Jonas ROV NG

Berätta om dina pågående projekt.
Användarvisningsbild
JonasJ
Inlägg: 653
Blev medlem: 11 september 2007, 16:02:26
Ort: Kinna
Kontakt:

Jonas ROV NG

Inlägg av JonasJ »

Hej!

Nu har jag jobbat ett tag på min nya ROV så jag tänkte det är dags att starta upp en projekttråd och börja dokumentera mitt arbete. Det hela började egentligen när jag jobbat ett tag med min första ROV. Jag insåg flera förbättringsmöjligheter och saker jag skulle ha gjort annorlunda men det var varken ekonomiskt, praktiskt eller tidsmässigt möjligt att gör några större ändringar. Den blev som den blev. Tyvärr, måste jag erkänna, har den tillbringat den mesta tiden på land. De största orsakerna är helt enkelt brist på tid och att den är stor och klumpig att få med sig. Dessutom litade jag inte riktigt på att den höll tätt något som förstås är absolut nödvändigt. Men allt blev inte fel på min första ROV så det finns en hel del saker som jag tar med mig nu i mitt nästa ROV-projekt, t.ex. typ av motorer, idéen med ett centralt kroppsrör som innehåller elektroniken, batteri ombord etc.

Krav-/önskelista
• Djupgående (minst 50 meter)
Jepp, denna ROV ska vara helt i metall och riktigt tätad från början med dubbla O-ringar. Jag vill kunna nå en riktigt bra djup med den. Dessutom vill jag verkligen slippa alla läckageproblem som jag har haft med min första ROV. Det återstår att se om jag lyckas bättre denna gång ;)

• Laptop för styrning av ROV på land
Att styra ROV:n från en bärbar dator ger många fördelar som t.ex. möjlighet att göra avancerade beräkningar och bildbehandling. Idag är en bärbar dator svårslagen när det gäller beräkningskapaciteten, kompaktheten och smidigheten.

• IP kamera
Med en IP kamera kan jag koppla in kameran direkt till en PC (via en hub) utan att behöva krångla med en videograbber. Idag finns det många varianter men den jag har spanat in heter Panasonic SP105 och den utmärker sig för sina fina lågljusegenskaper. Tyvärr är den riktigt jobbigt dyr…

• Ethernetkommunikation mellan land och ROV:en
Eftersom jag använder en IP kamera känns det naturligt att även resten av elektroniken ska prata med laptopen över Ethernet. Genom att utnyttja det faktum är 100Mbit bara använder 4 st trådar av 8 kan jag köra två separata IP signaler i samma kabel. En hub vid ytan kopplar ihop kameran, elektroniken och laptopen. En Xport som jag använt tidigare projekt och blivit smått imponerad av, sköter den krävande TCP/IP stacken och lämnar en enkel seriell kommunikation ut till processorn.

• BLDC motorer
Fungerade bra till min tidigare ROV, ser ingen anledning att testa något annat mer än möjligen få ner RPM som är ganska högt med BLDC. Det hade varit kul att göra en magnetöverförd thruster men det får bli för framtida generationer.

• LED lampor
Effektiva, strömsnåla och relativt billiga. Idag ser jag ingen anledning att köra något annat.

• ”Riktig” trycksensor
Jag har tröttnat på Biltema varianten med en klumpig oljetryckssensor. Jag vill ha något litet, smidigt och med hög exakthet. Tanken är att ha en automatiskt reglering för djupet och för det krävs en bra sensor.

• Temperatur vatten/i ROV
Att veta hur varmt det är inuti i ROV är inte helt nödvändigt men kul. Att veta hur varmt vattnet är än mer onödig men än mer kul :)

• Läckagesensorer
Ett absolutkrav! Inget roligt om den börjar läcka och paja allt arbete man har lagt ner på ROV:n. Det är förstås inte säkert att man hinner få upp den innan den är dränkt men det ger en större chans att hinna ta upp den än om jag inte skulle ha några sensorer.

• Kompass (IMU?)
Det är jättesvårt att navigera under vatten så en kompass tycker jag är mycket bra att ha. I framtiden har jag planer för en IMU. Då skulle man kunna få ROV att t.ex. kompensera för strömmar i vattnet.

• Lätt, liten, smidig
Ju lättare, mindre och smidigare ROV:n är desto större är chansen att man faktiskt orkar släppa med sig den.

• Dubbla motorer för vertikal led
På min första ROV har jag bara en vertikal motor. Det blir lite skorstensvarning och ROV måste ner ganska djup i vattnet innan motorn får fäste i vattnet. I denna blir det istället två st på var sin sida. Det gör att jag kan placera motorerna längre ner i vattnet. Motorerna blir samma typ som i första ROV:n.

• LiPo batterier
För att få ner vikten och storleken på ROV:n går jag över från blyad till LiPo. Det är med ett visst mått av nervositet jag gör det men så får det bli för att kunna bygga en kompaktare ROV.

Struktur
Jag kör återigen ett kroppsrör men denna gång i 5 mm tjock aluminium istället för 3 mm plexiglas. Röret är 110 mm ytterdiameter och innehåller allt det centrala på ROVn: styrelektroniken, kamera och batterierna. Jag satsar rejält med att få det tätt från början med dubbla O-ringar på gavlarna och epoxyfyllda genomgångar kombinerat med kabelförskruvningar. Jag använder även en vattentät kontakt så att det är möjligt att lossa navelsträngen från ROV:n. Navelsträngen är något som jag återanvänder från min tidigare ROV, dvs. en gelfylld Cat5 kabel ca 60 meter (skulle vilja ha den något längre men det får vänta).
Ramen är fortfarande oklar. Jag har tidigare funderat på att låta vattenskära ut en aluminiumram men det blev ganska dyrt. Nu funderar jag på att bygga en enklare ram av aluminiumstänger istället vilket gör ROV lättare att bygga ut om man t.ex. vill ha en gripklo (och det vill man!).

Strömförsörjning
Två st LiPO 11.1V@5000mAh står för kraftförsörjningen. en huvudbrytare ser till att bryta strömmen fullständigt när ROV:n inte används. Efter huvudbrytare delas spänningen upp i 4 huvuddelar:
1) Matning till kamera
2) Matning till lamporn
3) Matning till grupp #1 av ESC:erna
4) Matning till grupp #2 av ESC:erna.

ESC:erna har en inbyggd BEC så det utnyttjar jag till att strömförsörja elektroniken. Eftersom LiPo är känsliga mot urladdning ligger det även med en batteriövervakare direkt efter huvudbrytaren. I dagsläget har jag ännu inte bestämt alla detaljer men den ska i alla fall mäta spänning och ström från de två batterierna. Ev. funderar jag på om den även ska mäta varje cell i batteriet.
kraft.png
Elektroniken
Hjärtat i ROV:en är en AVR AtMega 328P som kör på i 18.4 MHz. Den kommunicerar med ytan med hjälp av en Lantronix XPort som förvandlar TCP/IP trafik till seriellt. Det är en smidig lösning om man mycket enkelt vill kunna prata TCP/IP med sin AVR men den kostar därefter. Processorn skapar 5 st servopuls-signaler. 4 st används för att styra ESC:erna. Den femte som reserv. Det finns möjlighet för ytterligare 1 servopuls. De två är då tänkta att kunna styra en kamera (pan & tilt) men det används inte i denna ROV. Vidare finns det några LEDs som hjälpindikator. Dessa används framförallt under utvecklingen (det är svårt att se sensorerna 20 meter ner i vattnet och inneslutna i ett metallrör :)). Det sitter också en DS18B20 för att mäta innetemperaturen och en HMC6352 kompass modul för riktning. 4 st analoga ingångar är förberedda varav åtminstone en eller två kommer att användas för läckagesensorna. 4 st digitala utgångar för att styra olika typer av utrustning. Framförallt är utgångarna tänkt till att styra lamporna.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
sm2wmv
Inlägg: 2278
Blev medlem: 6 maj 2008, 00:10:11
Ort: Burträsk
Kontakt:

Re: Jonas ROV NG

Inlägg av sm2wmv »

Skoj! Kommer att följa det med spänning
labmaster
Inlägg: 2919
Blev medlem: 5 april 2011, 01:10:25

Re: Jonas ROV NG

Inlägg av labmaster »

Du kanske är expert på det här med ljusbrytning mellan vatte och luft men man ser ofta att hus till undervattenskameror har en sfärisk yta i huset framför kameralinsen. Det kan vara något för dig att fördjupa dig i om du inte gjort det tidigare Jonas.
Användarvisningsbild
JonasJ
Inlägg: 653
Blev medlem: 11 september 2007, 16:02:26
Ort: Kinna
Kontakt:

Re: Jonas ROV NG

Inlägg av JonasJ »

Någon expert är jag inte men lite tester har jag gjort i samband med att jag byggde min första ROV. Då kom jag fram till att en rak platta gav en bättre bild än en kupol eftersom kupolen förvränger bilden något (man får lite fiskögaeffekt). Men detta gällde bara om man tittade i 90 graders vinkel mot plattan/kupolen. Om kameran hölls snett mot plattan fick man också en förvrängd bild. Att jag valde kupol på min första ROV beror framförallt att kupolen kunde motstå ett betydligt större tryck och att jag hade en kamera som kunde ändra vinkel. I denna ROV blir det en fast kamera så en platta borde fungera bra. Skulle det inte fungera alls är det inga större problem att byta till en sfärisk. Ett viss mått av förvrängd bild får man dock alltid eftersom ljuset passerar två medium med helt olika egenskaper. Det får man acceptera eller göra någon bildbehandling i datorn för att rätta till.

Många av de dyrare undervattenshusen har en sfärisk yta, det är sant, men de billigare (i den mån det finns billiga undervattenshus :roll: ) till många kompaktkameror kör med en rak platta.
Användarvisningsbild
tecno
Inlägg: 27229
Blev medlem: 6 september 2004, 17:34:45
Skype: tecnobs
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Kontakt:

Re: Jonas ROV NG

Inlägg av tecno »

Lite OT

En dome som är riktigt gjord dvs anpassad till brännvidden på optiken bakom ger inga som helst förvrängda bilder.
Har man en zoom optik så måste man ha kameran förskjutbar iförhållande till domen för att få ut det maximala utan eller minimal förvrängning, givetvis skiljer det från zoom till zoom så detta är inget man gör i en handvändning. Finns ett sådant specialbygge i Sverige och det är Tony Holm undervattensfotografen som har specialbyggt ett kamerhölje med rörlig kamera inne i höljet med zoomoptik och specialbyggd dome.

Flat front bryter alltid bilden såvida du inte kan få fram rätt avstånd tillfrontglaset på den tilltänkta optiken. Man sa lite slappt förr i tiden att en 35:a vart som en 50:a bakom plant glas.


Nog om detta...
Användarvisningsbild
anders_bzn
Inlägg: 5724
Blev medlem: 17 december 2008, 19:22:18
Ort: Kävlinge
Kontakt:

Re: Jonas ROV NG

Inlägg av anders_bzn »

Detta ska bli intressant att följa. Du har inte funderat på att köra hela ROV:en på PoE. Det finns ju HighPoE 802.3at som kan ge hela 50W. Dock så används alla fyra paren.

Man kanske kan köra något hemmasnickrat i stället, inspirerat av PoE som inte kräver förhandling om effekten. Du borde dessutom vara gynnad av att kabeln går i vatten och borde då bli avkyld, speciellt på djupare djup i svenska vatten...

Har du räknat på effekten?

Du borde alla gånger hitta en IP kamera som går på PoE så slipper du ha den som förkortar batteritiden. Fast batteritiden kanske inte ens är ett problem?
Användarvisningsbild
JonasJ
Inlägg: 653
Blev medlem: 11 september 2007, 16:02:26
Ort: Kinna
Kontakt:

Re: Jonas ROV NG

Inlägg av JonasJ »

tecno: Intressant läsning, tack för det! En google-sökning på Tony Holm gav också en hel del. Kanske ska tillägga att min kupol eller platta var förstås inte alls anpassad till brännviden på min kamera. Riktigt så seriös är jag inte. :)

anders_bzn: Jo, PoE har jag funderat men jag har valt att inte satsa på det. Problemet är att jag tror inte att 50 W räcker särskilt långt i dessa sammanhang. Kameran drar cirka 3 W och elektroniken ligger ungefär hälfen gissar jag vilket nästan är försumbart. Resterande förbrukare är motorer och lampor där framförallt motorerna drar enorma mängder ström. Exakt hur mycket vet jag inte men på min tidigare ROV blåste jag en 7 A säkring som ingenting med en motor plus lite lampor och kringutrustning. Så förutom att 50 W inte räcker särskilt långt och att jag tvingas ha en switch i ROV (som ytterligare en förbrukare) så behöver jag fortfarande ordna strömförsörjningen på något sätt.

En fördel med batterier ombord på ROV är att jag slipper effektförlusten i kabeln och att ROV kan bli mer självständig. Om t.ex. navelsträngen går av eller lossnar finns det möjlighet för ROV:n att själv ta sig upp till ytan.

Jag är väl medveten att det finns personer som inte håller med mig och jag vet också att det finns ROV projekt där man har tittat närmare på just PoE (se här t.ex. http://openrov.com/profiles/blog/show?i ... e=activity). Jag fördrar personligen helt enkelt att ha batterier i ROV:n istället för att satsa på PoE eller någon högspänningsvariant av navelsträng. Kolla gärna tidigare ROV trådar där vi har diskuterat detta både en eller två gånger (om du vill fördjupa dig).
Användarvisningsbild
tecno
Inlägg: 27229
Blev medlem: 6 september 2004, 17:34:45
Skype: tecnobs
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Kontakt:

Re: Jonas ROV NG

Inlägg av tecno »

Lite mera att läsa http://www.cinemarine.net/cinemarine/fi ... iqueus.pdf

Har träffat och diskuterat optik med François Laurent som tagit fram 'Thalacétor correctors' och även vindvinkel linser till film zoomoptik för Super-16.

Den ribban är högt uppe men det skadar inte att läsa lite om tekniken bakom det bästa som finns för undervattens foto.
Användarvisningsbild
JonasJ
Inlägg: 653
Blev medlem: 11 september 2007, 16:02:26
Ort: Kinna
Kontakt:

Re: Jonas ROV NG

Inlägg av JonasJ »

tecno: Ärligt talat var det inte mycket jag hängde med på i den PDF:en men intressant ändå :)

Nu kom äntligen mina trycksensorer som jag beställt för ett par veckor sedan. Jag har ju skrivit flera gånger om sensorn MS5803-30B tidigare men nu har jag alltså till slut köpt hem sensorn, inte bara en utan två (mest för att ha en i reserv).

Om man roar sig och låtsas att en sensor väger 1 g (den väger mindre. Min våg är inte tillräckligt känslig) så har jag betalt ca 800000 kr/kg. Som jämförelse får man ge ca 6000 kr per kg för silver eller 350000 kr/kg för guld. En tröst är kg-priset för sensorn fortfarande är väldigt mycket lägre än vad jag hade fått ge för 1 kg diamant :)

Eftersom den inte väger så mycket är den förstås även väldigt liten (varje rund vit cirkel är en sensor, det är alltså två sensorer som man ser här):
1.jpg
Men det hindrade mig inte från att försöka löda fast kablar på en trots att jag aldrig lött så här smått innan:
2.jpg
Jag täckte hela baksidan med lite superlim för att förstärka upp det hela. En kondensator skulle man visst också montera trots att det står tydligt att den inte kräver några externa komponenter :roll: Nåja, jag kunde utnyttja en pinne som ändå skulle dras mot jord och en som inte används för att få mer plats att fästa kondensatorns ben.
3.jpg
Nu ska jag på semester en vecka men när jag är tillbaka tänkte jag försöka mig på att koppla in sensorn till elektroniken och få igång I2C-kommunikationen med den!
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
Helgesson
Inlägg: 298
Blev medlem: 19 november 2008, 22:51:11
Ort: Linköping

Re: Jonas ROV NG

Inlägg av Helgesson »

Kablarna va kanske i lite största laget? :D

Angående o hålla små komponenter med krokodilklämmor... det är väldigt lätt att dom börjar glida uppåt av trycket från käkarna och sedan skicka komponenten tvärs över rummet, fråga mig inte hur jag vet de ;) Men det kan va bra o veta när man hanterar lite mer exklusiva komponenter.
ElectricNooB
Inlägg: 600
Blev medlem: 26 juli 2011, 20:58:06

Re: Jonas ROV NG

Inlägg av ElectricNooB »

Tunn lackerad koppartråd brukar vara galant för sånt där.
rawsezx
EF Sponsor
Inlägg: 165
Blev medlem: 29 juni 2005, 00:36:25
Ort: Sala
Kontakt:

Re: Jonas ROV NG

Inlägg av rawsezx »

Hej,

Jag har en basler ACE ip,camera liggandes till ett projekt som jag aldrig slutförde, HD kvalitet och sjukt bra API och hur många konfigurationsmöjligheter som helst! Jag har svarvat av linsinfattningen så CS gängade linser passar,

Till samma projekt köpte jag även hem en IDS uEye SE, den har jag dock inte testat, tyvärr var dom lite för stora i måtten för min del.

Har även en sjukt häftig kameramodul som jag hittade i USA med justerbar fokus, typ vätskefylld lins som värms upp för att ändra fokus, dock USB 2.0, men bra upplösning, och gediget API, labbade lite med den och en touchdisplay, bara att klicka på skärmen och få fokus på den punkt man pekade på.

Den fungerade också bra i mörker, sitter på en surfplatta nu, men skicka ett PM om någon verkar intressant, jag kan skicka samtliga om du vill utvärdera dom...
Virror
Inlägg: 1025
Blev medlem: 28 april 2004, 11:03:14
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Jonas ROV NG

Inlägg av Virror »

Trycksensorerna ser intressanta ut helt klart, smidigt med inbyggd temperatur också så slipper man mecka med det också.
En utvärderingsfråga angående motorerna, känner du att dom är lagom till detta projekt eller hade du kunnat gå ner i storlek på denna ROVen då den är lättare och mindre? Har inte köpt mina än så tänkte höra dina tankar om saken. Kommer nog att dra ner storleken på min en del med ca 33% hoppas jag för att få den lite mindre och smidigare men behålla samma design i övrigt.

rawsezx: Om inte Jonas är intresserad är jag det absolut, vad är det för modell beteckning på den första modellen och vad ska du ha för den isåfall? Lins medföljer? Bra mörkeregenskaper på den?
Användarvisningsbild
JonasJ
Inlägg: 653
Blev medlem: 11 september 2007, 16:02:26
Ort: Kinna
Kontakt:

Re: Jonas ROV NG

Inlägg av JonasJ »

Trycksensorn är imponerande. Synd att jag inte lyckas prata med den bara :mrgreen:

Jag är i valet och kvalet när det gäller motorerna. De var för stora för min förra ROV och därmed för stora även för denna. Samtidigt är de väldigt smidiga att använda iom att den har en gängad axel (och ett lågt Kv). En klick lim på propeller och sedan skruva fast den. Än har jag inte köpt varken motorer eller propellrar så jag funderar vidare.

Jag är mycket intresserad av kamerorna och hoppas att de snart dyker upp hos mig ;) Har diskuterat med rawsezx via PM men självklart har han som säljare sista ordet.
rawsezx
EF Sponsor
Inlägg: 165
Blev medlem: 29 juni 2005, 00:36:25
Ort: Sala
Kontakt:

Re: Jonas ROV NG

Inlägg av rawsezx »

Kamerorna är packade tillsammans med PoE injektor, linser och dokumentation, cyklade till jobbet idag och min MTB är inte utrustad med pakethållare så det blir iväg imorgon till posten!

Gällande benämning kommer jag inte ihåg, men jag gjorde lite tester precis när jag fick den och det gick ypperligt att skicka HD (dock ej full) på 100 mbit ethernet jag har för mig att upplösningen är 1920xXXX@30fps om jag inte minns fel, och att det blev helt ok bild vid totalt nersläckt verkstad mitt i vintern kl 8 på kvällen, det finns så många olika parametrar att ställa in
Skriv svar