Variabel volt i en batterilåda

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
gvil
Inlägg: 3
Blev medlem: 1 juni 2011, 18:35:41

Variabel volt i en batterilåda

Inlägg av gvil »

Så nu är det så att mina elektronik kunskaper har väl i princip försvunnit sen skolan då jag endast arbetar med starkström och har gjort sen skolan så jag vänder mej till er i förhoppning om lite råd.

Det är så att jag vill ta en 3 x aa box (batterilåda) och ta 2 st 14500 mAH 3,7 volts batterier och seriekoppla dem för att sedan med hjälp av en vridpotentiometer plus motstånd antar jag för att få ställbar spänning mellan minst 3,2 och upp till helst 6 volt (men vet att det ska gå att få så högt som 7,2 nånting). Jag vet grundprincipen men har som sagt noll koll på motstånd osv för att få till det så är det nån som har några tips?

I denna låda vilket kommer bli väldigt trångt så kanske får ta en 4xaa låda först och öva lite så vill jag även installera någon slags display typ denna http://www.conrad.se/?article=163929 för att se nuvarande spänning sen ha vridpotentiometern för att ställa in önskat volt på direkten. Allt detta kommer kopplas till en brytare ungefär som denna http://www.conrad.se/?article=705101 som då även behöver något slags motstånd eller vad det heter för att inte brännas av watten som kommer gå igenom detta och allt detta går sedan till en last som generar spänning i en motståndstråd för värme.

Det som jag som sagt är lost på är alla motstånd och regulatorer man behöver använda :p. Finns det nån med lite tips på vägen eller blir det att börja gräva på vinden efter gamla böcker :p?
Gustav180
Inlägg: 560
Blev medlem: 5 januari 2011, 22:17:11
Skype: anders_gust
Ort: Jönköping

Re: Variabel volt i en batterilåda

Inlägg av Gustav180 »

Med de två batterierna du valt, så kan du få ut 7,4 V tillsammans. Du vi ha en variabel spänning från ca 3V till ca 6 V. Hur hög ström vill du ta ut? I det här fallet är det väl närmast en step down regulator som är aktuell. Titta t.ex. på NS Simple switcher för att välja rätt strömområde. Det brukar finnas en del applikationsexempel där man få lite hintar om spole, diod och kondensator. Det här tar ganska liten plats och blir inte varmt även om man tar ut någon ampere eller vad du vill ha.

Skall du ha med en display för att visa inställd spänning, så går det åt en liten processor (+ program som inte här helt trivialt) för att driva denna. Det kommer nog att bli ganska kompakt i din låda.

Strömbrytaren för till/från kopplas vanligen inte in i den strömförande ledningen utan till en kontroll på switchregulatorn. Det går bara någon mA genom denna.

Att gräva på vinden lönar sig nog inte så mycket. Den här tekniken är ganska ny och har vuxit ordentligt de senaste 10 åren. Fast jag vet ju inte hur länge du samlat.
zealotry
Inlägg: 919
Blev medlem: 9 oktober 2004, 22:28:40
Ort: Västerås

Re: Variabel volt i en batterilåda

Inlägg av zealotry »

http://www.dimensionengineering.com/DE-SWADJ.htm En sån kanske löser step-down biten, värre med display dock. Då krävs en liten cpu som sagt.
Användarvisningsbild
jesse
Inlägg: 9240
Blev medlem: 10 september 2007, 12:03:55
Ort: Alingsås

Re: Variabel volt i en batterilåda

Inlägg av jesse »

Det där med processor och display låter komplicerat. Det kanske går att hitta någon färdig digital voltmeter?
Användarvisningsbild
Alexander98
Inlägg: 138
Blev medlem: 7 februari 2009, 13:37:19
Ort: Ulricehamn
Kontakt:

Re: Variabel volt i en batterilåda

Inlägg av Alexander98 »

kanske denna voltmetern kan fungera: http://www.ebay.com/itm/Mini-DC-3-2-30V ... 27bb04de55
GFEF
Inlägg: 2381
Blev medlem: 4 december 2004, 18:44:04

Re: Variabel volt i en batterilåda

Inlägg av GFEF »

jesse
>Det kanske går att hitta någon färdig digital voltmeter?

http://www.tradera.com/Digitalt-panelin ... _138664894
Användarvisningsbild
jesse
Inlägg: 9240
Blev medlem: 10 september 2007, 12:03:55
Ort: Alingsås

Re: Variabel volt i en batterilåda

Inlägg av jesse »

Var noga bara med att kolla vilka voltmetrar som funkar och inte. EN del klarar inte av att ha gemensam GND mellan matningsspänningen och mätobjektet, som många bittert fått erfara då instrumentet förstörs direkt om man försöker.
Skriv svar