Tips inför inköp av spektrumanalysator?

Bernie
Inlägg: 16
Blev medlem: 17 augusti 2011, 12:26:10

Tips inför inköp av spektrumanalysator?

Inlägg av Bernie »

Hei!

Jeg skal kjøpe inn en spektrums-analysator på jobb. Har lite erfaring med slike og forstår ikke helt hva de forskjellige "features" egentlig betyr.

Databladene oppgir Rbw - Jeg antar dette er Båndbredden på oppløsningen i frekvensanalysen. Dvs. jo smalere båndbredde, jo bedre oppløsning. Stemmer dette? Har noen en bedre og mer riktig forklaring?

Enkelte oppgir at de har en "Tracking generator". Jeg antar det er en signalgenerator som sveiper over frekvensene slik at man kan se på hvordan amplituden på et signal dempes eller forsterkes igjennom en konstruksjon, f.eks. en forsterker. Stemmer dette? Er det mulig å også få faseinformasjon ifra dette, eller er det kun amplitude som gjelder?

Vi skal se litt på EMC på våre konstruksjoner. Da antar jeg at jeg bør ha en eller flere E og H-feltsprober? Hva er viktig her? Kan jeg lage gode ting selv? De ser jo ikke så kompliserte ut.


Mvh
Bernt
Senast redigerad av blueint 6 juni 2013, 09:56:31, redigerad totalt 1 gång.
Anledning: var: Spektrums-analysator
Användarvisningsbild
hcb
Moderator
Inlägg: 5939
Blev medlem: 23 februari 2007, 21:44:50
Skype: hcbecker
Ort: Lystrup / Uppsala
Kontakt:

Re: Spektrums-analysator

Inlägg av hcb »

Brasklapp: jag är långt ifrån någon expert på området.

RBW är resolution bandwidth, alltså bandbredden på filtren i MF-kedjan.

Tracking generator är en signalgenerator som synkas till spektrumanalysator. Med hjälp av den kan man mäta upp amplitudresponsen hos filter, förstärkare m.fl. Fasinformation får du dock _inte_, till det behöver man en vektornätverksanalysator.
Användarvisningsbild
Ronny
Inlägg: 335
Blev medlem: 2 juni 2008, 23:10:22
Ort: Göteborg

Re: Spektrums-analysator

Inlägg av Ronny »

Bernie:
HP/Agilent har en bra serie med "Application Notes" om spektrumanalys/spektrumanalysatorer.
De finns i moderna utgåvor (i alla fall en del av dem) men originalen är från 70-talet och finns samlade på den här sidan:

HP AN 150 Series - Historical Application Notes

Här finns den moderna versionen av Application Note 150 (Agilent Spectrum Analysis Basics):
Agilent Spectrum Analysis Basics
xxargs
Inlägg: 10189
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Tips inför inköp av spektrumanalysator?

Inlägg av xxargs »

Skall man använda för EMC-grejor så bör man läsa på lite om kraven innan man går och köper dyra saker som spectrumanalysatorer - fel köp här gör att du inte kan göra dom mätningarna som krävas i förberedelse innan mäthusmätningarna.


bl.a qvasipeak-detektor (jag kallar det för fuskläget - behöver man använda denna för att klara sina mätningar, så finns det en del skärmnings och filtreringsjobb kvar att göra... man bör jobba på att ha 10 dB marginal till kravspecarna även med peak-detektorn), förutom peak och RMS-detektor, 180 kHz bandbredd på RWB filter eller beräkningsmässigt kan emulera detta (många var väldigt arga för denna specifikation eftersom det inte fanns instrument med filter som kunde mäta 180 kHz bandbredd i slutet av 1990-talet och kallade detta för en kupp gjorda av instrumenttillverkaren för att sälja nya spectrumanalysatorer)

Även om spectrumanalytorn har frekvensområde från 9 kHz till 3 GHz så är den fortfarande inte fullt EMC-compliant (då skall man ned till 20 Hz) - att ha inbyggd LNA eller LNA ihopkalibrerad med instrumentet över hela dess frekvensområde är också nödvändigt för att få bra känslighet, annars ligger spectrumanalysatorer på ca 30-35 dB i brusfaktor även i sitt känsligaste läge (0 dB attenuator och går rakt in på blandaren i instrumentet) .

Det instrumentet som var närmast för EMC-jobb som jag är bekant med var R&S ESPI på 2000-talet och moderna motsvarigheter är typ http://www.rohde-schwarz.com/en/product ... 64055.html

Här har man också problemet att när man är nybörjare så bör man har EMC-anpassad spectrumanalysator som ovanstående R&S medans ju kunnigare man är så klarar man med allt enklare instrument eftersom man vet vad man skall kika efter och kan göra sina egna verktyg, förstärkare och probar för att komplettera bristerna - mycket svårare att göra tvärt om...

När det gäller kapacitans och induktiva probar för att leta ställen där det sprutar störningar så tillverkar man dom själva efter behov med en liten (isolerad) platta i olika storlekar (dvs har plats att sticka ned i sin konstruktion) i ändan inlödd på mittledaren eller bara mitttråden (isolerad!) utstickande från koaxialkabeln beroende på vad man jagar eller en lite spole eller slinga isolerad koppartråd lödd mellan mittledaren och skärm. - det är när du skall ha aktiva probar med RF-FET-trissa som det blir krångligare men inte omöjligt att bygga själv ens då.

Vi pratar inte om kalibrerade mätningar här utan det handlar om att leta hotspots och det är närmast omöjligt att få kalibrering på sådana probar eftersom hela miljön omkring också påverkar.

När man mekar med sådant här så måste man göra väldigt mycket själv eftersom de köpta (dyra) probarna sällan passar för uppgiften, utan man är sin egen konstruktör och det viktiga är att ha förståelsen hur det fungerar fysiskt och RF-mässigt - därefter bankar man till dom verktygen som behövs för uppgiften.

Det som är svårast när man håller på med sådana saker är att hitta ett rum/utrymme/djupa källare (eller bergsrum där enda belysningen är ficklampan i handen och inga elektriska ledningar dragna) som inte har en massa störningar från lysrör med elektroniska ballaster, datorer, mobiltelefoner - både egen och det som strålar in utifrån, TV och radiosändare etc. - helst skall man bygga sin egen lilla mäthörna eller mätrum med metallnät på väggarna och RF-absorbenter och filtrerade strömförsörjning - speciellt om du skall mäta med antenn på 1 eller 3 meters avstånd (och då behöver du defintivt LNA på din spectrumanalysator)

därför nöjer man sig ofta med närfältsprobning i designfasen och få ta antennmätningarna när man är på mäthus med sina skärmade rum för att köra igenom fjärrfältsmässiga delen av EMC-delen där. Räkna inte med att du lyckas första gången utan har budget för minst 2 besök hos mäthus...
limpan4all
Inlägg: 8422
Blev medlem: 15 april 2006, 18:57:29
Ort: Typ Nyköping

Re: Tips inför inköp av spektrumanalysator?

Inlägg av limpan4all »

xxargs: Här skulle jag extremt gärna se lite bilder och förklaringar på hemgjorda probar samt användningsmetoden i tråden eller på wikin.
Kan du dessutom lägga till beskrivningar på hemgjorda aktiva RF-FET probar få blir jag ännu lyckligare.

Men som du säger frifältsmätningar är numera så gott som omöjligt att ha någon glädje av, det finns för mycket skit i luften, annat var det för bara 15 år sedan...
Användarvisningsbild
hcb
Moderator
Inlägg: 5939
Blev medlem: 23 februari 2007, 21:44:50
Skype: hcbecker
Ort: Lystrup / Uppsala
Kontakt:

Re: Tips inför inköp av spektrumanalysator?

Inlägg av hcb »

Jag vill också se litet beskrivningar :)
blueint
Inlägg: 23238
Blev medlem: 4 juli 2006, 19:26:11
Kontakt:

Re: Tips inför inköp av spektrumanalysator?

Inlägg av blueint »

limpan4all skrev:Men som du säger frifältsmätningar är numera så gott som omöjligt att ha någon glädje av, det finns för mycket skit i luften, annat var det för bara 15 år sedan...
Labbar du i centrala delar av staden?

Kanske en sådan där skepparkontainer kanske vore mysig att flytta in i ;)
limpan4all
Inlägg: 8422
Blev medlem: 15 april 2006, 18:57:29
Ort: Typ Nyköping

Re: Tips inför inköp av spektrumanalysator?

Inlägg av limpan4all »

Nope långt ute på landet.
blueint
Inlägg: 23238
Blev medlem: 4 juli 2006, 19:26:11
Kontakt:

Re: Tips inför inköp av spektrumanalysator?

Inlägg av blueint »

Är det grannarna eller egen genererat? dvs om du slår av egen utrustning får du dessa störningar ändå?
limpan4all
Inlägg: 8422
Blev medlem: 15 april 2006, 18:57:29
Ort: Typ Nyköping

Re: Tips inför inköp av spektrumanalysator?

Inlägg av limpan4all »

Även om jag bryter min el så finns en hel massa skit där.
Alla operatörerna har basstationer inom 5km radie, sedan har vi militära stationer, mellanspännings el-ledningar (10kV) som passerar på 150m grannars skit, elstängsel, rundradio och TV, mm det är inte rent i luften längre.
Skriv svar