Bygga egen automatswitch

Berätta om dina pågående projekt.
Calder
Inlägg: 19
Blev medlem: 1 september 2005, 22:22:55

Bygga egen automatswitch

Inlägg av Calder »

Hej!
Skulle behövt en automatswitch, liknande http://www.kjell.com/content/templates/ ... 9610&path= , fast med likspänning på slaveuttaget...

Tänkte styra duken till min projektor när jag slår på projjen.
Så när belastningen överstiger säg 15W (230VAC) (Standbybelastningen är nog bara 5W iofs) - så ska ett relä växla och sluta kretsen över "DUK NER"-knappen på fjärren till duken. När jag stänger av projektorn ska reläet gå tillbaka och sluta "DUK UPP"-kretsen.

Likströmmen (lasten) kommer att tas från serieporten på projjen (10VDC, 50-100mA), till en 5V regulator.

Hur ska jag göra för att reläet inte ska växla förräns jag är över 15W belastning?

Tack på förhand!
Användarvisningsbild
Maze
Inlägg: 433
Blev medlem: 8 juni 2004, 18:49:29
Ort: Göteborg

Inlägg av Maze »

Du skulle ju kunna använda dig av en IR mottagare också som känner av PÅ och AV kommandona från projektorfjärren. ÄR det IR mellan duk och fjärr också ? Då kan du låta "switchen" sända ut kommandon till duken också så slipper du modda om originalfjärren. Skulle räcka med en microprocessor och en IR modul för att få ihop det. Det mesta jobbet kommer att ligga i mjukvaran.
Calder
Inlägg: 19
Blev medlem: 1 september 2005, 22:22:55

Inlägg av Calder »

Nej, fjärren till duken är radio, och IR till projektorn!

Så det enda som hindrar min lösning nu, är att reläet inte ska slå förräns där går mer ström igenom, än vad som behövs till standby funktionerna på projektorn!

Grön på elektronik, trodde det kanske skulle gå med något motstånd före spolen, så att det skulle krävas mer ström för att dra reläet... Men det kanske inte funkar - strömmen går ju ändå...
Soap
Inlägg: 738
Blev medlem: 18 oktober 2003, 10:23:42
Ort: Uddevalla
Kontakt:

Inlägg av Soap »

vad har du för proj?
Många projektorer har ju ett uttag för som blir aktivt när man slår igång projjen.
Om du inte har det så istället för att gå omvägen om fjärrkontrollen så är det väl i bättre att använda seriespänningen som du sa, fast låta den styra reläer direkt i motoriseringen till duken.

så hade jag gjort iaf
Användarvisningsbild
Schnegelwerfer
Inlägg: 1863
Blev medlem: 8 november 2004, 13:46:56

Inlägg av Schnegelwerfer »

Om det är en vanlig RS232-utgång så kan man inte räkna med att kunna ta ut några större strömmar ur den. Runt 10mA är nog gränsen, och det räcker ju inte för att driva ett relä direkt.
Calder
Inlägg: 19
Blev medlem: 1 september 2005, 22:22:55

Inlägg av Calder »

Serieporten är där spänning på hela tiden, även när projjen är i standby... Och som sagt, för liten ström för att driva ett relä. Dock borde det räcka för att ge ström åt fjärren...

Ska prova lite med 230V relä o se hur mycket ström som krävs för att få det att slå. Annars får man väl prova med inducerad spänning eller nått. Bara det känner av när strömmen går från 5W standby till 220W på..

Projektorn är en Hitachi PJ-10...
Skriv svar