Jag är nybörjare på elektronik. Har kunskaper motsvarande Elektronik för alla. Har ambitiöst nog skaffat en Javelin Stamp och fått den att funka med radiokommunikation (100 kr sändar/mottagarmoduler från www.kjell.com) Det var enkelt! Och kul!
Men hur kommer jag vidare från EfA-nivån till att kunna genomföra helt egna elektronikbyggen med gott självförtroende? Så här ser mina (teoretiska) kunskaper ut ungerfär:
RESISTORER: Spänningsdelare, ser till att man har rätt spänning och ström vid rätt ställe i kretsen. Ohms lag, lätt om en plätt!
DIODER: Styr flödet i kretsen. T.ex. så kan en Zenerdiod fungera som switch som utlöses av spänningsnivån. Inte så svårt.
TRANSISTORER: Förstärkare och logikkomponent. Kan bli komplicerat, men går alltid att bena ut. Det är som sagt logiskt.
KONDENSATORER: Tajmingfunktion och jämnar ut korta svängningar i spänning. Men varför finns det ofta så väldigt många av dem på ett kretskort? Och hur vet man hur stor kapacitans man ska ha var? Rätt så kryptiskt! Databladen säger ofta att man ska sätta en X nF där. Jaha...
Framför allt, hur ska jag göra för att ta steget från teoretisk förståelse av de olika delarna och funktionerna för sig, till att kunna pussla ihop egna användbara kretsar från scratch? Jag vill radiostyra brödrosten med min Javelin
