Logga temperatur i klotgrill?

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
Walle
Moderator
Inlägg: 7660
Blev medlem: 14 december 2004, 10:32:18
Ort: Stockholm

Re: Logga temperatur i klotgrill?

Inlägg av Walle »

Ursäkta OT, men det blir bra mycket godare och mörare att koka köttet i någon timme innan grillning, och att då bara grilla en stund för att få fin yta. De absolut godaste ribsen tillagas på detta sätt (det är typiskt amerikanskt, t.ex. Flanigan's tillagar sina vinstvinnande ribs på det sättet) , det har jag personlig erfarenhet av.

Jag brukar göra ett kok av vatten, öl, BBQ-sås och Liquid smoke och låta ribsen koka mellan 45 minuter och en dryg timme. Ribs grillade i 110 grader i 4-5 timmar blir enligt min erfarenhet extremt torra och tråkiga, inte alls den där fina mörheten som förkokta ribs ger.
Användarvisningsbild
jesse
Inlägg: 9235
Blev medlem: 10 september 2007, 12:03:55
Ort: Alingsås

Re: Logga temperatur i klotgrill?

Inlägg av jesse »

cyberknutte skrev:Om grillar på det gamla vanliga hedenhös sättet med köttet direkt ovanför glöden så blir det omöjligt att lyckas. Hela poängen med en klotgrill är att man skapar en form av varmluftsugn. Man lägger allt kol vid ena sidan och sedan lägger man köttet på andra sidan, sen på med locket och låt det stå i lugn och ro i en timme och köttet blir kanonfint. Men vill man att det skall ta ännu längre tid innan det blir klart så måste man ta till andra trick med t.ex. vattenbehållare för att få ner temperaturen.
Här finns en bra beskrivning av detta:

http://amazingribs.com/tips_and_techniq ... setup.html

// Andreas
Å, sjutton. Då lärde man sig något nytt igen.

Walle: men det är väl i princip det han gör om han låter köttet ligga i 110 grader i tre timmar ? Fast utan att låta några smakämnen försvinna i vatten...
janaf
EF Sponsor
Inlägg: 2275
Blev medlem: 14 september 2009, 14:51:03
Ort: Stockhom Söder

Re: Logga temperatur i klotgrill?

Inlägg av janaf »

För att återgå till ursprunsfrågeställningen så skulle jag försöka hitta en datalogger med ett antal kanaler, några termoelement, inte för tunna för då kommer värdena att hoppa upp och ner och dom kommer att rosta, speciellt dom som du ev lägger i glöden, pga temperatur och reducerande (syreunderskott) miljö.

Sen skulle jag mäta några gånger tills det smakar bra. Strunta i absoluta värdet, 110 grader, på temperaturen, det kanske inte stämmer. Sedan är det bara att försöka upprepa :)

Ett problem är att hitta en datalogger till vettigt pris. Med pengar är det naturligtvis inget problem, det finns massor av dataloggers att köpa med RS232, USB, Ehernet etc. Titta på Campbell Scientific, Gemeni, svenska Intab / AAC. Du kanske kan få idéer från dem.

Det finns också färdiga IC med förförstärkare / signalbehandling / linearisering till voltområdet, för termoelement om du vill bygga ihop något eget.

Störst i världen? på temperaturmätning är Omega www.omega.com som också har en webshop med termoelement och prober av alla tänkbara sorter.
Croaton
Inlägg: 137
Blev medlem: 23 november 2005, 10:06:26
Ort: Örnsköldsvik

Re: Logga temperatur i klotgrill?

Inlägg av Croaton »

Bara att köpa en (eller ett par) iGrill :)
http://www.igrillinc.com/

/C
larky
Inlägg: 1112
Blev medlem: 7 mars 2007, 07:54:18
Ort: Skellefteå
Kontakt:

Re: Logga temperatur i klotgrill?

Inlägg av larky »

www.m.nu har 1-wireinterface till typ K givare och då kan du logga till din dator på ett halvenkelt sätt.
cyberknutte
Inlägg: 10
Blev medlem: 11 maj 2011, 12:06:32

Re: Logga temperatur i klotgrill?

Inlägg av cyberknutte »

Walle skrev:Ursäkta OT, men det blir bra mycket godare och mörare att koka köttet i någon timme innan grillning...
Därom råder det ju delade meningar, läs: "If you boil ribs the terrorists win" här:
http://www.amazingribs.com/recipes/pork ... _ever.html

// Andreas
cyberknutte
Inlägg: 10
Blev medlem: 11 maj 2011, 12:06:32

Re: Logga temperatur i klotgrill?

Inlägg av cyberknutte »

Stort tack till alla som kommit med konkreta tips! :bravo:

Hur fungerar egentligen en sådan här: http://www.kimo.se/generera_givarinfo.a ... elnr=70130

Var på tråden mäts tempen? Längst ut i spetsen? Blir det ett genomsnitt av hela tråden?

Mvh,
Andreas
Användarvisningsbild
Icecap
Inlägg: 26449
Blev medlem: 10 januari 2005, 14:52:15
Ort: Aabenraa, Danmark

Re: Logga temperatur i klotgrill?

Inlägg av Icecap »

Tempen mäts i ändan där det finns en svetsning som kopplar ihop de 2 olika metaller. Du ska komma ihåg att ha "kallpunktskompensering" om du mäter med en sådan.
Användarvisningsbild
Walle
Moderator
Inlägg: 7660
Blev medlem: 14 december 2004, 10:32:18
Ort: Stockholm

Re: Logga temperatur i klotgrill?

Inlägg av Walle »

jesse skrev: Walle: men det är väl i princip det han gör om han låter köttet ligga i 110 grader i tre timmar ? Fast utan att låta några smakämnen försvinna i vatten...
Fast köttet släpper ju ifrån sig vätska om det ligger i en grill, så köttet blir torrare än om det kokas. Sen så kokar man ju, som jag skrev, inte i rent vatten, utan i ett "kok" på vatten, öl, BBQ-sås, liquid smoke och lite andra kryddor, så det blir en aktiv smaksättning av köttet :)
cyberknutte
Inlägg: 10
Blev medlem: 11 maj 2011, 12:06:32

Re: Logga temperatur i klotgrill?

Inlägg av cyberknutte »

Icecap skrev:Tempen mäts i ändan där det finns en svetsning som kopplar ihop de 2 olika metaller. Du ska komma ihåg att ha "kallpunktskompensering" om du mäter med en sådan.
Ok, så då borde man alltså kunna sticka in den genom ventilationshålen i locket och böja till den så den hamnar i rätt position?
Sen kopplar jag den (via en förlängningssladd?) till en Multimeter med typ K interface för ett första test?

// Andreas
janaf
EF Sponsor
Inlägg: 2275
Blev medlem: 14 september 2009, 14:51:03
Ort: Stockhom Söder

Re: Logga temperatur i klotgrill?

Inlägg av janaf »

Ja.

Skarvledningen bör vara avsedd för typ K element, annars får du ett visst mätfel i skarven också.
grubs
Inlägg: 257
Blev medlem: 6 juni 2007, 01:34:39
Ort: Göteborg

Re: Logga temperatur i klotgrill?

Inlägg av grubs »

Skarvledningen och kontaktblecken är gjorda i samma material som används i termoelementet, annars får man en extra oönskad mätpunkt i skarven. Det måste både vara rätt typ av skarvledning och den måste kopplas med rätt polarisering, så det är bra om man har rätt kontakter som inte går att vända åt fel håll.
Skriv svar