felli skrev:Tack ska du ha
streko, känns lite bättre nu
Jag kikade på länkarna du skickade såg intressant ut.
De här två kan jag:
Hårdvarunära C-programmering med microcontroller
VHDL-programmering
Funderat på att läsa följande i trean:
Algoritmer, datastrukturer och komplexitet
Nätverksprogrammering med Java
Sensor-baserade system
Programvara för inbyggda system
ReglerTeknik
Tips på något jag verkligen borde läsa?
tack för din feedback.
Skall man bli eftertraktad och därmed chans till högre löner så skall man inte hålla på med det alla andra gör - alternativ att man måste vara extremt bra i detta! (och då hade du redan vetat att du är väldigt bra i detta - innan kursen!): då går "Algoritmer, datastrukturer och komplexitet" och "Nätverksprogrammering med Java" bort eftersom det är 'massarbetsmarknadsutbildning' på dessa under en rad olika kursnamn. Sådan går också läsa in i efterhand eller när behovet av detta inträffar i sitt arbete.
Specialistyrken där det är chans till bättre betalt, men kan ta ett tag att hitta rätt arbetsgivare och måste vara flyttbar till de 3-4 största städerna i regel:
"Sensor-baserade system", "ReglerTeknik" - har man en viss feeling för analoga problem och bygga olika interface för sensorer, hålla på med OP-ampar etc. så skulle jag nog titta på "Sensor-baserade system" där det handlar om att finna väg för fysiska storheter till att datorer kan hantera detta med minimalt med störningar och hantera det vettigt (ReglerTeknik)
"Programvara för inbyggda system" är för grovt att bedöma då det kan handla om att få IP-stacken att fungera i en övervakningskamera till att hantera "Sensor-baserade system", "ReglerTeknik" men kanske i mer övergripande nivå och inte på 'drivrutinnivå' mot sensorer etc.
---
Om jag skulle vara i samma situation 35 år yngre och bara hade ovanstående att välja på så är det nog "Sensor-baserade system" vilket förmodligen är nära till robotik och inteface-uppdrag som sticker ut för min del. Specialistjobb med chans till god betalning och intressanta och knepiga uppgifter att lösa på tom. kanske forskningsnivå hos rätt arbetsgivare.
---
Ett område som jag förstår är svår brist på är folk som kan bygga och designa kraftelektronik då all modern elektronik måste ha någon form av kraftförsörjning då detta oftast görs med vänsterhanden av ingenjörerna med färdiga paket som inte alltid fungerar som tänkt.
För olika kraftmoduler finns precis överallt och en nalle har säker ett 10-tal system i sig numera, dessa skall finnas men inte märkas vilket gör att det alltid finns behov av ingenjörer som kan kraft - det är ett yrka som aldrig kommer att försvinna så länge saker drivs med ström även om det sällan står någonstans i arbetsannonserna om behovet, eftersom dom fåglarna man vill ha är så sällsynta att man inte kostar på med dyra annonser...
Kraftelektronik är också väldigt analog, reglerteknik är en del av det, filterteknik är en annan och man kommer att få hantera RF-instrument, antenner och olika mätningar vare sig man gillar det eller inte (för EMC etc.)
(idag är trådlös laddning av telefoner jätteintressant men om 2 år kan det hela vara över då en av flera standarder har blivit defakto-standard, så det är inget man skall utbilda sig emot just specifikt mot detta, utan det jobbet drivs av de som gick ut skolan för 3-10 år sedan.)