Projektorduk - hur får man motorn att stå still?

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
linen
Inlägg: 47
Blev medlem: 3 augusti 2004, 13:20:45

Projektorduk - hur får man motorn att stå still?

Inlägg av linen »

Håller på och funderar över hur man skulle kunna bygga sin egen motoriserade hemmabioduk.

Har kommit fram att det antagligen är lättast att använda en motor med förmonterad växellåda från t.ex. Elfa för att driva den. Topp- och bottenlägena skulle mätas med t.ex. magneter och tungelement så att man kan få motorn att stanna när duken är lagom långt nere.

Det jag inte har kunnat lura ut är hur man ska får duken att stå still om man inte släpper ut den hela vägen (man vill ha en bit duk kvar på rullen). Tyngden från duken bör kunna generera uppåt 1 Nm i vridmoment vilket är ganska mycket för en liten motor.

Så hur undviker man att motorn börjar snurra baklänges när ingen spänning ligger på den? (Att balansera emot med spänning borde få den att surra på ett obehagligt sätt).
Magnus Pihl
Inlägg: 401
Blev medlem: 6 maj 2004, 12:22:36
Ort: Stockholm

Inlägg av Magnus Pihl »

Du kan ju göra en broms med fjädrar som du kan kontrollera med en elektromagnet. Eller en växellåda till motorn som klarar momentet.
Användarvisningsbild
Lindqvist
EF Sponsor
Inlägg: 236
Blev medlem: 6 juli 2004, 19:19:53

Inlägg av Lindqvist »

Om du plockar t.ex en fönsterhissmotor eller bakrutetorkarmotor från en modernare personbil så hittar du en liten, fin och ruskigt stark motor tack vare snäckväxeln. Hållmomentet blir också mycket högt, dreven lär gå sönder innan den släpper positionen.

Det är bara att besöka närmsta bilskrot där man får gå in på gården, och titta runt lite tills man hittar något som passar.
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 31441
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Inlägg av MadModder »

Det går väl med vilken motor som helst bara man har en snäckväxel. Mycket få gånger har jag varit med om att det går att manuellt snurra på utgående axel från en snäckväxel. De gånger det gått har det utgående drevet haft sneda tänder i linje med snäckhjulet, och det har varit i nylon, och väldigt lättgående axlar.
linen
Inlägg: 47
Blev medlem: 3 augusti 2004, 13:20:45

Inlägg av linen »

Ok, så snäckväxel är svaret. Om man nu inte vill besöka bilskroten, vart får man tag på sådana? Finns det motorer att köpa med inbyggda snäckväxlar på samma sätt som man kan får med t.ex. planetväxel på Elfa?

Annars, skulle stegmotor kunna vara en lösning? Dom behöver väl iof hållström för att hålla sig i ett visst läge, men dom är väl designade för det?
Användarvisningsbild
Illuwatar
Inlägg: 2256
Blev medlem: 10 november 2003, 14:44:27
Skype: illuwatar70
Ort: Haninge
Kontakt:

Inlägg av Illuwatar »

Ett kraftigt RC-servo där spärrarna är borttagna är ett alternativ. Det finns mycket kraftiga servon avsedda för stora modeller med dragkraft på upp till 20 kg. Man får modda bort stoppen så att servot roterar fritt. Därefter är det bara att styra dem med standard "RC-signallering". Då kan du dessutom göra det hela trådlöst med hjälp av en vanlig RC-styrning...
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 31441
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Inlägg av MadModder »

Stegmotor ja... visst, men släpper det ändå så släpper det med besked :D

Hmmm... modda bort stoppen i servot? Är inte positionen i proportion till pulsbredden? Eller vill den fortsätta snurra om man ger den en pulsbredd som är utanför specen?
Användarvisningsbild
Tony
Inlägg: 1038
Blev medlem: 9 november 2003, 16:08:47

Inlägg av Tony »

Man kopplar även bort poten (mekaniskt) som talar om för elektroniken var oket befinner sig.

På vissa modeller räcker det att ta bort drivplattan, på andra får man löda bort poten och sätta dit 2 fasta resistorer.
linen
Inlägg: 47
Blev medlem: 3 augusti 2004, 13:20:45

Inlägg av linen »

Har sett att det står en hel del om stegmotorer i forumet, men saknar en del om den fysiska prestandan.

Om det står Hållmoment 1Nm så innebär det motorn statiskt kan hålla det vridmomentet. Är den spänning som krävs för att göra detta den samma som lindningspänningen?

När en stegmotor roterar så tappar den ju snabbt vridmoment. På de ställen jag tittat står det att den "vid låga varv har halva sitt vridmoment". Vad är låga varv i en stegmotor?

Drivningen till en stegmotor, räcker det med en PIC och en H-brygga (om man vill driva relativt långsamt) eller krävs det mer avancerad kringelektronik?

Alltså, problemet är att vridmomentet från bioduken blir ganska högt. Jag uppskattade åtminstone 5kg*9,82*.015 m = 0,73 Nm. Om jag utrustar den med en stegmotor med ett hållmoment på 1,27 Nm (den största Elfa har), kommer det att räcka för att kunna dra duken uppåt och neråt med låt oss säga 20 varv i minuten?

Eftersom det går 200 steg på ett varv skulle det innebära 200*20/60 = 66 steg i sekunden, räknas det som en hög eller låg frekvens? Och har den fortfarande tillräckligt högt vridmoment?

Många frågor...
Skriv svar