Behöver köra ett kretskort på batteri och vill ha lång batteritid . För att inte slösa ström på spänningsdelning har jag tänkt mäta batterispänning vid vissa interval via en enable signal.
Den fungerar inte. Använd en P-MOSFET direkt från VDD. Mellem gate o source lägger du ett 1M motstånd.
Mellan GND o gate på P-MOSFETn lägger du typ en 2N7002. Om batterispänningen är högre än 10V måste du lägge en spänningsdelare mellan 2N7002 drain och P-MOSFET gate för att ingen MOSFET trivs med för hög gate-source spänning.
Du har gjort helt rätt från början. Så länge skillnaden mellan det undre mätmotståndet och VDD är högre än spänningen då mosfeten slår på ordentligt fungerar detta utmärkt.
Vad mäter du med en multimeter på nedre motståndet vid av resp. på? Har du kopplat transistorn rätt?
Tillägg: Jag kollade i databladet. Enligt "Figure 8. Gate−to−Source and Drain−to−Source Voltage vs. Total Charge" ligger "platån" på ca 3V. För högt ifall din VDD bara är 3,3V, så byt mosfet. Kan ev. funka om du bara använder nedre delen av ADC-intervallet, d.v.s använder ett mindre undre mätmotstånd. Den används nog i det linjära området nu, d.v.s du har byggt en konstantströmsgenerator. Men du kan ju prova att ändra undre mätmotståndet så att du får typ 0,2V vid 4,2V in. Om du ändrar ADC-referensen till kring 1V så blir noggrannheten bättre än om den är 3,3V. Men jag antar att superhög nogrannhet inte behövs, utan att du bara vill kolla så att batteriet inte är tomt.
(Ändrade lite i inlägget ovan då jag funderat en stund till.)
Se min ändring ovan, du har byggt en konstantströmsgenerator. Du kan ju testa mitt förslag att bara ändra i spänningsdelaren, utan att byta mosfet. Det finns inte mosfets med platån så mycket lägre än 3V, men jag har sett 2-2,5V. Så ta en sån ifall du vill ha uppåt 1V på mätmotståndet.
Jag brukar använda den här kopplingen med 5V VDD och 1,1V ADC-referens. Då kan man använda hela ADC-intervallet med rätt vanliga mosfets. Men går såklart med lägre VDD med rätt komponenter.
Angående batterimatning borde LiFePO4 vara ett bättre val än lipo. Då kan man ju mata direkt från batteriet, utan regulator, på kretsar som har 3.6V som max. Cellen blir fullt laddad vid 3,5V, så man har till och med marginal.
Senast redigerad av bearing 19 oktober 2019, 16:28:14, redigerad totalt 1 gång.
Nej jag tycker inte det borde funka. Du verkar vilja mäta Vbat/2 med din spänningsdelare. Säg att Vbat är 4V så skall du mäta 2V. Men då är ju Vgs bara 3.3-2 = 1.3V. Räcker det?
snigelen skrev:Nej jag tycker inte det borde funka. Du verkar vilja mäta Vbat/2 med din spänningsdelare. Säg att Vbat är 4V så skall du mäta 2V. Men då är ju Vgs bara 3.3-2 = 1.3V. Räcker det?
Vad har du för MCU förresten?
Varför skulle det inte funka?
Jag har använt den här kopplingen massor med gånger. Sitter ett tiotal sådana här inkopplingsbara spänningsdelare i min elbil. Har kört 3000 mil, 5000 timmar, med den kopplingen utan problem, så jag tror att jag kan hävda att den fungerar =)
Edit: jag läste visst lite slarvigt. OK, han har fel komponentvärden i spänningsdelaren. Men kopplingen som sådan fungerar.
Edit: jag läste visst lite slarvigt. OK, han har fel komponentvärden i spänningsdelaren. Men kopplingen som sådan fungerar.
Jo det var med de givna komponentvärdena jag menade. Plockar man ner mätspänningen lite borde det i alla fall funka bättre, samt ge lite "styvare" inimpedans till AD-omvandlaren (för t.ex. AVR bör man helst hålla sig under 10 kOhm, enligt databladen).
Vad klarar multiplexern för inspänningsintervall med 3.3V matning?
Hur mycket ström drar CD4007?
Har en multiplexer någon fördel mot kopplingen i trådstarten?
Det är inte jag som vill ha hjälp. Men eftersom att jag tycker om enkla lösningar ställde jag dom där frågorna något retoriskt, då att jag inte riktigt ser hur 6 transistorer kan vara bättre än en ensam transistor, när en ensam räcker. Men jag var också intresserad av svaret på frågorna, för man vet aldrig när man behöva en multiplexer, och om man kan bygga en med en sån här standardkrets vore ju det smidigt.