I utbildningssyfte tycker jag i allafall att man skall ha modeller på komponenter som man har på sin fysiska kopplingsplatta som man labbar med parallellt med simuleringen - det är då man lär sig skillnaden mellan simuleringar och verklighet och att simuleringarna har sina begränsningar liksom dom verkliga kretsarna.
dvs. man skall ha modeller på sina använda transistorer, OP-ampar etc. och vid lite högre frekvenser och snabbare flanker så bör även de passiva använda komponenterna vara/göra modeller - tex elektrolyter i en switchar-tillämpning - känner man till dess ESR och dess resonasfrekvens (frekvensen när kapacitansen går mot noll och blir induktiv om man ökar frekvensen tydligare och detta sker redan på 10-20 kHz på en större elektrolyt) förutom kapacitansen så kan man få ihop modellen ganska kvikt, samma sak med passiva drosslar - antingen får de beskrivas med ett Q-värde eller åtminstone en serieresistans i serie med den ideala induktansen.
ja, man får fylla på detaljer allt efter det behövs, det man inte skall glömma är att behovet av modeller även för passiva komponenter som motstånd, konding, (alltid) drossel kan komma relativt tidigt - några kHz, inte RF-frekvenser på många MHz som man kanske tänker sig, och så fort man har digitala kretsar, switchare mm. så hanterar man MHz i frekvenser i flanken även om repetionstakten kanske tycks låg.
man får heller inte vara främmande att bygga och justera sina egna modeller efter lite uppmätningar och goda gissningar, det är här man behöver dom fysiska prototyperna för att återmata med värden och goda gissningar för sina modeller tills det visar lika som den fysiska exemplaret
Till slut man kör man väldigt sällan hela kretslösningar i spice - utan man tar en problembild i taget - tex hur koppling mellan en analog del och en ingång till en digital krets optimeras, hur en driver som skall signalera en mottagare på 10 meter CAT5-kabel, förstärkarsteg, styrning och drift mos-FET och en drossel i en switchare etc. - ju mer komplext man gör, så länge man inte hela tiden kopplar simuleringen resultat till en verklig uppkopplings resultat - ju mer fjärran blir simuleringens resultat gentemot en verklig koppling.
---
Verklighetsåterkopplingen hela tiden när man simulerar tycker jag är en viktig del som nybörjare - när man bränt sig tillräckligt ofta så kan man strunta att bygga och verifiera allt större del i designen och bara simulera och allt mindre behöver kontrollbyggas, men det är lång väg dit.
Ett tag var det problem med simuleringsnissarna på tex RF-design att de blev så fascinerade av alla möjligheter som erbjöds i dom svindyra simulatorerna att de glömde bort att mycket av sakerna som de gjorde inte var fysisk möjlig att tillverka - tex. antennkonstruktioner som krävde 3 eller/och 1000 Ohm impedans i någon del... eller krävde perfekt balans i någon hybrid etc. I simulatorn går det bra att få fram saker som fungerar bra med 0.000001 Ohm...
