Logga temperatur i klotgrill?
Re: Logga temperatur i klotgrill?
Ursäkta OT, men det blir bra mycket godare och mörare att koka köttet i någon timme innan grillning, och att då bara grilla en stund för att få fin yta. De absolut godaste ribsen tillagas på detta sätt (det är typiskt amerikanskt, t.ex. Flanigan's tillagar sina vinstvinnande ribs på det sättet) , det har jag personlig erfarenhet av.
Jag brukar göra ett kok av vatten, öl, BBQ-sås och Liquid smoke och låta ribsen koka mellan 45 minuter och en dryg timme. Ribs grillade i 110 grader i 4-5 timmar blir enligt min erfarenhet extremt torra och tråkiga, inte alls den där fina mörheten som förkokta ribs ger.
Jag brukar göra ett kok av vatten, öl, BBQ-sås och Liquid smoke och låta ribsen koka mellan 45 minuter och en dryg timme. Ribs grillade i 110 grader i 4-5 timmar blir enligt min erfarenhet extremt torra och tråkiga, inte alls den där fina mörheten som förkokta ribs ger.
Re: Logga temperatur i klotgrill?
Å, sjutton. Då lärde man sig något nytt igen.cyberknutte skrev:Om grillar på det gamla vanliga hedenhös sättet med köttet direkt ovanför glöden så blir det omöjligt att lyckas. Hela poängen med en klotgrill är att man skapar en form av varmluftsugn. Man lägger allt kol vid ena sidan och sedan lägger man köttet på andra sidan, sen på med locket och låt det stå i lugn och ro i en timme och köttet blir kanonfint. Men vill man att det skall ta ännu längre tid innan det blir klart så måste man ta till andra trick med t.ex. vattenbehållare för att få ner temperaturen.
Här finns en bra beskrivning av detta:
http://amazingribs.com/tips_and_techniq ... setup.html
// Andreas
Walle: men det är väl i princip det han gör om han låter köttet ligga i 110 grader i tre timmar ? Fast utan att låta några smakämnen försvinna i vatten...
Re: Logga temperatur i klotgrill?
För att återgå till ursprunsfrågeställningen så skulle jag försöka hitta en datalogger med ett antal kanaler, några termoelement, inte för tunna för då kommer värdena att hoppa upp och ner och dom kommer att rosta, speciellt dom som du ev lägger i glöden, pga temperatur och reducerande (syreunderskott) miljö.
Sen skulle jag mäta några gånger tills det smakar bra. Strunta i absoluta värdet, 110 grader, på temperaturen, det kanske inte stämmer. Sedan är det bara att försöka upprepa
Ett problem är att hitta en datalogger till vettigt pris. Med pengar är det naturligtvis inget problem, det finns massor av dataloggers att köpa med RS232, USB, Ehernet etc. Titta på Campbell Scientific, Gemeni, svenska Intab / AAC. Du kanske kan få idéer från dem.
Det finns också färdiga IC med förförstärkare / signalbehandling / linearisering till voltområdet, för termoelement om du vill bygga ihop något eget.
Störst i världen? på temperaturmätning är Omega www.omega.com som också har en webshop med termoelement och prober av alla tänkbara sorter.
Sen skulle jag mäta några gånger tills det smakar bra. Strunta i absoluta värdet, 110 grader, på temperaturen, det kanske inte stämmer. Sedan är det bara att försöka upprepa
Ett problem är att hitta en datalogger till vettigt pris. Med pengar är det naturligtvis inget problem, det finns massor av dataloggers att köpa med RS232, USB, Ehernet etc. Titta på Campbell Scientific, Gemeni, svenska Intab / AAC. Du kanske kan få idéer från dem.
Det finns också färdiga IC med förförstärkare / signalbehandling / linearisering till voltområdet, för termoelement om du vill bygga ihop något eget.
Störst i världen? på temperaturmätning är Omega www.omega.com som också har en webshop med termoelement och prober av alla tänkbara sorter.
Re: Logga temperatur i klotgrill?
www.m.nu har 1-wireinterface till typ K givare och då kan du logga till din dator på ett halvenkelt sätt.
-
- Inlägg: 10
- Blev medlem: 11 maj 2011, 12:06:32
Re: Logga temperatur i klotgrill?
Därom råder det ju delade meningar, läs: "If you boil ribs the terrorists win" här:Walle skrev:Ursäkta OT, men det blir bra mycket godare och mörare att koka köttet i någon timme innan grillning...
http://www.amazingribs.com/recipes/pork ... _ever.html
// Andreas
-
- Inlägg: 10
- Blev medlem: 11 maj 2011, 12:06:32
Re: Logga temperatur i klotgrill?
Stort tack till alla som kommit med konkreta tips!
Hur fungerar egentligen en sådan här: http://www.kimo.se/generera_givarinfo.a ... elnr=70130
Var på tråden mäts tempen? Längst ut i spetsen? Blir det ett genomsnitt av hela tråden?
Mvh,
Andreas
Hur fungerar egentligen en sådan här: http://www.kimo.se/generera_givarinfo.a ... elnr=70130
Var på tråden mäts tempen? Längst ut i spetsen? Blir det ett genomsnitt av hela tråden?
Mvh,
Andreas
Re: Logga temperatur i klotgrill?
Tempen mäts i ändan där det finns en svetsning som kopplar ihop de 2 olika metaller. Du ska komma ihåg att ha "kallpunktskompensering" om du mäter med en sådan.
Re: Logga temperatur i klotgrill?
Fast köttet släpper ju ifrån sig vätska om det ligger i en grill, så köttet blir torrare än om det kokas. Sen så kokar man ju, som jag skrev, inte i rent vatten, utan i ett "kok" på vatten, öl, BBQ-sås, liquid smoke och lite andra kryddor, så det blir en aktiv smaksättning av köttetjesse skrev: Walle: men det är väl i princip det han gör om han låter köttet ligga i 110 grader i tre timmar ? Fast utan att låta några smakämnen försvinna i vatten...
-
- Inlägg: 10
- Blev medlem: 11 maj 2011, 12:06:32
Re: Logga temperatur i klotgrill?
Ok, så då borde man alltså kunna sticka in den genom ventilationshålen i locket och böja till den så den hamnar i rätt position?Icecap skrev:Tempen mäts i ändan där det finns en svetsning som kopplar ihop de 2 olika metaller. Du ska komma ihåg att ha "kallpunktskompensering" om du mäter med en sådan.
Sen kopplar jag den (via en förlängningssladd?) till en Multimeter med typ K interface för ett första test?
// Andreas
Re: Logga temperatur i klotgrill?
Ja.
Skarvledningen bör vara avsedd för typ K element, annars får du ett visst mätfel i skarven också.
Skarvledningen bör vara avsedd för typ K element, annars får du ett visst mätfel i skarven också.
Re: Logga temperatur i klotgrill?
Skarvledningen och kontaktblecken är gjorda i samma material som används i termoelementet, annars får man en extra oönskad mätpunkt i skarven. Det måste både vara rätt typ av skarvledning och den måste kopplas med rätt polarisering, så det är bra om man har rätt kontakter som inte går att vända åt fel håll.