ny börjare: Om du vill ha en PIC med inbyggd UART/USART skall du inte använda 16F676 (som du nämnde i början av denna tråd). Den har inget hårdvarustöd för det. Skall du köra med 16F676 får du själv programmera rutiner för seriell överföring bit-för-bit, vilket är bökigt.
Väljer du en PIC med inbyggd USART behöver du bara ställa in lämplig baudrate och lägga in en byte som skall skickas i ett register och sätta en bit, så skickas den automagiskt och ditt program kan fortsätta med annat.
För en PIC med inbyggd USART kan du t.ex. välja 16F870 som även har A/D eller 16F627 (som *inte* har A/D), annars har säkert sodjan någon att föreslå.
En hårdvaru USART använder två pinnar på din PIC krets som kallas TX och RX. RX står för Recive (ta emot) och TX står för Transmit (Sänd). Data som skickas från din PIC till en annan uP klockas alltså ut bit-för-bit på TX pinnen som följaktligen bör vara kopplad till RX pinnen på uP som skall ta emot, och vise värsa.
En hårdvaru USART kan också programmeras att generera ett interrupt när en byte (8 bitar) har tagits emot och är klara att hämtas. Din uP kan alltså pyssla med helt andra grejor och blir påkallad uppmärksamhet när en byte anlänt på porten. Perfekt!
Ett tips är, som sodjan påpekade, att läsa databladen för PIC-kretsarna. Där står precis hur USART:en skall konfigureras för dina önskemål. Titta t.ex. på kapitel 9.0 "ADDRESSABLE UNIVERSAL SYNCHRONOUS ASYNCHRONOUS RECEIVER TRANSMITTER (USART)" sida 63 i nedanstående datablad.
Läs och begrunda.
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 30569b.pdf
mvh Mats