Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 07.20 2019-12-10

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 56 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Facit dator
InläggPostat: 18.23 2019-10-15 

Blev medlem: 07.02 2004-08-25
Inlägg: 361
Ort: Herrljunga
Startade upp en gammal Facit 6710 dator (med variac ) som hade stått i källaren i många år o den bara chippade, rev isär den o hittade en konding som var kortis i. Nu startar den upp med det står bara waiting på skärmen o inget mer händer. Kan den ha tappat inställningar för HDD när jag hade loss IO kort? Finns det några "BIOS" inställningar på denna? Hittar inget när jag googla på den..


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Facit dator
InläggPostat: 18.27 2019-10-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.11 2005-09-06
Inlägg: 1400
Ort: Storsjö, Sorsele
Har den ens en hårddisk? Är det inte en terminal? D.v.s, den gör ingenting utan anslutning mot en annan dator. Vanligt förr - och Facit var ju stora på terminaler. Ser att det finns diskettenhet på fronten i alla fall, men det är inte säkert att den användes för att boota ett operativsystem.
Någon annan vet troligen precis vad det är för maskin du har :)
Är det vridbar skärm?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Facit dator
InläggPostat: 18.32 2019-10-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.19 2009-11-24
Inlägg: 2278
Ort: Ljungby
Den väntar nog på att ladda operativ eller basic från systemdisketten, är min gissning!
Anders_bzn kommer nog svara snart då han har koll på dessa maskiner.
Om jag fattat det rätt så är detta i princip en ABC-802 dator i ett Facit-terminal chassi!


Senast redigerad av Platis 18.37 2019-10-15, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Facit dator
InläggPostat: 18.33 2019-10-15 

Blev medlem: 07.02 2004-08-25
Inlägg: 361
Ort: Herrljunga
Japp, du ser HDDn jämte floppyn :wink: Den har varit igång för X antal år sedan, batteriet i den håller 2,8V så borde inte tappat minne. Det är inte någon twist skärm på denna.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Facit dator
InläggPostat: 18.36 2019-10-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.19 2009-11-24
Inlägg: 2278
Ort: Ljungby
Startar HDD då? Har du några disketter till den?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Facit dator
InläggPostat: 18.40 2019-10-15 

Blev medlem: 07.02 2004-08-25
Inlägg: 361
Ort: Herrljunga
Den hörs o gör initiering så den verkar vara ok. Märkte att floppyn inte låste så får plocka ur den o fixa till den först innan jag kan mata in systemdisk om jag hittar någon..


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Senast redigerad av imac 19.33 2019-10-15, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Facit dator
InläggPostat: 19.14 2019-10-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4300
Ort: Kävlinge
Jag har en sådan!

Batteriet är bara för RTC:n. Inställningar för hårddisk och floppydrivar ligger i EPROM. Hårddisken, snurrar den? Floppyn, kolla vad den heter. Troligen är det samma som till ABC834/ABC850/ABC1600 det vill säga TEAC FD55 (någon variant, 80 spår men bara 640K). Info om driven finns här: https://www.abc80.net/archive/luxor/diskdrives/drives/ Får du inte igång den så skicka ett PM så löser vi det :-)

FACIT DTC var i stort sett en ABC800 (samma hårdvara, andra prom).
FACIT DTC2 är typ en ABC802/806 med egen hårdvara, men är nog ganska kompatibel med ABC800 om jag minns rätt. Skärmen (och skalet) är samma som till FACIT-twist terminalerna. På dessa kunde vrida dessa 90 grader, men på DTC2 är den fastskruvad.

Har du någon dokumentation till denna? Jag har det inte och vill gärna ha fatt i kopior på både manualer och disketter. Jag vet inte så mycket om den, min startade först men senare rasade not hårddisken så jag han inte bekanta mig med den så mycket.

Nu måste jag bar dela med mig! Sorry om jag snor din tråd lite, men jag blev så glad att läsa den, här kommer det bilder!

Bilaga:
DSC_2839_00001.jpg

Bilaga:
DSC_2840_00002.jpg

Bilaga:
DSC_2842_00003.jpg

Bilaga:
DSC_2843_00004.jpg

Bilaga:
DSC_2844_00005.jpg

Detta är nog CPU och sånt
Bilaga:
DSC_2845_00006.jpg

Skulle tro att detta är grafikkortet
Bilaga:
DSC_2848_00007.jpg

Bilaga:
DSC_2849_00008.jpg

Detta är hårddiskinterfacet, samma som till ABC80x
Bilaga:
DSC_2850_00009.jpg

Detta är floppykontrollern, samma som till ABC80x
Bilaga:
DSC_2851_00010.jpg

Bilaga:
DSC_2852_00011.jpg

Nätdelen
Bilaga:
DSC_2853_00012.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Facit dator
InläggPostat: 19.16 2019-10-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.19 2009-11-24
Inlägg: 2278
Ort: Ljungby
Här kommer en dålig bild ur manualen för DTC 2 (pappret är så blankt så man får reflexer nästan hur man än gör). Hoppas det går läsa iallafall! Winchesterskivan=HDD
Bilaga:
DSC_0003.JPG


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Facit dator
InläggPostat: 19.18 2019-10-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4300
Ort: Kävlinge
Det där är rätt olikt ABC800...

Den där manualen, kan du skanna den eller tänka dig att låna ut den? Har du också en DTC2?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Facit dator
InläggPostat: 19.20 2019-10-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.19 2009-11-24
Inlägg: 2278
Ort: Ljungby
Ja, ja, nej :)
Har manual och lite disketter. Får jag lite tips på lämpliga inställningar kan jag skanna manualen!


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Facit dator
InläggPostat: 19.29 2019-10-15 

Blev medlem: 07.02 2004-08-25
Inlägg: 361
Ort: Herrljunga
Vad bra anders_bzn att du har en oxå, då får vi se till att lösa så vi får igång våra! Du får gärna dela med dig av din här så blir det mer samlat, vad är det för modellnummer på den? Ser identisk ut mot min med alla kort o nätdel iallafall.

Har ingen dokumentation till den med Platis verkar ha det så får göra ett försök när jag har fått igång FDDn..


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Facit dator
InläggPostat: 19.33 2019-10-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4300
Ort: Kävlinge
Jag har tyvärr inte min hemma längre, jag ställde den i förrådet. PDP:erna tar för mycket plats...

EDIT: Min verkar heta G720-10 enlig bilden på bakstycket. Den är tyvärr lite suddig. Bilderna är taga 2014 så det var då jag fick min och grejjade med den senast.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Facit dator
InläggPostat: 19.38 2019-10-15 

Blev medlem: 07.02 2004-08-25
Inlägg: 361
Ort: Herrljunga
Du får se till att plocka fram det nu :wink:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Facit dator
InläggPostat: 19.40 2019-10-15 

Blev medlem: 06.34 2009-10-11
Inlägg: 241
Ort: Västerås
Hur stor skillnad är det på innehållet i en DTC och en twist terminal? Jag har nog en twist står i förrådet, har inte undersökt den närmare senaste 20-åren. Kommer jag ihåg rätt var den jag har en serieterminal.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Facit dator
InläggPostat: 19.43 2019-10-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.19 2009-11-24
Inlägg: 2278
Ort: Ljungby
Bilder!
Inladdning systemdiskett. Ursäkta dassig bilder, man får ta i vinkel om man inte ska få knepiga reflexer pga blankt papper!


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 56 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 9 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010