Japp, det är typ detta jag menar.
Om man lägger ett band i botten så att fogmassan bara binds till väggarna så är det mindre påfrestningar på själva fogen.
Tänk 8mm bred fogning över en 2mm glipa som skall öka 2mm så är det en 25% ökning, en 8mm fog över en 2mm glipa om den är fogad även till botten som ökar 2mm är en 100% ökning vid mitten vilket för eller senare kommer att förstöra fogen.
Om materialet såsom detta bord är helt stumt och nåtningen enbart är dekorativ så behövs ju inget band i botten då det inte finns något behov av expansion/kontraktion i fogmaterialet visavi trät.
Tänk 8mm bred fogning över en 2mm glipa som skall öka 2mm så är det en 25% ökning, en 8mm fog över en 2mm glipa om den är fogad även till botten som ökar 2mm är en 100% ökning vid mitten vilket för eller senare kommer att förstöra fogen.
Om den spricker något så kommer den göra det under fogen där det inte syns så tror inte det gör varken till eller från med att krångla med kassetband. Ett större problem är nog att det lossnar från sidorna, tänk på att när trä torkar så krymper det ganska mycket så frågan är hur det kommer se ut 5-10 år fram i tiden.
Har du funderat på att istället kasta på ett billigt laminatgolv ovanpå för att ge en hållbar och vattentät yta? Laminatgolv får du för från 45 kr/kvm.
OM man primar sidorna på rätt sätt så släpper det INTE från sidorna utan fogen får ta upp hela rörelsen.
Dvs vidhäftningen till trät via primern är starkare än själva fogmaterialet.
Men för att fogmaterialet skall hålla så skall rörelsen tas upp över så stor volym som möhligt det är därför man skall säkerställa att fogningen inte fäster mot fogbotten.
Man kan även göra det med hjälp av oljad fogbotten men träffar oljan då en fogvägg så har man helt misslyckats.
v-g skrev:Glöm inte att OSB ska ha lite rörelsemån (3mm)
Ser ut som ni kan fira julafton därinne om allt går som det ska?
Var sitter RGB-belysningen och vilka häftiga features har verandan?
RGB belysning är ju ett måste!
1-wire temperatur mätning likaså!
Se upp så du inte stänger in fukten. Plast och liknande ska inte ligga tätt mot trä. Det ska vara några millimeters mellanrum.
(Det är därför som det finns mattor med små "bubblor" på undersidan, avsedda för balkonger.)
Appropå nåtning, man ser ofta tipset med kassetband i botten men om det ska funka så gäller det ju att nåten släpper från kassetbandet när träet börjar röra på sig. Gör den det? Fäster verkligen fogmassan så dåligt på en sådan slät och fin yta?
limpan4all skrev:Nej, nåten fäster skitbra i magnetskiktet på kassettbandet. MEN undersidan av kassettbandet fäster INTE i trät...
Men då blir det inte så lyckat i alla fall eftersom kassetbandet är relativt stumt. Tanken är ju att när den nåtfyllda springan ökar i vidd så ska hela nåten ta upp ändringen, men är nåten fast i ett kassetband så kan den inte töja sig nämnvärt utan måste släppa från något, antingen träet eller kassetbandet, förhoppningsvis släpper det från kassetbandet men fäster det skitbra i bandet så...