Electrokit Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 17.27 2019-03-22

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Svara på tråd  [ 6 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: 01.38 2009-02-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11.03 2007-09-10
Inlägg: 9118
Ort: Alingsås
Ska bygga ett antal (ca 20 st) kretskort som ska sitta i olika elbilar / elmopeder - ett kort på varje batteri. De ska anslutas dels till batteriets pluspol, dels med 4 ledningar till nästa kort. ett par kablar ska vara lågohmiga (1-1.5 mm²) det andra paret är signalkablar. (funktion: aktiv laddningsutjämning utan effektförlust). Så det blir två kontakter på varje kort: en 5-polig som går till +pol samt till nästa låda samt en 4-polig som kommer från föregående låda. (På första batteriet ska sitta en lite större låda med lite styrelektronik)

Jag har letat passande storlek på plastboxar och lyckats hitta en någorlunda OK box på kjell&co. Men det där med att bygga in kontaktdon tycker jag är sa**ns jobbigt... att såga och fila i plast är inte kul, gör man det för hand blir det skevt och jävligt, kör man med maskin smäler plasten in i verktyget. :evil:

Jag har testat att bygga in två olika sorters kontaktdon för ändamålet för att se hur det funkar.

1) MTA156 (vit), från ELFA - PCB: vinklad stiftlist med låsanordning (3.96 mm delning). Kabel: hylshus med krimphylsor. Det går bra att löda kablarna på hylsorna. Ska man klämma dem gäller det att hitta en passande tång.

2) losstagbar skruvplint (grön), från Electrokit. PCB: vinklad stiftlist med låsanordning (5 mm delning). Kabel: skruvas fast.

Några bilder:

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
(kretskortet som syns på nedersta bilden är en "dummy" - jag har sågat till ett kasserat kort bara för att kolla hur det passer i lådan och med kontakterna)

Nu har jag redan lyckats förstöra låsanordningen på MTA156'an, den är avbruten (men kabeln sitter bra på ändå) men den sticker annars ut som ett litet tak över kontakten.

Fördelar med MTA156: lätt att montera i lådan. Sitter ett par mm nedanför skarven mellan lock och botten, så jag fräser (slipar) ur ett litet spår för varje stift. Den vita stiftlisten döljer sedan hålen, så man behöver inte vara så petig. smidig och snygg? Ganska tät - man kan fylla i lite smältlim på insidan så är den ganska tät.
Nackdelar med MTA156: Lite pilligt att hålla på och löda hylsorna på kablarna. Krångligt om man vill byta ut en kabel eller förlänga den.

Fördelar med skruvlisten: Flexibel - lätt att byta / ändra i kablarna.
Nackdelar: Behöver såga/klippa/pilla bort ett fyrkantigt hål både i locket och i botten på lådan. Om det inte blir exakt så ser det fult ut. Inte tät: springor undertill (mot botten) kan tätas med t.ex. smältlim, men springan mot locket blir knepigare, då man ska kunna öppna lådan (för att byta säkring t.ex). Dessutom har headern inga sidor utan är öppen i sidled (de ska kunna kombineras på längden är det tänkt) så där blir det hål rakt in i lådan. Dessa hål fylls väl delvis med pluggen som ska anslutas.

Vad är era spontana reaktioner? Jag tycker sånt här är svårt. Snygga och bra kontakter är så vidrigt dyra. Dessa har ett överkomligt pris (12-18 kr per box tror jag det blev ungefär).


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 01.43 2009-02-14 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 03.00 2009-01-31
Inlägg: 963
Tyckte själv angående utseende att gröna med skruv plint var absolut finast!
Såg mest seriöst ut med den må jag säga.
Jag kan hålla med dig om att dem fina kontakterna är dyra,tyvärr:(
Men som sagt, rent utseende så röstar jag på dem gröna!

Sen är det smart att kunna skruva/byta enkelt!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 02.50 2009-02-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.01 2006-02-24
Inlägg: 21069
Ort: Norr om Sthlm
Jag gillar AMP's kontaktdons-serie, vad dom nu heter.. typ samma som en ATX-strömkontakt, har ett antal sådana vinklade för kretskortsanslutning, och sen klämmer man på kablarna enskilt och sticker ner dom i motsvarande kontakthylsa. ..Finns från två upp till massor av poler.

Fast vill man ha det enkelt för sej kör man ju med IDC-honor man klämmer på flatkabel, snabbbt och enkelt, sen har man en vinklad IDC-kontakt på kretskortet.

Inte så bra om man ska köra större strömmar dock.

Jag gillar inte riktigt skruvanslutningsdon, funkar väl i rena och snälla miljöer, men jag har sett lite för mycket problem orsakade av oxid i bilkontakter för att gilla lösningen. krimp eller löd funkar dock.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.08 2009-02-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.24 2004-09-26
Inlägg: 5822
Ort: Södern
I en ”laddningsmiljö” kanske man bör välja en tät typ av anslutning och kapsling för kortet?
Ett alternativ för kontakt är SAAB/AMP som är gas och vätske täta.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 01.16 2009-02-16 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11.03 2007-09-10
Inlägg: 9118
Ort: Alingsås
>Jag gillar AMP's kontaktdons-serie, vad dom nu heter..

Vet inte riktigt vilka du menar? MTA156 är ju från AMP - den vita kontakten på bilden alltså. De du menar - skiljer de sig mycket från den jag har?

En vän kommenterade att kablarna lätt slits av efersom dom inte har avlastning, och det stämmer ju. Men om man bara fäster kablarna med några klämmor så ska dom ju inte röra sig så mycket.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 01.34 2009-02-16 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 23.47 2005-11-25
Inlägg: 7875
Ort: Kramforce
Du bör ha någon form av dragavlastning på kablarna om det är skruvplintar och även något som håller kablarna så de inte rekas av, dvs något som klämmer åt en bit ut på gummit utanför skruvplinten.

Det som borde finnas är typ min XLR eller lite grövre S-Video kontakt. Tyvärr kommer jag inte på nåt på rak arm.

Fiffigt är att kontakten är fäst i lådan sen kablar till kortet, på så sätt tål det mer brytning än om det sitter direkt på kortet.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 6 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010