar med vattentryck.

Batteriet är vattenkranen (spänning) på plus är det anslutet vattenslangar som pressar vattnet igenom olika kraftiga veck (resistanser) på slangen, ju kraftigare veck ju högre motstånd (resistans) och då även mindre vattenflöde.
Dina lysdioder kan du se som små vattenhjul där trycket/spänningen försvinner och sen rinner vattnet tillbaka i kanaler (minus ledningarna) till vattenkällan/batteriet).
Tack för liknelsen. Jag har den i min el kurs också! :)
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 34628
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: Bygga eget blinkerssystem

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Svar på frågan:
HUGGBÄVERN skrev: 19 januari 2025, 14:04:28 Spänningsfall över lysdioder varierar en del, varför i fallen du ritat, kommer en diod att dra mer ström än andra och dels får du lite blandade ljusstyrkor, dels riskerar du att en diod brinner upp och så går nästa med.

Tror det säkert har nämnts - ett motstånd per lysdiod.

80DFDAE0-5A08-4095-91CD-E0D67DC07A57.png
JensHaglof
Inlägg: 96
Blev medlem: 9 juni 2024, 14:38:47

Re: Bygga eget blinkerssystem

Inlägg av JensHaglof »

Ok, tack för svar! :)

Hmm krångligt detta, frågor:

Bild

I vänstra kretsen, drar D2 och D4 mer ström än D3 och D5?

Eller menar du att D3 drar mer ström än D5 och om D3 dör så får D5 ännu mer ström och dör också?

I högra kretsen så drar alla lysdioder lika mycket ström? Eller drar D6 och D7 mer ström än D8 och D9?

I vänstra kretsen då drar D2 och D4 lika mycket ström, eller drar D2 mer?

Om den högra kretsen har 660 ohms motstånd, vad exakt är skillnaden mot vänstra? Är det att vänstra kretsen har ojämn fördelning av strömmen?

/Jens
Användarvisningsbild
hcb
Moderator
Inlägg: 5935
Blev medlem: 23 februari 2007, 21:44:50
Skype: hcbecker
Ort: Lystrup / Uppsala
Kontakt:

Re: Bygga eget blinkerssystem

Inlägg av hcb »

>I vänstra kretsen, drar D2 och D4 mer ström än D3 och D5?

Med *ideala* dioder är spänningsfallet vid en given ström detsamma för alla individer, och då skulle den första kopplingen fungera. I *praktiken* så skiljer karakteristika mellan olika dioder, även av samma typ och fabrikat. Det som kan (kommer att) hända är att ena benet (D3+D5 eller D2+D4) kommer ha ett något lägre framspänningsfall än det andra och därför "sno åt sig" mer ström, i värsta fall tills något havererar, i bästa fall bara med ojämn ljusstyrka.
Palle500
Inlägg: 4901
Blev medlem: 6 juni 2015, 14:53:06
Ort: Strängnäs

Bygga eget blinkerssystem

Inlägg av Palle500 »

JensHaglof skrev: I högra kretsen så drar alla lysdioder lika mycket ström? Eller drar D6 och D7 mer ström än D8 och D9?
/Jens
Du kan inte få olika ström i en seriekrets! Tänk om! och tänk på om vattenflödet i en slang kan variera på olika ställen i slangen?
Men det kan vara olika flöden i två slangar som sitter på varsin vattenutkastare. Eller är Y-kopplade från tex vattenutkastaren.
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 34628
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: Bygga eget blinkerssystem

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Dioderna i kretsarna 1 och 2 nedan kan vara enkla eller det kan sitta några i serie (alltså, D1-D5 kan bestå av en eller flera dioder i serie), men här är principen bakom detta med att INTE lägga lysdioder parallelt utan seriemotstånd.

En lysdiod har ett typiskt spänningsfall vilket kan variera mellan olika dioder. Om man gör som i översta fallet kommer en diod att leda lite mer än de andra och med tiden "slitas ut" och gå till avbrott och strömmen man justerat för med motståndet kommer att fördelas mellan 4 dioder = alltså högre ström och högre slitage på dioderna och snart har vi nästa kollaps ... och nästa.

I fall två är varje motstånd matchat mot den ström som ska gå genom dioderna. Om en diod fallerar, påverkar det inte strömmen genom de andra.

I tredje fallet har man tillräckligt hög spänning för att kunna driva alla dioder (*) och då räcker ett motstånd för att ge lagom ström (samma ström genom alla dioder).
IMG_20250214_164903_761.jpg

(*) Om det är 2V spänningsfall över varje diod blir det totala spänningsfallet 10V. Då måste man ha mer än 10V, förslagsvis 12V för drivning. om man ska skicka 10mA genom dioderna måste motståndet beräknas efter detta om med hjälp av Ohmslag - Spänning = Motstånd * Ström, där man ställer om parameterarna får Motstånd = Spänning/Ström.
Strömmen är 10mA och Spänningen (över motståndet = 12V - 10V) = 2V.
Motstånd = 2/10*10∧-3 = 200 Ohm.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
JensHaglof
Inlägg: 96
Blev medlem: 9 juni 2024, 14:38:47

Re: Bygga eget blinkerssystem

Inlägg av JensHaglof »

Tack allihopa!! Vad grymma ni är. :)

Nu förstår jag helt och fullt!!

Alright... min plan här nu då:

Alla lampor består av två dioder plus ett motstånd. Dessa lampor kopplas parallellt.

Typ samma plan som förut - men nu förstår jag varför det måste vara så! :)

Jag inser att jag förmodligen kommer vara klar med detta projekt till våren då lampor inte längre behövs. I alla fall inte fram och bak lampor. Men blinkers behövs ju året om såklart. Hmm skall fixa så att man kan välja att sätta på fram och baklampor plus möjlighet att blinka, eller bara möjligheten att blinka.
Användarvisningsbild
MiaM
Inlägg: 12368
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Bygga eget blinkerssystem

Inlägg av MiaM »

Hur går det med blinkersen?


Ett par kommentarer:
Det verkar onödigt att vara tvungen att ha vitt framåt och rött bakåt igång för att kunna slå på binkfunktionen. Blinkfunktionen verkar användbar även i dagsljus. Osäker på vad reglerna faktiskt säger men misstänker att det är tillåtet att använda den istället för att sträcka ut arm, och det är ju säkrare att inte behöva släppa styret medan man svänger.

Angående säkerhet när man svänger osv så vore det kanske bra med nån slags omkopplare som kan sitta som en ring på ett finger och manövreras med ett annat finger, så att du slipper röra en arm mot magen/bröstet. Vet inte hur man enkelt skulle fixa detta dock. Om du istället byggt något som sitter fast monterat på cykeln så hade du kunnat använda blinkersreglage för motorcykel/moped, men då behövs nån slags mellanlägg för styret verkar normalt ha grövre diameter på motorcykel/moped än på vanlig cykel.

Angående kabelval så är nog ett budgetalternativ att gräva fram gamla hörlurar ur E-skrot eller liknande. Annars så är kablar avsedda för mätinstrument ofta väldigt tåliga mot mycket böjande. Den typen av kabel finns även att köpa separat som metervara. Det är väl kanske lite overkill dock.

Minns inte om jag redan tjatat om det, men de klassiska lysdiodfärgerna, alltså röd, orange, gul och grön har så lågt spänningsfall att du kan köra två i serie (ihop med seriemotstånd) från 5V.
Skriv svar