Ännu ett sätt är att mäta kapacitansen mellan 2 ledare som du sänker ner i brunnnen. Men det kräver någon from av oscillator och likriktare o rejjer, kanske inte helt enkelt.
hur stora nivåskillnader rör det sig om?
Jag skulle kunna tänka mig att det bli eko till förbannelse i ett "stenrör" som är 150 meter långt och 15 cm i diameter. Jag skulle inte bli förvånad om det tar 10 sekunder innan röret är hyggligt tyst efter varje burst.
Håller helt med matseng...
För att få en mätbar signal som ska färdas 300 m så måste man ju tycka på med rätt mycket effekt med, och detta leder ju till ännu mer ekon.
Bubbelrörsmetoden känns som en rätt säker metod, fast det är ju sant, man måste ju ha en rätt rejäl kompressor för att lyckas trycka undan 150 m vattenpelare...
Varför inte en tyngd nedsänkt i vattnet, fastsatt i en nylonlina, som i sin tur kopplas till en brytare vid ytan. Kanske nästan ända ner till pumpen, "då den kritiska nivån är nådd, innan pumpen går torr " I vatten blir ju tyngden lättare, och då vattnet försvinner ökar tyngden och drar i linan som påverkar brytaren/sirenen vid ytan. :D
En tryckgivare och en slang som man sänker ner i brunnen låter nog som det enklaste.. Tryckgivare sådana som finns i ELFA kan man sampla från freescale.com
Annars så skulle man kunna spänna fast en sådan i ett skruvstäd, dra åt av bara fan, och sedan plocka ut energi ur den hur länge som helst - dvs en evighetsmaskin.
Man får då tänka ett steg till.Man lägger på en spänning av motsatt
polaritet.Tar bort spänningen och kollar vad den nya spänningen blev..
En "bubbelslang" är nog det mest tillförlitliga systemet som någon föreslog i början av tråden. Enda egentliga nackdelen är att man måste ha tryckluft, men annars så är det en väldigt bra metod som ofta blir väldigt tillförlitlig.
Tror det blir någon form av tryckmätare vid pumpen.
Syftet är inte att se om pumpen går torr utan att veta hur mycket vatten som finns kvar. även om det inte är bra att pumpen går torr. borde den inte ha skydd för det redan?