Diskmaskin

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
matseng
Inlägg: 2360
Blev medlem: 16 september 2003, 17:18:13
Ort: Dubai, United Arab Emirates
Kontakt:

Diskmaskin

Inlägg av matseng »

Tror ni att det finns nån som helst chans i världen att modda en vanlig konsumentdiskmaskin till en som är godkänd för restaurangsbruk?

I stort sett är det enda som skiljer temperaturen på sista sköljvattnet. En vanlig maskin håller 40 till 60 grader beroende på hur ekonomiskt den är (inställt på). En restaurangdiskmaskin måste hålla 80-90 grader i slutet för att verkligen ta kål på alla otrevliga bakterier.

Jag misstänker att en äldre modell med elektromekaniskt programverk och bimetallbaserade temperatursensorer är rimligt enkla att modda, men en ny modern burk misstänker jag att det är mikroprocessor och tempsensorer som gäller och då blir det nog inte enkelt att fixa. Eller?
mullemeck
Inlägg: 1306
Blev medlem: 27 maj 2003, 23:52:06
Ort: Lund
Kontakt:

Inlägg av mullemeck »

en tanke som kanske är helt fel är att en vanlig diskmaskin kanske inte är byggd för att klara temperaturer på 80-90 grader?

fast det är möjligt att de klarar det...
danei
EF Sponsor
Inlägg: 27399
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Inlägg av danei »

Det blir nog lättast att bygga egen elektronik till den.
gvs
EF Sponsor
Inlägg: 1688
Blev medlem: 18 oktober 2003, 14:20:34
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av gvs »

En gammal ska det nog bara vara att mixtra med termostaten i men jag tror inte den pallar det. Packningar, slanagar och så.
danei
EF Sponsor
Inlägg: 27399
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Inlägg av danei »

Det är bra temp på diskvattnet i en vanlig maskin också. Det ska nog inte vara något problem.

Varför ska det vara så överdrivna krav på allt helatiden.
matseng
Inlägg: 2360
Blev medlem: 16 september 2003, 17:18:13
Ort: Dubai, United Arab Emirates
Kontakt:

Inlägg av matseng »

Ja, det kan ju förståss bli problem med att plastdeteljer och pumpar inte är av högtemptåliga modell i en konsumentmaskin.

Att hacka om hela programverket låter som en kul ide, men jag tror jag avstår. Jag får nog bita i det sura äpplet och budgetera för en riktig istället.
danei
EF Sponsor
Inlägg: 27399
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Inlägg av danei »

fifla med tempgivaren borde väl funka det med. Men då får du kanske fiffla med tempsäkringen.
Användarvisningsbild
tusse
Inlägg: 1364
Blev medlem: 19 augusti 2003, 21:56:17
Ort: Järfälla

Inlägg av tusse »

Min nya Bosch diskmaskin har om man programmerar om programverket en inställning för 70 graders disktemperatur, detta är inte vad den är inställd för när man köper maskin.
Tyvärr går det inte att ändra tempen på sista sköljningen genom att programmera om programmet, men den tål 70 grader och skulle tro att den klarar både 90 och 100 grader, dagens plaster tål ju väldigt mycket.
Användarvisningsbild
zeus
Inlägg: 7058
Blev medlem: 17 juni 2003, 22:13:44
Ort: Sthlm.

Inlägg av zeus »

Min Miele har en kontakt så att man kan programera om den, vet itne hur man gör dock.

Kanske skulle vara något?
matseng
Inlägg: 2360
Blev medlem: 16 september 2003, 17:18:13
Ort: Dubai, United Arab Emirates
Kontakt:

Inlägg av matseng »

Det låter intressant. Jag ska ta och kontakta generalagenten och se om man kan få fram något matnyttigt från dom.
Användarvisningsbild
Jonaz
Inlägg: 2358
Blev medlem: 4 november 2003, 22:06:33
Ort: Huddinge

Inlägg av Jonaz »

Den största skillnaden mellan en hemma/restaurang maskin är tiden på diskningen. På restaurang så brukar tiden vara 1-2min. Och en hemma maskin brukar ju ta runt en timme. Men det kanske inte gör något.
danei
EF Sponsor
Inlägg: 27399
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Inlägg av danei »

Vilket beror på att en resurang maskin inte jobba på alla samma sätt. Så skillnaden är allt större. En restaurang maskin diskar med samma vatten. det är bara sköljningen som är frächt vatten. sköjlvattner späder ut diskvattnet. Men om man diskar skitigare saker får man byta vatten mauellt. Det en restaurang maskin sparar mycket tid på är att den inte behöver värma vatten hela tiden.
Användarvisningsbild
Jonaz
Inlägg: 2358
Blev medlem: 4 november 2003, 22:06:33
Ort: Huddinge

Inlägg av Jonaz »

Ja visst är det så.

Men om den skulle andvändas för restaurang bruk så tar det för lång tid att diska. Det var bara det jag ville få fram.
danei
EF Sponsor
Inlägg: 27399
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Inlägg av danei »

Det beror på i vilken skala det handlar om. Är det en lite källar pub som bara behöver diska lite glas eller en lunch restaurang med 200 platser. Sen finns det en hel skala där emellan.
Användarvisningsbild
Sparkz
Inlägg: 429
Blev medlem: 26 november 2003, 19:17:33
Ort: Vesene

Inlägg av Sparkz »

Men även om du lyckas modda maskinen så gäller det att övertyga hälsovårdsnämden (eller vem det nu är som kollar sånt)
Dom ser ju bara en vanlig hemmamaskin...
Skriv svar