Dioderna i kretsarna 1 och 2 nedan kan vara enkla eller det kan sitta några i serie (alltså, D1-D5 kan bestå av en eller flera dioder i serie), men här är principen bakom detta med att INTE lägga lysdioder parallelt utan seriemotstånd.
En lysdiod har ett typiskt spänningsfall vilket kan variera mellan olika dioder. Om man gör som i översta fallet kommer en diod att leda lite mer än de andra och med tiden "slitas ut" och gå till avbrott och strömmen man justerat för med motståndet kommer att fördelas mellan 4 dioder = alltså högre ström och högre slitage på dioderna och snart har vi nästa kollaps ... och nästa.
I fall två är varje motstånd matchat mot den ström som ska gå genom dioderna. Om en diod fallerar, påverkar det inte strömmen genom de andra.
I tredje fallet har man tillräckligt hög spänning för att kunna driva alla dioder (*) och då räcker ett motstånd för att ge lagom ström (samma ström genom alla dioder).
IMG_20250214_164903_761.jpg
(*) Om det är 2V spänningsfall över varje diod blir det totala spänningsfallet 10V. Då måste man ha mer än 10V, förslagsvis 12V för drivning. om man ska skicka 10mA genom dioderna måste motståndet beräknas efter detta om med hjälp av Ohmslag - Spänning = Motstånd * Ström, där man ställer om parameterarna får Motstånd = Spänning/Ström.
Strömmen är 10mA och Spänningen (över motståndet = 12V - 10V) = 2V.
Motstånd = 2/10*10∧-3 = 200 Ohm.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.