
Livsmedelspaketering - Buteljera vatten.
Re: Livsmedelspaketering - Buteljera vatten.
Syret i sig är ju inget problem för vattenkvaliteten. Det är inte direkt som att vattnet oxiderar. 

Re: Livsmedelspaketering - Buteljera vatten.
Nja.. kanske tänkte mer på saft och sådan dryck 
Annars kan man ju alltid koka härligheten med kork och allt.

Annars kan man ju alltid koka härligheten med kork och allt.
Re: Livsmedelspaketering - Buteljera vatten.
Nu har jag bara erfarenhet av buteljering av kolsyrade varor, men då görs inget speciellt för att hålla bort omgivande luft från flaskan mellan tappmaskinen och förslutaren.
I ett tidigare liv så var jag bland annat tappmaskinist på Spendrups PRB-linje (1,5L hård plastflaska). Vi körde bara kolsyrat, men linjen för glasflaskor (33/50cl) körde "stilldrinks" ibland, och om jag minns rätt så satt det då ett extra munstycke som sprutade ner en skarp stråle vatten i flaskhalsen som retade upp drycken precis innan kapsylen gick på, förmodligen för att frigöra lösta gaser som skulle driva bort en del omgivningsluft.
Jag vet också att Spendrups apelsinjuice bara kunde tappas i Vårby då den var tvungen att "varmtappas" av hygienskäl och det fanns inte utrustning i Gränges för det.
Nu var ju det här 15-20 år sedan så minnet är lite dunkelt.
/Ajje
I ett tidigare liv så var jag bland annat tappmaskinist på Spendrups PRB-linje (1,5L hård plastflaska). Vi körde bara kolsyrat, men linjen för glasflaskor (33/50cl) körde "stilldrinks" ibland, och om jag minns rätt så satt det då ett extra munstycke som sprutade ner en skarp stråle vatten i flaskhalsen som retade upp drycken precis innan kapsylen gick på, förmodligen för att frigöra lösta gaser som skulle driva bort en del omgivningsluft.
Jag vet också att Spendrups apelsinjuice bara kunde tappas i Vårby då den var tvungen att "varmtappas" av hygienskäl och det fanns inte utrustning i Gränges för det.
Nu var ju det här 15-20 år sedan så minnet är lite dunkelt.
/Ajje
Re: Livsmedelspaketering - Buteljera vatten.
Varit på spendrups jag med, -97, pappa var chef över örebro då.
Jag var förvånad över att det var så lo-tech. Ölen i aluminiumburkar går en bra bit utan lock tex.
Men tyvärr inte sett okolsyrat tappas. Men det verkar ju ganska klargjort.
Jag var förvånad över att det var så lo-tech. Ölen i aluminiumburkar går en bra bit utan lock tex.
Men tyvärr inte sett okolsyrat tappas. Men det verkar ju ganska klargjort.
Re: Livsmedelspaketering - Buteljera vatten.
Vatten på flaska oftast renat via ett uv- filter som tar död på bakterierna.
Re: Livsmedelspaketering - Buteljera vatten.
Sen brukar flaskvatten ha en del natrium i sig. Vilket söt vattens växter inte gillar.
Re: Livsmedelspaketering - Buteljera vatten.
Var själv med i sista fasen av uppbyggnaden av en vattenbuteljeringsfabrik, såhär gör dem:
Processen börjar med att Preformer förs in i en blåsmaskin, den värmer dem tills de precis är formbara, sedan blåser den upp flaskorna i former med ca 40 bars lufttryck. Dessa förs sedan på luftbana till "Rinsen". Rinsen är en tvättmaskin, som spolar rent flaskorna med samma rena vatten som man fyller dem med. Direkt efter rinsen (denna sitter ofta ihop med "Tappen" - maskinen som fyller flaskorna) så går flaskorna till, mhm, Tappen. Båda dessa är kontinuerligt snurrande "karuseller" med stationer runt om hela där momentet utförs.
Fyllningen går till så att man har en ringtank ovanför stationerna i tappen, som är fylls med den vätska man skall fylla flaskorna med, vatten eller kolsyrad dryck. Ett mycket speciellt munstycke förs ner över och i flaskans mynning. Detta munstycke fungerar som så att när det förts ner så fyller man först flaskan med ren luft (eller koldioxid om man har kolsyrad läskedryck, observera att ringtanken och påmatningstanken alltid hålls under tryck, bara någon bar.) När flaskan fått samma tryck som i ringtanken öppnar en ventil som över ett paraply släpper ner vätskan i flaskan. Paraplyets uppgift är att se till att vätskan strömmar längs kanterna, för att undvika skumbildning. I centrum av munstycket, (som även paraplyet sitter på), sitter ett ihåligt rör, detta rör leder tillbaka gasen i flaskan, (luft för stilla vatten, koldioxiden för kolsyrat), samtidigt som den precis när nivån når rätt höjd stänger av tillflödet av vätska, på så sätt kommer nivån i flaskorna alltid vara lika.
Direkt efter fyllningen går flaskan till en tredje karusell, det är korkmaskinen, som skruvar på en plastkork. Tiden som flaskan utsätts för atmosfärsluft är därför väldigt kort. Att tilläggas kan att korkarnas insida belyses med starkt UV-ljus direkt innan de skruvas på.
Så till vattnet. Det passerar 3 filter, ett grovfilter som tar sand och sånt, och 2 finare som tar i princip resten. Det som var allt för litet för att fastna i filtren dödas mha UV-ljus.
Man ångar även all yttre utrustning innan varje körning, och under stopp i körningar som är lite längre. Insidan av rörsystemen hålls rena genom att man under natten syra-ställer dem med Ättiksyra och Väteperoxid-blandat vatten. Under större stillastånd och med jämna mellanrum tvättar man hela inre systemet med en metod som kallas CIP - Cleaning In Place, detta går till så att man värmer en lutblandning för att sedan cirkulera detta i systemet en stund.
Edit: Kan tillägga att på andra bryggerier som buteljerar stilla vatten är det vanligt med en maskin mellan fyllningen och korken, denna maskin droppar en droppe flytande kväve i flaskan innan förslutning, på så sätt driver man undan luften och får viss tryckhöjning i flaskan. Denna metod är dock väldigt dyr, men är en extra säkerhet till en kvalitativ produkt. Faktum är att stilla-vatten är det de-facto svåraste att buteljera, då det är så pass känsligt för bakterier och mikroorganismer som det är. Kolsyrade produkter har naturlig resistans mot tillväxt av sådant i och med den något surare miljön.
Processen börjar med att Preformer förs in i en blåsmaskin, den värmer dem tills de precis är formbara, sedan blåser den upp flaskorna i former med ca 40 bars lufttryck. Dessa förs sedan på luftbana till "Rinsen". Rinsen är en tvättmaskin, som spolar rent flaskorna med samma rena vatten som man fyller dem med. Direkt efter rinsen (denna sitter ofta ihop med "Tappen" - maskinen som fyller flaskorna) så går flaskorna till, mhm, Tappen. Båda dessa är kontinuerligt snurrande "karuseller" med stationer runt om hela där momentet utförs.
Fyllningen går till så att man har en ringtank ovanför stationerna i tappen, som är fylls med den vätska man skall fylla flaskorna med, vatten eller kolsyrad dryck. Ett mycket speciellt munstycke förs ner över och i flaskans mynning. Detta munstycke fungerar som så att när det förts ner så fyller man först flaskan med ren luft (eller koldioxid om man har kolsyrad läskedryck, observera att ringtanken och påmatningstanken alltid hålls under tryck, bara någon bar.) När flaskan fått samma tryck som i ringtanken öppnar en ventil som över ett paraply släpper ner vätskan i flaskan. Paraplyets uppgift är att se till att vätskan strömmar längs kanterna, för att undvika skumbildning. I centrum av munstycket, (som även paraplyet sitter på), sitter ett ihåligt rör, detta rör leder tillbaka gasen i flaskan, (luft för stilla vatten, koldioxiden för kolsyrat), samtidigt som den precis när nivån når rätt höjd stänger av tillflödet av vätska, på så sätt kommer nivån i flaskorna alltid vara lika.
Direkt efter fyllningen går flaskan till en tredje karusell, det är korkmaskinen, som skruvar på en plastkork. Tiden som flaskan utsätts för atmosfärsluft är därför väldigt kort. Att tilläggas kan att korkarnas insida belyses med starkt UV-ljus direkt innan de skruvas på.
Så till vattnet. Det passerar 3 filter, ett grovfilter som tar sand och sånt, och 2 finare som tar i princip resten. Det som var allt för litet för att fastna i filtren dödas mha UV-ljus.
Man ångar även all yttre utrustning innan varje körning, och under stopp i körningar som är lite längre. Insidan av rörsystemen hålls rena genom att man under natten syra-ställer dem med Ättiksyra och Väteperoxid-blandat vatten. Under större stillastånd och med jämna mellanrum tvättar man hela inre systemet med en metod som kallas CIP - Cleaning In Place, detta går till så att man värmer en lutblandning för att sedan cirkulera detta i systemet en stund.
Edit: Kan tillägga att på andra bryggerier som buteljerar stilla vatten är det vanligt med en maskin mellan fyllningen och korken, denna maskin droppar en droppe flytande kväve i flaskan innan förslutning, på så sätt driver man undan luften och får viss tryckhöjning i flaskan. Denna metod är dock väldigt dyr, men är en extra säkerhet till en kvalitativ produkt. Faktum är att stilla-vatten är det de-facto svåraste att buteljera, då det är så pass känsligt för bakterier och mikroorganismer som det är. Kolsyrade produkter har naturlig resistans mot tillväxt av sådant i och med den något surare miljön.