Hej, jag och en annan har som projektarbete att bygga en radiosändare. Den ska sända FM i intervallet 88-108 MHz. Syftet är att lära oss mer om elektronik och radio. Vi har hittat en ritning på en sändare som verkar OK(?).
Nu är frågan om någon vet hur det fungerar att sända stereo och om man skulle kunna modifiera kopplingsschemat för detta. http://www1.shellkonto.se/icom2002/fmsa ... /index.htm
Får vi till det kommer vi eventuellt att bygga ett slutsteg så att vi kan dela med oss av det rolliga.
Edit: Rensat upp i inlägget Förhoppningsvis till folks glädje.
Senast redigerad av totte 16 juli 2008, 20:20:23, redigerad totalt 3 gånger.
Förutom den legala aspekten är det inte att rekommendera att använda en så usel sändarkonstruktion. Den du hänvisar till kommer att vara mycket ostabil och genererar massor med oönskade signaler.
Det finns ett antal trådar här som hänvisar till bra kristallstyrda konstruktioner med vettiga filter på utgången.
Ah.. Minnena.. Byggde en nästan exakt likadan för sådär 35 år sedan, men som sagt var, den är mycket ostabli och genererar en massa övertoner. Dessutom är det olagligt att sända på FM-bandet.
Den på länken är dessutom inte speciellt bra. Bättre att använda en kapacitansdiod för moduleringen.
Som sagt minnena.. De blir mer stabila ju mindre man bygger de. Byggde de som bara var knappt 1 cm2 i storlek och någon mm höga och de var väldigt stabila under tom 1 timme. Sedan är ju inte spänningen reglerad överhuvudtaget vilket gör att de driver ner i frekvens allt som spänningen från batteriet sjunker.
Om man nu nu tvunget måste göra en sådan här så visar man ju förstås givetvis hänsyn och respekt genom att lägga sändarfrekvensen där det inte sänds något elelr att man drar ner uteffekten så mycket som möjligt. Sedan får man inte sända på något band överhuvudtaget såvida det inte är 10nW sändareffekt eller något sådant.
einar skrev:... En vanlig närradiostation ligger visst runt 100W i uteffekt.
Hittat en ritning från radio 98 på 25W sändare, hur långt skulle den kunna gå?
Edit: Enligt polisrapporten räckte deras tidigare(?) sändare "några mil". Den var på 13W. Räcker säkert.
Ditt andra schema är samma sopor. Om det inte finns någon kristall och transistorbeteckningarna börjar på BC så är det bara skit.
Som jag nämnde tidigare så finns det flera trådar om FM-sändare här, där kan du finna vettiga konstruktioner.
Börja att bygga en vettig oscillator och modulator en stereoenkoder kan också vara kul. Då har du säkert att göra ett bra tag innan du ens behöver börja fundera på några efterföljande förstärkare.
Titta också på lite antennteori - i fri rymd så sjunker signaleffekten med 1/R^2, medans över markplan approxemativt 1/R^4 (R=avstånd). Om man räknar i dB så tappar man 6 dB per fördubblad avstånd i fri rymd och över mark ca 12 dB per fördubblad avstånd - detta i situationer med avstånd då sändarantenn uppfattas som en punkt (analogi - även en tänd lysrör (antennstruktur) uppfattas som en punkt på 100 meters avstånd och längre)
se också till att lära dig ordentligt vad 'dB' och 'dBm' betyder och innebär, där 3 dB är samma sak som att dubbla uteffekten, 6 dB att 4-dubbla effekten - det betyder i fri rymd så måste slutstegseffekten 4-dubblas för dubbla avståndet för samma mottagen signalstyrka, över makplan måste man 16-dubbla uteffekten för dubbla sträckan för samma mottagen styrka.
Om du funderar på räckvidd vs uteffekt så börja också titta på länk och brusbudgetar och nödvändig signal/brusförhållande för tilläcklig bra kvalitet - du kommer att finna att det är minst lika viktigt att bygga mottagare med låg brusfaktor på ingången och att använda rätt antenner.
man kan aldrig kompensera en mottagare med hög brusfaktor och dålig mottagarantenn med rå kraft på sändarsidan - uteffektnivåerna blir lätt groteska då..... - det kan lätt bli en faktor 100 i skillnad i uteffekt på sändarsidan mellan om man har en dålig mottagare med 14 dB brufaktor och 0 dB antennförstärkning gentemot en bättre mottagare med 4 dB brusfaktor och en antenn med 10 dB förstärkning för samma mottagna kvalitet.