Logik vs. Microcontroller i digital klocka

Planering och tankar kring eventuella framtida projekt.
Frasse
Inlägg: 136
Blev medlem: 29 januari 2005, 10:30:42

Logik vs. Microcontroller i digital klocka

Inlägg av Frasse »

Jag och några polare planerar att bygga en klocka med alarm o.s.v som projektarbete. Frågan är bara om vi ska använda oss av programmerbar logik eller microcontroller?

Det som talar för logiken är att vi redan nu har läst rätt mycket sånt. uC kan jag inget om än så länge men det är väl kanske ganska lätt att komma igång.

Jag skulle gärna vilja veta lite om olika typer av programmerbar logik och vad som är mest lämpat för en nybörjare som ska bygga nåt enkelt.

Vad tror ni???
cyr
Inlägg: 2712
Blev medlem: 27 maj 2003, 16:02:39
Ort: linköping
Kontakt:

Inlägg av cyr »

Det finns i princip två sorters programmerbara logikchip idag, CPLD och FPGA. De är uppbyggda på olika sätt internt, men det är inte speciellt viktigt för en nybörjare. Den praktiska skillnaden är att en CPLD är liten och billig, medan en FPGA är stor (dvs rymmer massa logik) och dyrare. FPGAn behöver dessutom något slags externt minne för att lagra "logiken" man gjort, medan CPLD har det internt.

Man "programmerar" på samma sätt hur som helst, antingen genom att rita scheman eller (bättre) med ett hårdvarubeskrivande språk som Verilog eller VHDL.

Men en mikrokontroller känns helt rätt för en sån här sak. Det är en massa olika saker som ska hända, men inte alls snabbt - alltså blir det enklast att göra det i mjukvara. Det kan förstås vara intressant att göra det med logik istället bara för sakens skull.
Användarvisningsbild
Icecap
Inlägg: 26632
Blev medlem: 10 januari 2005, 14:52:15
Ort: Starup (Haderslev), Danmark

Inlägg av Icecap »

Jag byggde en väckareklocka 1982 med diskrete CMOS kretsar, batteribackup, numerisk knappsats till inmatning av data osv.

Aldrig mer! Jag skulle definitivt använda en MCU och ha möjlighet att ändra och bygga till allt eftersom om jag skulle göra en ny.

Jag ville inte heller använda programmerbar logik, det ville förvisso vara färre sladder att löda men designet ville fortfarande vara stelt.

Samtidig kan det vara lättare att ha backup med en MCU, det finns olika tekniker som medger att man kan snåla rejält med strömmen.
Användarvisningsbild
MicaelKarlsson
Inlägg: 4669
Blev medlem: 18 juni 2004, 09:16:07
Ort: Aneby
Kontakt:

Inlägg av MicaelKarlsson »

Jag stämmer in i kören!
Använd en mikrodator i stället för programmerbar logik. Jag skulle rekomendera en AVR men PIC fungerar säkert precis lika bra. Men gör en ordentlig planering innan ni börjar bygga vilket sparar tid och pengar.
Frasse
Inlägg: 136
Blev medlem: 29 januari 2005, 10:30:42

Inlägg av Frasse »

Tack för snabba svar!

Jag ska överlägga med mina kompanjoner om detta, men nu har ni övertygat mig iaf om att en uC vore att föredra!
Användarvisningsbild
$tiff
Inlägg: 4941
Blev medlem: 31 maj 2003, 19:47:52
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av $tiff »

Om du nu är ntbörjare inom mikrokontrollers och vill göra det väldigt lätt för dig genom att skaffa en basic Stamp och en populär realtidsklocka, det finns nämligen massor av dokumenterade projekt som med sådan hårdvara.
Användarvisningsbild
grapetonix
Inlägg: 293
Blev medlem: 14 juli 2004, 17:20:50
Skype: grapetonix
Ort: Hägersten, Stockholm

Inlägg av grapetonix »

Eller så samplar ni några picar från Microchip (eller köper från Elfa) med Low-Voltage Programming stöd och bygger följande pryl:

http://home.t-online.de/home/5200546613 ... index.html

Billigare kommer ni knappast undan!

Använd även en Basickompilator, så kommer saker att vara nästan lika enkla som med en Stamp
Skriv svar