![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Vi ska ut och vandra i sommar, frystorkad mat är lättast att bära, men kostar en hel del (+60 kr portionen eller 300 kr per dag om man satsar på militärens dagsförpackningar))
Så vad gör man då? Frystorkar själv såklart, maten ska frysas och sen ska man få vattnet att gå från fryst till gas direkt, bara att fixa vakum i frysen och samtidigt få ut fukten.
Visst var jag sugen, men vi skulle vara ute en vecka, inte ett år... så budgeten blir ju lite begränsad, och vill ju inte matförgifta oss av oljan från en jula vacumpump!
Så då var ju tanken att bygga ett värmeskåp som höll perfekt önskad temperatur och förde bort den varma fuktiga luften, gärna med en värmeväxlare så man inte behövde värma så mycket...
Men så var det ju den där IKEA ugnen, den är klar, den har en fläkt, och efter lite test verkar termostaten var ganska exakt även runt 50grader
Så ca 500 gram köttfärs åkte i stekpannan (tydligen är helt färsk magraste nötet bättre än frusen, men det är nöt i alla fall) och i med en del kryddor och 4 matskedar tomatpure. Färdigstekt och kryddad väger den alltså 495 gram, ska vi gissa på 200 gram torkad? Hade en del rostfritt nät kvar sedan renoveringen, gjorde en form stor som ugnsgallret som ska hjälpa luften att komma åt runt om. Och nu har den stått i ugnen i 2h, man märker tydligt att den har torkat/krympt. 4h till ska visst vara ganska lagom. Blir det här bra blir nog nästa försök bacon, känns dock som att man vill skära bort det mesta av fettet, det är det som har störst risk att härskna.