Första problemet var att kunna slå på datorn på ett enkelt sätt från soffan. Wake on lan fungerar bara med trådbundet nätverk, och något sådant finns inte vid TV:n. Bättre då om man kunde använda en oanvänd knapp på någon befintlig fjärrkontroll. En Attiny45 utrustades med en Arduino-kompatibel bootloader och ett program som känner igen en kod från en knapp på digitaltvn:s fjärrkontroll, och när knapptryckningen detekteras aktiveras en 2N7000 mosfet. Denna är kopplad till de pinnar på moderkortet där powerknappen vanligtvis sitter. Detta fungerade fint. Extra snyggt blev det genom att DVD-spelaren hade tryckknappar och en IR-mottagare på fronten som kunde användas. Så datorn kan slås på antingen mha fjärrkontrollen eller genom att trycka på en av knapparna på fronten. För att strömförsörja processorn används standby-spänningen som finns i PS/2-uttaget på baksidan.
Moderkortet har fyra USB-uttag på baksidan och möjlighet att koppla in fler portar med headers på kortet. Letade fram ett släddställ med två USB-portar som var avsett att monteras i ett av uttagen på baksidan på en vanlig datorlåda. Denna klipptes till och ett litet fäste ordnades så att den sitter innanför DVD-spelaren lucka, där skivsläden tidigare kom ut.
Någon riktigt passande nätdel fanns inte hemma, så tills vidare användes en fullstor ATX-nätdel som fick ligga löst bakom lådan.
Så långt allt väl, men här kom första bakslaget. Moderkortets enda grafikanslutning var en VGA-anslutning, något som inte passar min gamla 36"s tjocktv.... Ganska menlöst med en HTPC som inte kan kopplas till TV:n...
----------
Problemet löstes dock snart av en vänlig EF-medlem som skickade över ett kort med S-videoutgång mot frakt och en liten slant till välgörenhet. Kortet landade snart i min låda, och visade sig fungera bra. Som operativsystem används Xbmcbuntu, en Ubuntuversion som laddar Xbmc direkt från start. Perfekt för en HTPC, och det fungerar också bra att köra från ett USB-minne.
Bygget fortsatte nu med att ordna bättre och tystare ventilation i lådan. Som standard fanns en liten 40mm fläkt på kortet, den väsnades precis som dessa småfläktar brukar göra. Denna fläkt togs bort och istället monterades en 80mm fläkt av det tystare slaget i lådans lock. Det var precis att det fick plats, krävdes en smärre modifiering av en kylfläns bara.
När jag sedan städade lite i arbetsrummet hittade jag en liten smidig nätdel som jag köpt av en forummedlem för längesedan. Perfekt! Matas med 12 volt från en extern adapter och har en storlek som gör att den passar i lådan. Enda problemet var att den hade en 20-pinnars ATX-kontakt, moderkortet ville ha 24. Provade ändå, det ska fungera ibland, men inte i detta fall. Problemet löstes på nollbudgetvis genom att några extra kablar med lödhylsor löddes fast på nätdelen och kopplades till moderkortet. Visst finns det adaptrar att köpa, men de tar plats och kostar pengar. Trippelkollade två gånger att jag kopplat rätt, och startade sedan datorn som fungerade fint med det här arrangemanget. Gött

Nu började projektet kännas klart och det provkördes en del utan att krångla. Xbmc laddade fint, det gick att spela upp videos och musik. Tillägget Xot installerades för tillgång till fler Play-kanaler, Spotimc fungerade fint för att Spotify. Även Xbmcremote-appen på telefonen fungerade klockrent. Smidigt att kunna styra datorn från telefonen, och dessutom är det smidigt att tex kunna skicka videoklipp från telefonens Youtube-app till HTPC:n för uppspelning.
Bara lite småfix kvar nu. Moderkortet har stöd för en dubbelfärgad lysdiod, som lyser i en färg när datorn är igång och i en annan när den är avstängd. En sån ville jag naturligtvis ha, och fick snart tag i en via ytterligare en schysst forummedlem. Dioden monterades och fungerade bra.
Så sista fixen. Eftersom jag tagit bort bakstycket på lådan för att moderkortets anslutningar skulle få plats så ville locket gärna åka ned för långt, något som fick fläkten att ta i något på kortet. Sågade därför till en bit av bakstycket så att det kunde hålla locket uppe. Fint, locket sitter mycket bättre nu.
Och så en sista provkörning. I med alla kablar, power on... och... inget....
Ingen bild på skärmen.
Med den andra skärmen? Nix.
*Suck*
Med annan nätdel? Nej.
Med allt onödigt bortkopplat? Nej?
Vad händer utan minnesmodul? Fläkten snurrar som den ska, sen ingenting.
Sitter alla anslutningar som de ska? Japp.
Så typiskt mina projekt, allt flyter på tills det nästan är klart och då börjar det krångla....
Får väl visa lite bilder i all fall, även om det inte är särskilt snyggt. Funktion före form helt enkelt, och det är ju ingen som kommer att se insidan på lådan när den står i TV-bänken (eller i skrotlådan...)