Facit dator

Berätta om dina pågående projekt.
imac
Inlägg: 378
Blev medlem: 25 augusti 2004, 08:02:11
Ort: Herrljunga

Facit dator

Inlägg av imac »

Startade upp en gammal Facit 6710 dator (med variac ) som hade stått i källaren i många år o den bara chippade, rev isär den o hittade en konding som var kortis i. Nu startar den upp med det står bara waiting på skärmen o inget mer händer. Kan den ha tappat inställningar för HDD när jag hade loss IO kort? Finns det några "BIOS" inställningar på denna? Hittar inget när jag googla på den..
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
Oskar
Inlägg: 1484
Blev medlem: 6 september 2005, 15:11:36
Ort: Storsjö, Sorsele

Re: Facit dator

Inlägg av Oskar »

Har den ens en hårddisk? Är det inte en terminal? D.v.s, den gör ingenting utan anslutning mot en annan dator. Vanligt förr - och Facit var ju stora på terminaler. Ser att det finns diskettenhet på fronten i alla fall, men det är inte säkert att den användes för att boota ett operativsystem.
Någon annan vet troligen precis vad det är för maskin du har :)
Är det vridbar skärm?
Användarvisningsbild
Platis
Inlägg: 2464
Blev medlem: 24 november 2009, 20:19:28
Ort: Ljungby

Re: Facit dator

Inlägg av Platis »

Den väntar nog på att ladda operativ eller basic från systemdisketten, är min gissning!
Anders_bzn kommer nog svara snart då han har koll på dessa maskiner.
Om jag fattat det rätt så är detta i princip en ABC-802 dator i ett Facit-terminal chassi!
Senast redigerad av Platis 15 oktober 2019, 19:37:00, redigerad totalt 1 gång.
imac
Inlägg: 378
Blev medlem: 25 augusti 2004, 08:02:11
Ort: Herrljunga

Re: Facit dator

Inlägg av imac »

Japp, du ser HDDn jämte floppyn :wink: Den har varit igång för X antal år sedan, batteriet i den håller 2,8V så borde inte tappat minne. Det är inte någon twist skärm på denna.
Användarvisningsbild
Platis
Inlägg: 2464
Blev medlem: 24 november 2009, 20:19:28
Ort: Ljungby

Re: Facit dator

Inlägg av Platis »

Startar HDD då? Har du några disketter till den?
imac
Inlägg: 378
Blev medlem: 25 augusti 2004, 08:02:11
Ort: Herrljunga

Re: Facit dator

Inlägg av imac »

Den hörs o gör initiering så den verkar vara ok. Märkte att floppyn inte låste så får plocka ur den o fixa till den först innan jag kan mata in systemdisk om jag hittar någon..
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Senast redigerad av imac 15 oktober 2019, 20:33:05, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
anders_bzn
Inlägg: 4574
Blev medlem: 17 december 2008, 19:22:18
Ort: Kävlinge
Kontakt:

Re: Facit dator

Inlägg av anders_bzn »

Jag har en sådan!

Batteriet är bara för RTC:n. Inställningar för hårddisk och floppydrivar ligger i EPROM. Hårddisken, snurrar den? Floppyn, kolla vad den heter. Troligen är det samma som till ABC834/ABC850/ABC1600 det vill säga TEAC FD55 (någon variant, 80 spår men bara 640K). Info om driven finns här: https://www.abc80.net/archive/luxor/diskdrives/drives/ Får du inte igång den så skicka ett PM så löser vi det :-)

FACIT DTC var i stort sett en ABC800 (samma hårdvara, andra prom).
FACIT DTC2 är typ en ABC802/806 med egen hårdvara, men är nog ganska kompatibel med ABC800 om jag minns rätt. Skärmen (och skalet) är samma som till FACIT-twist terminalerna. På dessa kunde vrida dessa 90 grader, men på DTC2 är den fastskruvad.

Har du någon dokumentation till denna? Jag har det inte och vill gärna ha fatt i kopior på både manualer och disketter. Jag vet inte så mycket om den, min startade först men senare rasade not hårddisken så jag han inte bekanta mig med den så mycket.

Nu måste jag bar dela med mig! Sorry om jag snor din tråd lite, men jag blev så glad att läsa den, här kommer det bilder!
DSC_2839_00001.jpg
DSC_2840_00002.jpg
DSC_2842_00003.jpg
DSC_2843_00004.jpg
DSC_2844_00005.jpg
Detta är nog CPU och sånt
DSC_2845_00006.jpg
Skulle tro att detta är grafikkortet
DSC_2848_00007.jpg
DSC_2849_00008.jpg
Detta är hårddiskinterfacet, samma som till ABC80x
DSC_2850_00009.jpg
Detta är floppykontrollern, samma som till ABC80x
DSC_2851_00010.jpg
DSC_2852_00011.jpg
Nätdelen
DSC_2853_00012.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
Platis
Inlägg: 2464
Blev medlem: 24 november 2009, 20:19:28
Ort: Ljungby

Re: Facit dator

Inlägg av Platis »

Här kommer en dålig bild ur manualen för DTC 2 (pappret är så blankt så man får reflexer nästan hur man än gör). Hoppas det går läsa iallafall! Winchesterskivan=HDD
DSC_0003.JPG
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
anders_bzn
Inlägg: 4574
Blev medlem: 17 december 2008, 19:22:18
Ort: Kävlinge
Kontakt:

Re: Facit dator

Inlägg av anders_bzn »

Det där är rätt olikt ABC800...

Den där manualen, kan du skanna den eller tänka dig att låna ut den? Har du också en DTC2?
Användarvisningsbild
Platis
Inlägg: 2464
Blev medlem: 24 november 2009, 20:19:28
Ort: Ljungby

Re: Facit dator

Inlägg av Platis »

Ja, ja, nej :)
Har manual och lite disketter. Får jag lite tips på lämpliga inställningar kan jag skanna manualen!
imac
Inlägg: 378
Blev medlem: 25 augusti 2004, 08:02:11
Ort: Herrljunga

Re: Facit dator

Inlägg av imac »

Vad bra anders_bzn att du har en oxå, då får vi se till att lösa så vi får igång våra! Du får gärna dela med dig av din här så blir det mer samlat, vad är det för modellnummer på den? Ser identisk ut mot min med alla kort o nätdel iallafall.

Har ingen dokumentation till den med Platis verkar ha det så får göra ett försök när jag har fått igång FDDn..
Användarvisningsbild
anders_bzn
Inlägg: 4574
Blev medlem: 17 december 2008, 19:22:18
Ort: Kävlinge
Kontakt:

Re: Facit dator

Inlägg av anders_bzn »

Jag har tyvärr inte min hemma längre, jag ställde den i förrådet. PDP:erna tar för mycket plats...

EDIT: Min verkar heta G720-10 enlig bilden på bakstycket. Den är tyvärr lite suddig. Bilderna är taga 2014 så det var då jag fick min och grejjade med den senast.
imac
Inlägg: 378
Blev medlem: 25 augusti 2004, 08:02:11
Ort: Herrljunga

Re: Facit dator

Inlägg av imac »

Du får se till att plocka fram det nu :wink:
janno
Inlägg: 271
Blev medlem: 11 oktober 2009, 07:34:45
Ort: Västerås

Re: Facit dator

Inlägg av janno »

Hur stor skillnad är det på innehållet i en DTC och en twist terminal? Jag har nog en twist står i förrådet, har inte undersökt den närmare senaste 20-åren. Kommer jag ihåg rätt var den jag har en serieterminal.
Användarvisningsbild
Platis
Inlägg: 2464
Blev medlem: 24 november 2009, 20:19:28
Ort: Ljungby

Re: Facit dator

Inlägg av Platis »

Bilder!
Inladdning systemdiskett. Ursäkta dassig bilder, man får ta i vinkel om man inte ska få knepiga reflexer pga blankt papper!
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Skriv svar