Vad tänker ni om detta första utkast? Det är början på ett labbaggregat som jag skall bygga. Det tillkommer förståss en hel del, men detta är tänkt att bli grunden.
T1 och T2 är darlington, DS1869 är en digital potentiometer. Och så skall ingångarna på IC2 skall förståss vändas.
Diskreta komponenter har jag valt för att ha mera koll. Naturligtvis så kan man använda någon krets, tillexempel gamla LM723 eller vad den hette, men det är inte lika kul.
Några värden på komponenterna har jag inte räknat ut ännu, jag ville bara kolla om själva idéen kommer funka. Men R1-R2 räknas ut för att få en lämplig strömbegränsning och kommer bli väldigt lågohmiga. R8-R9 räknas ut för att få rätt omfång på utspänningen, R3-R6 räknas ut efter T1-T2:s hfe och så vidare.
Varför använda en digital potentiometer med 69 steg som du manövrerar manuellt, när du kan använda en vanlig potentiometer istället?
Med en utspänning på 30V kommer du ju bara att få en upplösning på 0,4V.
Om du hade tänkt styra spänningsaggregatet via en uC hade jag förstått applikationen lite mer, men även då hade ju en D/A-omvandlare varit en ofantligt mycket bättre lösning istället för en digital potentiometer.
Jo, det är sant. Jag kanske använder en vanlig potentiometer i stället. Det finns ju fina flervarviga potar, då får man en ännu bättre upplösning.
Men hur som helst, vad tycks om resten av kopplingen? Borde det fungera, eller har jag missat något viktigt? Det var rätt länge sedan jag grejade med elektrnik nu, jag har ju glömt bort en massa.
Tja, du kommer att behöva rejäla kylflänsar på transistorerna T1 och T2!!
Om du tar ut 5V@10A ur aggregatet, kommer det att utvecklas en effekt på 250W i transistorerna!
Det bästa vore om du kunde switcha mellan olika sekundärlindningar på trafon, eller kanske ha ett switchat försteg för att få ner inspänningen.
Sant. Trafon som jag har liggande har dubbla utspänningar, så jag kanske bygger någon labrovinch. Sedan är det ju rätt sällan man använder så stora strömmar någon längre tid i och för sig. Men det kommer bli ett ganska stort kylelement i vilket fall som helst, eftersom jag råkar ha ett liggande. Kanske till och med en temeperaturstyrd fläkt, sånt är kul att bygga.
Om jag har fattat det rätt så ska man kuna byta huvudspänningen "IN" hej vilt på iprincip vilket vanligt linjärt aggregat utan att det ska bli några konstigheter med regleringen av utgångsspänningen. Förutsatt att kretsarna som hanterar referensspänningen alltid har sin egna lilla stabbade nätdel.
Har jag rätt?. I så fall så bygg ihop ditt aggregat & när du i framtiden får tag på andra transformatorer så är det ju bara att modefiera om lite!.
Varför växla mellan olika trafos när man kan växla mellan lindningar?
Billigare och effektivare.
Dessutom blir det ju mer manuellt jobb då, går ju enkelt att få strömkällan att automatiskt switcha mellan lindningarna.
Nej, något modulkrångel blir det inte. Däremot kanske en ledig kontakt innuti om man vill montera ett extra kort med fler finesser i framtiden. Men det är en annan sak.
Trafon som jag har liggande är på 2x12V 300VA. Med ett par relän och lite elektronik så kan man växla mellan att seriekoppla och parallellkoppla lindningarna. Enklaste är ju att sätta en switch på fronten där man växlar mellan två områden. Och då har man ju dessutom tillgång till dubbelt så mycket ström på det lägre området... Bra tips av Schnegelwerfer, det tackar jag för.