
Just nu håller jag på med ett projekt inom ramen för mina studier och som handlar om överkonsumtion, material och e-sopor under temat empati. Efter att ha läst om den enormt storskaliga produktionen av elektronik, främst i Kina, har jag blivit intresserad av relationen mellan oss "gör-det-självare" och företagen som producerar komponenter och apparater. Som jag ser det finns det en ganska tydlig konflikt mellan värderingarna i de två lägren där företagen till exempel representerar tveksamma arbetsförhållanden, planned obsolecense och vinstintressen medan gör-det-själv-scenen genom open-source-begreppet kan sägas stå för saker som "kunskapsspridande", "reparationer" och "gratis". Samtidigt är, så vitt jag förstår, gör-det-själv-scenen helt och hållet beroende av just dessa företag för att det ska finnas billiga och tillgängliga komponenter.
Som ett första steg i projektet har jag slängt ihop en prototyp som bränner upp en elektronikkomponent under näsan på en, och på så vis återger en del i återvinningsprocessen. Detta efter att ha sett dokumentären våra elektroniska sopor på svt-play (http://www.svtplay.se/video/2396266/var ... iska-sopor). Tanken är att vi tillsammans genom att själva tillverka och och prova den kan fortsätta diskussionen och dela våra upplevelser och tankar om detta här i tråden.
Här en kort presentation och tutorial av ämnet och prototypen:
https://www.youtube.com/watch?v=IzpiEhGJg74
Hur ser ni på den storskaliga produktionen och återvinningen i framförallt Kina? Känner ni till några alternativ? Har ni tänkt på detta tidigare eller inte? Hur skulle ni vilja att det var och hur tror ni att det kommer förändras i framtiden?
Jag hoppas att ni vill medverka till projektet

/Mertzi