Projektarbete rörelsesimulator (aka HORST Vegas):

Berätta om dina pågående projekt.
Användarvisningsbild
mri
Inlägg: 1165
Blev medlem: 15 mars 2007, 13:20:50
Ort: Jakobstad, Finland
Kontakt:

Inlägg av mri »

Imponerande projekt! Ni verkar vara mycket strukturerade och välförberedda i ert byggande. :tumupp:

Det där kretskortet. Kommer ledningsbanorna att tåla strömmarna i H-bryggan eller skall effekttransistorerna monteras utanför kretskortet?
Användarvisningsbild
Electricguy
Inlägg: 12440
Blev medlem: 15 augusti 2007, 16:52:14
Ort: Kälmä' typ..

Inlägg av Electricguy »

blir ställningen inte väldigt tung med alla skruvbeslag på alla hörn?
för övrigt, mycket snyggt!! fortsätt så!!
Användarvisningsbild
gunne
Inlägg: 2088
Blev medlem: 17 juni 2004, 15:00:31
Ort: sthlm
Kontakt:

Inlägg av gunne »

Snyggt. Sitter inte skärmfästet uppochner?
Användarvisningsbild
oJsan
EF Sponsor
Inlägg: 1541
Blev medlem: 11 november 2005, 21:36:51
Ort: Umeå
Kontakt:

Inlägg av oJsan »

Snyggt!
"Nyckelhålen" på skärmfästet är inte till skärmen, de är till väggskruvarna, så det sitter alltså rätt.
Användarvisningsbild
gunne
Inlägg: 2088
Blev medlem: 17 juni 2004, 15:00:31
Ort: sthlm
Kontakt:

Inlägg av gunne »

OK.
rools
Inlägg: 13
Blev medlem: 21 november 2007, 18:55:11
Ort: Stockholm

Inlägg av rools »

Noddan skrev:Superbra jobbat! Ser riktigt häftigt ut! Jag såg att ni hade tidspress och inte ville ha en massa extragrejer, men jag funderade på en grej som nog kan göra massor för känslan... Borde det inte vara najs att sätta motorer på fyrpunktsbältet? Vid kraftig inbromsning kan man dra åt bältet ordentligt så det känns som att man slungas in i det. Eller ni kanske nöjer er med lutningen? :)
Hörde faktiskt om en viggensimulator som körde den metoden för att förhöja känslan av g-krafterna. Det är ingenting som är planerat i vår simulator, men det vore utan tvekan häftigt :).
mri skrev:Det där kretskortet. Kommer ledningsbanorna att tåla strömmarna i H-bryggan eller skall effekttransistorerna monteras utanför kretskortet?
FETarna monteras utanför kortet. Vi funderade på att sätta de på kretskortet först, men ledningsbanorna skulle bli väldigt breda och klumpiga. Dessutom är det lättare att kyla FETarna om de är utanför kortet, någon som vi definivt behöver kunna göra.
H.O
Inlägg: 5877
Blev medlem: 19 mars 2007, 10:11:27
Ort: Ronneby

Inlägg av H.O »

Hörde faktiskt om en viggensimulator som körde den metoden för att förhöja känslan av g-krafterna. Det är ingenting som är planerat i vår simulator, men det vore utan tvekan häftigt
Det är alldeles riktigt. Man hade både "bältesspännare" och luftkuddar i stolsitsen och ryggen som blåstes upp. Från början hade man även kabinen rörlig och styrd av ett ganska avancerat hydralik system men det tog man senare bort då dom aldrig lyckades få det tillräckligt bra synkronierat med grafiken. Piloterna klagade på att dom blev sjösjuka för att det "laggade" för mycket.
OlaJoh
Inlägg: 28
Blev medlem: 13 november 2007, 12:42:27
Ort: Stockholm

Inlägg av OlaJoh »

Nu har jag äntligen fått tummen ur rö.... eh... vagnen och skrivit ihop ett litet inlägg om vad som hände torsdag/fredag:

Vi börjar med de små sakerna:

Pedalställets fäste är nu klart, lite bökit blev det att flytta pedalerna (är genomgående bult och vingmutter som man måste flytta) men det är justerbart och sitter fast, och det är huvudsaken. Pedalstället sitter fast oavsett hur vi vrider simulatorn, även om ett par fötter hjälper till lite på just denna bild.
Bild

En skärm har även trillat in (22" WS), och är monterad på sin plats:
Bild

Förarmiljön ser nu ut som på bilden nedan, och man kunde ju önska sig att skärmen skulle suttit lite närmare, men det var såhär nära vi kunde ha för att den inte skulle slå i ratten när den veks upp (vi har va 1 cm marginal nu).
Bild

Vi har även sågat till ett armskydd att ha på höger sida så att man inte sticker in armbågen i drivningen (något liknande ska tillverkas till andra sidan). Här syns även den planerade fästanordningen för remhjulet, återstår att se om det orkar med krafterna eller om vi måste förstärka lite.
Bild


Nu kommer dock det som dagarna huvudsakligen användes till, att bygga en ställning för det hela. Vi började med att såga till våra 95*45mm reglar till lagom mått. Hela denna ställning byggdes lite på känn, så vi har tyvärr ingen ritning att dela med oss av.
Bild

Till stor del sattes ställningen ihop med beslag liknande detta:
Bild

Dock fick vi spika ihop den på att par ställen, med varierande resultat (vi fick faktiskt i spikarna till slut :P).
Bild

Slutresultatet den första dagen var två pelare av denna typ, med god stabilitet i sidled men ingen i längdsled.
Bild

Dessa kompletterades under fredagsmorgonen med bakåtgående stöd (observera den otroligt moderna skruvdragaren, som faktiskt var ganska bra):
Bild

För att sedan sätta ihop de båda pelararangemangen (eller vad man nu ska kalla dem) valde vi att använda oss av beslag och M8-gängstång/bult. Detta för att konstruktionen ska vara möjlig att plocka isär (hela simulatorn går att plocka isär i bitar som går att ta genom en 80 cm bred dörr).
Bild

Det hela slutade med en mycket stabil ställning:
Bild

Lite arbete har även skett på motorstyrningen:

Efter att ha borrat hålen på kretskortet (vilket för övrigt resulterade i en bruten borr) och lött på komponenterna såg motorstyrningen ut så här:
Bild

När kortet testades visade det sig att FETarna inte öppnade som de skulle. Det felsöktes och visade sig bla vara en felkopplad jordsladd.
Bild

Det visade sig även att vellemankortets utgångar inte rikigt gjorde som jag ville, så det blev en till tur till ELFA för att köpa komponenter till detta kortet som kopplas mellan experimentkortet och motorstyrningskortet:
Bild

Så här ser elektroniken ut idag:
Bild

Observera att ett till motorstyrningskort är kvar att göras för styrningen av simulatorns andra motor.


Vi har kort sagt kommit en bit denna vecka, men vi har MYCKET kvar att göra den kommande veckan. Vi har i princip en vagga med två frihetsgrader klar (vaggan ska "bara" fästas i ställningen), dock har vi ganska mycket av arbetet på att få den att röra sig kvar. Det blir stressigt att hinna med det på en vecka men det är bara för oss att kämpa på, och för er att önska oss lycka till. :P


Nu ska jag försöka svara på några frågor också:

Fräsen: Antar att du menar vilken vinkelaccelaration vi kan uppnå (för i annat fall är det ju "alltid" 1g) och i såna fall räknade vi lite på det innan vi började. Har dock inte papprena med uträkningarna på här, men vi skulle få en någorlunda bra acceleration. Vi kom dock fram till att 1:30 i utväxling hade varit optimalt, men det var väldigt mycket svårare att uppnå. Angående effekten på motorerna så har de en stallström på 85 amp, och 12v, så det ger en effekt på drygt 1kW (sen tror jag inte alls på dem siffran, för då skulle motorerna förångas ganska snabbt :P).

Angående lagring av axeln på skruvdragaren så är jag medveten om det problemet, men eftersom skruvdragarna är så billiga så har vi bestämt oss för att testa utan först, och om de går sönder så får vi helt enkelt köpa nya och lösa problemet då.


PeterH: Kuggväxlar var det första vi tänkte på, tyvärr var vi tvungna att lägga ner den idén när vi insåg vad snäckväxlar som klarade denna typ av vridmoment (300 Nm på utaxeln är en del) kostade och vägde. Elfönsterhissar kan dock vara värt att kolla på om vi ska försöka förbättra konstruktionen.


Motormannen: Vi har litat helt på våra kära popnitar, ja. När du säger sånt här börjar jag dock fundera på om man kanske inte borde dra igenom några bultar genom de viktigaste vinklarna (mellanramen till exempel).


maha: Vi får väl hoppas att 16 popnitar räcker :P


cosmox: Ja, den där Robert är lite konstig han :P (det är han som etsar)


Henry: En till som tvivlar på nitarna, blir nog att köra nån extra bult trots allt.


Rifakungen: Jo, den väger en del. Dock är vikten av föraren överlägset mycket större.


/OlaJoh
Användarvisningsbild
Electricguy
Inlägg: 12440
Blev medlem: 15 augusti 2007, 16:52:14
Ort: Kälmä' typ..

Inlägg av Electricguy »

men blir det inte svårt att få g-krafter om den är nerväxlad så mycket?
om den vägde mindre skulle ni kunna köra den snabbare. :roll:
Användarvisningsbild
maha
EF Sponsor
Inlägg: 1685
Blev medlem: 22 november 2005, 09:47:02
Ort: Jakobstad, Finland

Inlägg av maha »

Precis som OlaJoh redan påpekat så är ju g-kraften mer eller mindre konstant 1G och pekar rakt neråt. Hur snabbt man själv upplever att tyngdkraftsriktningen flyttar sett från en själv beror ju på vinkelaccelerationen. Men att tala om G-krafter i det här sammanhanget känns väldigt fel. Tanken är ju att man ska sitta precis i rotationscentrum och där är ju G-kraften konstant oavsett hur man snurrar.
Användarvisningsbild
EagleSpirit
Inlägg: 1288
Blev medlem: 27 maj 2003, 23:15:48
Ort: Västerås
Kontakt:

Inlägg av EagleSpirit »

Vilket häftigt projekt! Bra jobbat.

Hur många mantimmar tror ni att ni har lagt ner än så länge?

Lycka till med fortsättningen.
EEPROMdanne
Inlägg: 1155
Blev medlem: 30 oktober 2007, 09:39:59
Ort: Söderköping

Inlägg av EEPROMdanne »

Riktigt snyggt och coolt 8) Bra :bravo:

Lycka till med bygget :)
Användarvisningsbild
Tony
Inlägg: 1038
Blev medlem: 9 november 2003, 16:08:47

Inlägg av Tony »

Ni tänker ju använda borrmaskinens chuck för att koppla maskinen till simulatorn.
När jag skruvar/borrar så får jag dra åt chucken stup i kvarten, så jag tvekar om det blir tilförlitligt.

Så här tar man loss chucken:

1. Öppna chucken helt, titta in i hålet.
2. Skruven ni ser är vänstergängad, skruva bort den.
3. Skruva bort chucken, den är högergängad.
Om chucken sitter hårt: montera en insexnyckel (korta änden) i den och dräm till nyckeln med en hammare.
rools
Inlägg: 13
Blev medlem: 21 november 2007, 18:55:11
Ort: Stockholm

Inlägg av rools »

Både igår och idag jobbade vi vidare på projektet, igår flyttade vi dessutom tillbaka till vår tidigare lokal då lovet var slut.

Väl tillbaka till lokalen började vi sätta ihop simulatorn. Här syns remhjulet och armskyddet mellan den inre och yttre ramen:
Bild

Träställningen skruvades även ihop, och vi satte tvärbalkar och aluminiumbitar på stolparna där lagerbockarna skulle fästas för att öka styrkan:
Bild

Vi arbetate även på motorfästet. Det är kanske inte så snyggt, men ska fylla sin funktion.
Bild

Till slut kom vi till dagens stora händelse, nämligen att fästa aluminiumramarna med träställningen. Efter lite trix med att få i bultarna i hålen gick det till slut, och så här blev det:
Bild

Lutande simulator:
Bild

Simulatorn är ganska hög, så en stege är nästan ett måste föratt kliva i:
Bild

Vi testade även att sätta i en förare i simulatorn och luta den för hand, något som kan beskådas i denna filmsnutt.


Man kan sammanfattningsvis säga att vi har nått en ganska stor milstolpe när vi nu satt ihop ramarna och fått en simulator som kan lutas i båda riktningarna. Nästa arbetstillfälle skall vi koncentrera oss på motorfästena för att kunna testa motorerna och motorstyrningen.

/Robert
OlaJoh
Inlägg: 28
Blev medlem: 13 november 2007, 12:42:27
Ort: Stockholm

Inlägg av OlaJoh »

Rifakungen: Självklart skulle man kunna köra snabbare om allt vägde mindre, men nån enorm skillnad skulle det inte bli eftersom föraren nu utgör i runda slängar 75% (eller mer, beroende på förarens vikt) av massan som ska accelereras så är det inte så mycket att tjäna.

EagleSpirit: Några timmar har vi ju lagt ner, vi räkna med kanske 1000 timmar totalt (-500 +1000 är väl exakheten ungefär).

EEPROMdanne: Tack.

Tony: Jo, borrmaskinschuck är väl kanske inte det bästa, men vi tänkte i alla fall se om vi lyckas få det att funka. Tack för beskrivningen om hur man plockar loss chucken förresten, så slipper vi fumla i blindo när vi behöver panikfixa det. :P

/OlaJoh
Skriv svar