Hittade denna parallellprogrammerare också. Kanske försöker testa denna. http://elm-chan.org/works/avrx/report_e.html#AVRXP
Programvaran som finns längst ner på sidan är en konsolprogramvara, men det kan ju vara effektivt det med.
Provade sedan, nej det fungerade inte alls. Som jag nu förstått så är dessa USB-adaptrar implementerade för att fungera för sin ursprungliga tillämpning, och stödjer inte direktaccess till de enstaka pinnarna för att styra dessa separat. Vilket används av dessa programmerare.
Att däremot använda den med en vanlig serieport har jag gjort ett tag nu, sålänge man inte ställer om den interna oscillatorn i kretsen, så funkar den utmärkt. I så fall behöver man tydligen gå över till parallellprogrammering har jag fått lära mig. (Det kunde man inte råka ut för med PIC däremot )
Nja. Parallellportar som kör bitfippling (allt utom ren skrivarfunktion) funkar väldigt dåligt med USB-adaptrar. Serieportar som kör ren seriedata med ett någorlunda vettigt protokoll, funkar nästan alltid med USB-omvandlare. Bitfippling via serieport blir ett mellanting. Det är fortfarande bitfippling med kanske rätt specifika tider och liknande. Däremot finns det iallfall ett API för att sätta bitarna även över en USB-omvandlare. Det beror väldigt mycket på applikationen om det kan funka eller inte. Enda sättet att veta är egentligen att pröva!
Jag är själv ute efter en AVR-programmerare och funderar starkt på att köpa en av de PonyProg-kompatibla kablarna från Lawicel. Frågan är om man ska välja parallellt eller seriellt.
Jag dammade av min gamla PII häromdagen. Den hade egentligen gått i pension men så kom den ut ur gaderoben (den har stått där i över ett år oanvänd). Den har både parallell- och seriell-port. När den pensioneras på riktigt så kommer nog laptopen att ta över rollen som labbdator och där finns bara USB och Firewire.
Enligt ovanstående kommentarer så fungerar seriella programmerar bättre med USB-konverterare än vad parallellprogrammerare gör. Korrekt?
Om man vill gå direkt på en "ren" USB-programmerar utan att lägga ut en förmögenhet, vad finns det för alternativ? Och vad är begränsningen men de ovanstående seriella- och parallella programmerarna? I nuläget är det bara ATTiny26 och ATTiny2313 som ska programmeras. Men det kan komma att bli ATMegaXX i framtiden.
Gillar usbasp därför att all intelligens liigger i avrdude och när denna uppdateras så har den direkt stöd för nya processorer utan en uppdatering av programmeraren.
> Enligt ovanstående kommentarer så fungerar seriella programmerar bättre med USB-konverterare än vad parallellprogrammerare gör. Korrekt?
Problemet är att så gott som alla sire-port "bit-wigglers" bygger på
att programvaran har kontroll över USART hårdvaran (normalt på
moderkortet eller på ett instickskort). För att det ska fungera via en
USB/RS232 adapter så krävs det att programvaran är skriven för just
de API'er som just den USB/serie kretsen tillhandahåller. Så kolla det !
En serie-programmerare med lokal processor (som alltså jobbar på ett
standardiserat sätt mot programvran i PC'n) fungerar normalt helt utan
problem oavsett om man kör lokal serieport eller via USB/serie adapter.
En programmerare med USB kan naturligstvis enbart köra via USB...
Med tanke på hur svårt det är att hitta parr-portar i dag, så vet jag inte
om man behöver fundera på en sådan alls...
Det är ett bra pris och jag kommer förhoppningsvis igång snabbt med AVR-programmerandet. I framtiden kan det vara bra med en multiprogrammerare då jag också vill hålla på med programmerbara logik. Hittade en In-Circuit Programmer som heter Presto som verkar vara bra men jag anser den vara för dyr för att bara leka med AVR.
Problemet med multiprogrammerare tycker jag är att supporten för nya chip brukar halka efter, bättre med en programmerare per familj av kretsar i så fall.
Jörgen, har du erfarenhet av att programmera CPLD eller GAL (eller vad de nu kallas) från Atmel eller Lattice med den? Det är nämligen anledningen till att jag vill ha en Presto i framtiden.