Kyla öl/läsk fort?

Planering och tankar kring eventuella framtida projekt.
Användarvisningsbild
Henry
Inlägg: 24578
Blev medlem: 20 april 2005, 02:52:47
Ort: Lund

Inlägg av Henry »

Det finns ju vattenautomater (eller vad dom nu kallas) med en sådan där stor genomskinlig vattendunk på toppen. Dom som jag sett som man får kallt vatten ifrån använder principen med en kompressor till att kyla vattnet. Det är inte vattendunken som kyls utan vattnet som kommer ut som kyls under den lilla tiden den passerar genom ett kallt rör eller någonting sådant i apparaten. Detta kyler ner denna vätska på bara någon sekund och sen på säg 3 sek eller vad det tog så hade jag ett glas med perfekt kallt vatten. Att göra detta med en peltier är ju säkert fullt möjligt det med men det får bli lite rör dragning för att få optimal och snabb kylning av vätskan som rinner förbi.

Så för att kyla vätskan så snabbt som möjligt är det nog bäst att kyla vätskan en bit i taget. Att kyla hela burken kommmer att längre tid + att det blir svårt med en peltier att får hela ytan av burken/flaskan kyld samtidigt vilket hade gått snabbast. Men att sätta tex en peltier under burken/flaskan och isolera det hela så bra som möjligt hade kanske också fungerat bra.
Användarvisningsbild
Jonaz
Inlägg: 2358
Blev medlem: 4 november 2003, 22:06:33
Ort: Huddinge

Inlägg av Jonaz »

Kanske ett Alu block med lämlig innerdiameter för att sätta i burken?
Användarvisningsbild
arvidb
Inlägg: 4537
Blev medlem: 8 maj 2004, 12:56:24
Ort: Stockholm

Inlägg av arvidb »

Ett "aluminiumglas" fyllt med glykol och kylt med en peltier kanske kan vara något?

Peltieren kyler ner vätskan rejält, vätskan kyler burken snabbt. Det enda problemet är ju att man får vänta lite mellan varje kylning, men det borde inte behöva bli så länge (plånboken får väl bestämma hur kraftfullt peltierelement man har råd med), och man kan ju göra en cool styrning som tänder en grön LED när det är ok att stoppa ner ölburken! :) Den kan ju känna av när burken stoppas ner (genom att temperaturen stiger) och då börja ta tid, och säga till när ölen är klar också. :D

Om man vill kunna använda apparaten flera gånger i rad eller vill kyla flera burkar åt gången kan man ju använda en större behållare också...

Arvid
_sabe_
Inlägg: 29
Blev medlem: 21 februari 2004, 10:48:53

Inlägg av _sabe_ »

Kör med airduster upp och ner vänd :D
Användarvisningsbild
Schnegelwerfer
Inlägg: 1863
Blev medlem: 8 november 2004, 13:46:56

Inlägg av Schnegelwerfer »

Jag tror på att kyla ner en lite större massa med lång tidskonstant som man låter vätskan passera.

På så sätt "buffrar" man ju kylan och det borde göra det hela mer effektivt.
Användarvisningsbild
Hedis
Inlägg: 2493
Blev medlem: 8 december 2003, 15:10:44
Ort: Vänersborg
Kontakt:

Inlägg av Hedis »

Vattnet kyls inte riktigt "påväg" till muggen utan när man sätter dit en vattenbehållare så rinner några liter (2-3L) ner i en frigolitisolerad plastbehållare. Denna är försedd med en kylande kona i mitten (kylanläggningen fungerar som ett vanligt kylskåp)

Så om du tappar ut mycket vatten (mer än reservoarens volym så får du varmt vatten.
Därför kan du få ut vatten trots att den stora behållaren är tom.
Skriv svar