Meduza's Terco CNC4500 Retrofit

Robot, CNC, Pneumatik, Hydraulik, mm
Användarvisningsbild
Meduza
EF Sponsor
Inlägg: 10714
Blev medlem: 30 april 2005, 22:48:05
Ort: Ekerö, Stockholm
Kontakt:

Re: Meduza's Terco CNC4500 Retrofit

Inlägg av Meduza »

Har jobbat typ 8 timmar i sträck med fräsen i dag och tänkte jag skulle visa vad som har hänt senaste tiden :)

48V 12,5A nätagg, med en liten 100V 10000µF kondning som buffert.
2013-07-24 03.55.40.jpg
ON-knapp, OFF-Knapp, Nödstopp och indikatorlysdiod, naturligtvis blir det självhållande reläkrets för on/off som vanligt i mina cnc-byggen!
2013-07-24 03.56.02.jpg
Skärmen monterad på JULA's 199kr-arm, riktigt bra för pengarna, men plastkåporna till den passar inte alls in i fräsens look så den får köras "RAW" :)
2013-07-24 03.56.13.jpg
Och såhär ser den ut där den står just nu, har städat runt den där den står på Stockholm Makerspace då jag åker iväg i drygt 3 veckor på fredag och inte hinner bygga vidare innan dess, och då får det ju gärna se lite snyggt ut!
2013-07-24 05.14.29.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
elfel
Inlägg: 2
Blev medlem: 8 augusti 2012, 23:30:58

Re: Meduza's Terco CNC4500 Retrofit

Inlägg av elfel »

Man kan då inte beskylla dig för att inte göra ett grundligt jobb!! Väldigt propert också!!
andv
Inlägg: 15
Blev medlem: 11 maj 2012, 23:26:55

Re: Meduza's Terco CNC4500 Retrofit

Inlägg av andv »

Snyggt jobbat!

Är det ett solid state relä du använt för nödstoppsfunktionen? Bara att koppla NC-brytaren på nödstoppet på lämpligt sätt till den eller behövs ytterligare komponenter?
Användarvisningsbild
Meduza
EF Sponsor
Inlägg: 10714
Blev medlem: 30 april 2005, 22:48:05
Ort: Ekerö, Stockholm
Kontakt:

Re: Meduza's Terco CNC4500 Retrofit

Inlägg av Meduza »

Andv: Nej det är inte ett Solid-state relä jag har använt, och nödstopps-slingan är faktiskt inte kopplad ännu :)

För av/på så har jag ett industrirelä 230V/30A som är kopplat som självhållande, dvs när man ger den spänning så slår den över och driver då sin egen reläspole på den inkommande matningen, när man tar bort spänningen så slår reläkontakterna tillbaka och den blir "nollställd", detta gör också att den efter strömavbrott eller nödstopp aldrig autostartar utan det krävs alltid mänsklig interaktion.

Typ såhär alltså:
Bild


Men om vi återgår till nödstopp så kommer den att utföra följande:

Nr1: Bryter inkommande på samma sätt som Off-knappen, dvs det självhållande relät släpper och 48V-nätagget till stegmotordrivarna och spindeldrivaren slutar få matning, datorns nätagg är stumt kopplad så att den dör inte.
Nr2: Bryter 5V till "Enable" pinnen på stegmotordrivarna och breakoutkortet, samt signalerar till datorn att det är nödstoppat, dvs stegmotorerna tvärnitar.
Nr3: Bryter kontrollspänningen till solid-state relät som sitter efter spindeldrivaren för att kontrollera spindel on/off, så spindeln blir strömlös och får frirulla ut, får dock prova hur lång tid det tar, eventuellt så får jag dessutom koppla in ett relä som kortsluter motorn till ett lågohmigt effektmotstånd för DC-bromsning.


Mitt senaste problem nu är att jag skulle behöva få in en VGA-kabel, en strömsladd till skärmen och en ljudsladd genom ett 16mm hål för att få in den genom skärmarmens fäste och direkt in i sidan på fräsen, och då jag inte är sugen på att löda VGA-kontakt... så gav jag mig precis på att se hur mycket man kan förminska en VGA-kontakt i storlek med hjälp av kniv, avbitare och bågfil :)
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
andv
Inlägg: 15
Blev medlem: 11 maj 2012, 23:26:55

Re: Meduza's Terco CNC4500 Retrofit

Inlägg av andv »

Ok, borde göra något liknande till en CNC maskin jag skruvar på.

Om du inte vill löda vga så har Kjell vga-kontakt med skruvanslutning. Ingen aning hur det påverkar bildkvalitén dock.
Användarvisningsbild
Meduza
EF Sponsor
Inlägg: 10714
Blev medlem: 30 april 2005, 22:48:05
Ort: Ekerö, Stockholm
Kontakt:

Re: Meduza's Terco CNC4500 Retrofit

Inlägg av Meduza »

Jag bygger mest som jag själv tycker känns vettigast och säkrast :)
Vad är det för maskin du skruvar på?

Tack för tipset om kjells VGA-breakout, om denna kabeln inte fungerar så kanske det får bli lösningen,
nerklippt så blev dock VGA-kontakten bara 14mm bred så ett 16mm hål kommer fungera utmärkt,
och då jag kan fästa kontakten med buntband vid moderkortet så gör det inget att jag inte får med kåpa och skruvar :)
Användarvisningsbild
Henrik Kjellberg
Inlägg: 537
Blev medlem: 26 december 2004, 00:59:27
Ort: Lund

Re: Meduza's Terco CNC4500 Retrofit

Inlägg av Henrik Kjellberg »

Snyggt!
Hur har du kopplat nätaggen? Parallellt? I manualen till mina nätagg (till utseendet likadana, vad det nu betyder för innandömmet) står det att de inte kan parallellkopplas. :humm:
Kör med ett nu, men det skulle kunna behövas lite mer kräm för att få upp farten i stegmotorerna tror jag.
Användarvisningsbild
Meduza
EF Sponsor
Inlägg: 10714
Blev medlem: 30 april 2005, 22:48:05
Ort: Ekerö, Stockholm
Kontakt:

Re: Meduza's Terco CNC4500 Retrofit

Inlägg av Meduza »

Ja dom är kopplade parallellt, dessa nätagg är gjorda för att klara det, dom har faktiskt varit monterade just såhär i ett större nätagg jag plockade ur dom ur som är byggt av Powerbox sweden, tänkte först använda hela nätagget med yttre kapsling och allt, men då det blev lite för stort för att få in i fräsen så monterade jag loss allt och monterade dom på en lös plåt i stället.

Står det i din manual att dom inte ska kopplas parallelt så är det för att dom lätt blir obalanserade, fungerar ofta att parallellkoppla ändå om man trimmar in spänningen med trimpoten på dom väldigt exakt och nära varandra så att dom delar på lasten så bra som möjligt, och en lite större kondning för att ta hand om strömspikar så brukar det fungera ändå.

För att få upp farten så brukar dock högre spänning vara det viktigaste för stegmotorer.
Användarvisningsbild
Henrik Kjellberg
Inlägg: 537
Blev medlem: 26 december 2004, 00:59:27
Ort: Lund

Re: Meduza's Terco CNC4500 Retrofit

Inlägg av Henrik Kjellberg »

Mja... Nu har jag tillgång till ett antal 24V agg, men det kanske får bli en investering så småningom..
Användarvisningsbild
Meduza
EF Sponsor
Inlägg: 10714
Blev medlem: 30 april 2005, 22:48:05
Ort: Ekerö, Stockholm
Kontakt:

Re: Meduza's Terco CNC4500 Retrofit

Inlägg av Meduza »

Men seriekoppla två eller tre 24V agg då, det brukar inte vara något problem alls att seriekoppla?

Begränsningen är vad dina drivare klarar.
Användarvisningsbild
Henrik Kjellberg
Inlägg: 537
Blev medlem: 26 december 2004, 00:59:27
Ort: Lund

Re: Meduza's Terco CNC4500 Retrofit

Inlägg av Henrik Kjellberg »

Och de j.kla drivarna tål ju bara 40V :doh:
Men man kanske kan ratta ner de max... :humm: Ska nog åka hem och prova...
Användarvisningsbild
Meduza
EF Sponsor
Inlägg: 10714
Blev medlem: 30 april 2005, 22:48:05
Ort: Ekerö, Stockholm
Kontakt:

Re: Meduza's Terco CNC4500 Retrofit

Inlägg av Meduza »

Mja då kan det vara på gränsen, dom går ofta bara att ratta 10% ner, men det går ju att fixa genom att löda på en annan trimpot eller något motstånd i serie eller parallell med den nuvarande så borde du kunna ratta ner dom till typ 19V styck :)
Användarvisningsbild
Henrik Kjellberg
Inlägg: 537
Blev medlem: 26 december 2004, 00:59:27
Ort: Lund

Re: Meduza's Terco CNC4500 Retrofit

Inlägg av Henrik Kjellberg »

Works like a charm! Rattade ner de till 19.5V vardera och fick 39V blankt ut! Och jäklar vilken skillnad på tempot!! :tumupp: Tack för tipset!
Användarvisningsbild
Meduza
EF Sponsor
Inlägg: 10714
Blev medlem: 30 april 2005, 22:48:05
Ort: Ekerö, Stockholm
Kontakt:

Re: Meduza's Terco CNC4500 Retrofit

Inlägg av Meduza »

Kul att man kunde hjälpa till! :tumupp:

Som du ser så brukar spänningen vara största problemet för att få stegmotorer att gå fort :)
Användarvisningsbild
Henrik Kjellberg
Inlägg: 537
Blev medlem: 26 december 2004, 00:59:27
Ort: Lund

Re: Meduza's Terco CNC4500 Retrofit

Inlägg av Henrik Kjellberg »

Ja, verkligen! Jag gick från 400mm/min till över 900mm/min! :D
Skriv svar