Projektarbete rörelsesimulator (aka HORST Vegas):

Berätta om dina pågående projekt.
OlaJoh
Inlägg: 28
Blev medlem: 13 november 2007, 12:42:27
Ort: Stockholm

Projektarbete rörelsesimulator (aka HORST Vegas):

Inlägg av OlaJoh »

Som de flesta säkert vet så ska man i 3:an på gymnasiet göra ett projektarbete, och detta är projekttråden för ett någorlunda stort projektarbete. Nu har vi (som tur är med tanke på att själva simulatorn ska vara klar veckan efter vårt sportlov) redan kommit ganska långt, så långt att detta första projekttrådsinlägg får ha en lite innehållsförteckning:

1: Om projektet
2: Teorin bakom simulatorn
3: Designen av simulatorn
4: Prototypbyggandet
5: Byggandet av själva simulatorn (nuvarande fas)
6: Övriga saker som görs (programmering m.m.)
7: Ordlista

1: Om projektet:
Detta projekt är som sagt projektarbetet för ett gäng gymnasieelever, närmare bestämt 4 sådana från naturprogrammet på Kärrtorps gymnasium. Vi har ganska länge tyckt att det skulle vara kul att bygga en rörelsesimulator, och när skolan hade en lokal ledig (vilket vi letat efter ett ganska bra tag utan att lyckas) bestämde vi oss föra köra på med projektet.

Namnet HORST står för (om någon av någon outgrundlig anledning skulle få för sig att undra det) Horst Omnidirectional Racing Simulation Technology, och Vegas är modellnamnet på den simulator vi nu bygger.

För den som vill se fler eller mer högupplösta bilder från projektet finns det ett galleri att besöka här

2: Teorin bakom simulatorn:
Konstruktionen ska kopplas till ett bilspel som heter Live For Speed ur vilket vi kommer att plocka ut siffror om acceleration, retardation, lutning mm. Detta för att kunna räkna ut hur simulatorn ska röra sig. Till en början tänker vi använda förhållandet mellan accelerationen och gravitationen i spelet och jämställa det med förhållandet mellan komposanterna till kraften som gravitationen utövar på föraren i stolen.

Bild

Förhållandet mellan komposant ett (k1) och komposant två (k2) ska alltså vara detsamma som det mellan accelerationskraften för bilen (a) och gravitationskraften (G). Om vi vet hur stor del av gravitationen som ska fördelas bakåt kan vi räkna ut vilken vinkel som simulatorn ska luta för att ge ungefär samma känsla. Vi måste sedan utveckla detta och anpassa det till det spelrum vi får i vår simulator, detta är endast en första approximation för att ge realism åt rörelserna.

3: Designen av simulatorn;
Redan långt innan vi bestämde oss för att bygga simulatorn funderade vi kring designen, och redan då strök vi alternativ som hydrauliskt eller pneumatiskt upphängd inre vagga av praktiska skäl. Det enda rimliga alternativet vi kom fram till var att göra två vaggor, upphängde så att de gav en frihetsgrad var. En tidig modell av simulatorn såg ut så här:

Bild

Nästa steg var att komma fram till hur vi skulle lyckas bygga ihop denna struktur. Efter att ha ratat alternativen PVC-rör med rörböjar samt aluminiumrör med rörböjar, båda till stor del på grund av priset, så föll valet på fyrkantsrör i aluminium med vinkeljärn att fästa ihop dem med. Det hela nitas ihop med poppnit av lagom storlek, vilket är både lätt att göra och ger god stabilitet. Modellen ser i dagsläget ut som följer:

Bild

För att få simulatorn att röra på sig valde vi att skaffa billiga skruvdragare. De vi fick tag på ger oss ett vridmoment på maxiamalt 15 Nm, vilket vi sedan växlar ned ca 20:1 och därmed får ett vridmoment på maximalt 300Nm. Denna nerväxling var länge ett problem men förhoppningsvis har det löst sig, vi har nämligen bestämt oss för att använda lite delar från gamla tvättmaskiner. Närmare bestämt är det remskivor och remmar från tvättmaskiner (de innehåller oftast ett stort remskivehjul och en axel med ett litet hjul på). Det kändes lite för smått men när vi gjorde lite tester så verkade det som om denna utväxling trots allt kommer att duga.

Bild

4: Prototypbyggandet:
För att vara på den säkra sidan med att alla mått var rätt byggdes en prototyp av inre vaggan i trä, detta för att vara säkra på att alla mått stämde (hur långt vi behövde till ratt/pedaler var t.ex. bara höftat). Inte så mycket mer att säga, så här kommer en bild på härligheten:

Bild

5: Byggandet av själva simulatorn:
Nu till vad det hela egentligen handlar om, själva byggloggen. Det hela började med en hög aluminium, närmare bestämt 15 meter 40*40*3 mm fyrkantsrör och 9 meter 50*50*3 mm fyrkantsrör. Något trångt blev det i lokalen, men det gick in (när vi väl tog dem genom fönstret.)

Bild

Nästa steg var att ge sig in på byggandet av den inre vaggan. Eftersom vi tidigare gjort en modell av denna del så skrev vi helt enkelt ut en bild med måtten på alla delarna, och en med hur de skulle sättas ihop.

Bild
Bild

Eftersom vi visste att dessa mått stämde (nästan i alla fall, vi fick ändra lite men mer om det senare) så satte vi sågen i de tunna aluminiumrören. För att få fina snitt användes en geringssåg och för att spara lite på bladet så smörjde/kylde vi med t-röd enligt konstens alla regler.

Bild

Hål borrades sedan i rören för att kunna nita ihop dem (ni får en bild på det, bara för att det ser så snyggt ut).

Bild

Det hela nitades ihop på insidan tills vi hade den ram som ligger ”överst” på inre vaggan, och sedan nitades vinkeljärn fast även på utsidan.

Bild

Enda problemet till denna punkt i byggandet (lite oroväckande att hitta första felet nästan innan man börjat) var att våra mycket högkvalitativa vinkeljärn inte riktigt ville vara 90 grader, men det var inget som lite våld inte kunde åtgärda.

Efter detta fortsatte byggandet med de U-lika skapelser som sticker ner från själva grundramen. Tyvärr saknas det bra översiktsbilder eftersom personen som hade kamera med sig precis hade köpt ett macroobjektiv och var högst ovillig att använda något annat att fota med.

Dock fortsatte arbetet med att nita samman den inre vaggan, och med två av de tre underliggande U-sektionerna installerade (och med en racingstol i) såg det helt plötsligt ut såhär:

Bild

Anledningen till att den sista U-sektionen inte satts på plats var att vi inte riktigt var säkra på var denna skulle sitta, eftersom detta berodde lite på var tyngdpunkten hamnade (vi ville undvika att behöva inse att axeln borde sitta mitt i en aluminiumbalk). För att ta reda på var tyngdpunkten befann sig gjorde vi ett simpelt test, vi slängde på de saker vi visste skulle vara i simulatorn (inklusive förare) och slängde in ett rör under den övre ramen och letade upp balanspunkten. Eftersom detta krävde alla fyra arbetare saknas bilder på detta, men en bild på hur det såg ut under riggandet kan jag bjuda på.

Bild

När vi var klara över att axeln skulle hamna ganska precis i mittersta U-sektionen på originalritningen så flyttade vi bak denna något, sågade till de sista aluminiumbitarna och nitade ihop resten.

Bild

Vår första tanke var att montera stolen med genomgående bult genom de bakre två u-sektionerna, men eftersom den mittersta av dessa behövde flyttas så fick vi nita fast aluminiumplattan, som vi tidigare skaffat för att ha stolen på, i ena balken. Så här såg det ut:

Bild

Sedan bultades stolen fast i ramen, och voilà, det börjar likna något:

Bild

Vi tog chansen att prova på hur en extremt lyckad version av simulatorn skulle kännas:

Bild

Sedan började arbetet med att få dit en bordsskiva och bottenskiva:

Bild

När skivorna var färdigsågade och spacklade så bar vi iväg dem för målning, något vi har lyckats ta hela en bild på, så här kommer den:

Bild

Vi har även lyckats få tag på ett fyrpunktsbälte av märket Schroth, som vi först testmonterade med tvingar och sedan bultade fast:

Bild

Ett snabbt test visade att bältet höll kvar föraren i stolen, även om vårt testobjekt inte vågade släppa sitt krampaktiga tag om ramen.

Bild


När inre vaggan var i princip klart var det dags att ta tag i arbetet på mellanramen. Dett arbete var dock så likt byggandet av inre vaggan (såga, borra och nita) att ni får klara er med en bild på en i princip färdig mellanram.

Bild

Och så fick vi äntligen svar på fråga: Hur många projektarbetare behövs det för att markera ett hörn?

Bild

4st, bevisligen (dock har personen till höger inget med rörelsesimulatorn att göra).

6: Övriga saker som görs:

Programmering
Bilspelet som vi tänkt köra tillsammans med simulatorn är Live for Speed, och är relativt hackvänligt för programmerare. Vi får ut accelerationen som föraren utsätts för i spelet till vårat egenskrivna program som räknar ut simulatorns lutning, och sänder slutligen signaler till ett Velleman K8055 experimentkort med USB-interface för att styra motorerna.

Stor bild.
Live for Speed till vänster, programmet som styr simulatorn till höger.

Motorstyrning
Kretsten som styr simulatorns motorer tar emot signaler från experimentkortets PWM-utgångar och består av en H-brygga av MOSFETar. Valet av den designen har vi gjort eftersom det var den smidigaste om vi snabbt ska kunna ändra spänningen över motorn samtidigt som kretsen ska klara höga strömmar. Kretsen har vi byggt utefter denna krets, och den är simulerad i Multisim. Det som är kvar att göras är att designa ett kretskort, skaffa komponenter och sedan etsa och löda ihop motorstyrningen.

Bild
Klicka här för större bild

Ett annat litet problem som ska lösas är fastsättningen av motorerna. Det ligger två problem i att få fast dem, dels så måste de sitta fast och dels så måste det gå att justera spänningen i remmen. Det enklaste sättet (som vi kunde komma på) att få möjlighet att spänna remmen var att göra en konstuktion som med hjälp av ett gångjärn och en gängstång skapar spänning i remmen. Det är tänkt att se ut ungefär såhär (den gröna långa saken är en gängstång, och det går en imaginär rem runt hjulen):

Bild

Den del som ska sitta runt motorn och hindra den från att röra på sig (röd på bilden ovan) tillverkas av trä och ser i dagsläget ut som följer:

Bild

7: Ordlista:
Inre vagga = den del av simulatorn som stol, skärm, ratt och förare befinner sig i, rör sig i två frihetsgrader.
Yttre vagga = den del av simulatorn som är upphängd i ställningen och som inre vaggan i sin tur är upphängd i, rör sig i en frihetsgrad.
Ställning = den del som står på marken och är stabil.
Användarvisningsbild
chille
Inlägg: 2469
Blev medlem: 25 juni 2003, 20:54:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av chille »

Wow, sånahär projekt gillar vi. Kör hårt grabbar! 8)

Det är bra att ni tar säkerheten på blodigt allvar. För det vore ju synd om ni krockade och bara hade tvåpunktsbälte. :lol: Force dynamics 301 har ju faktist bara tvåpunktsbälte :(
Användarvisningsbild
Greve Hamilton
EF Sponsor
Inlägg: 544
Blev medlem: 4 september 2004, 15:03:35
Ort: GBG

Inlägg av Greve Hamilton »

Jag är redan imponerad!

Skulle vara kul om man enkelt kunde få den att fungera med fler bilspel. Richard burns rally hade nog varit jäkligt kul att ha den till.
Användarvisningsbild
dar303
Inlägg: 5979
Blev medlem: 17 december 2003, 19:54:56
Ort: Sthlm

Inlägg av dar303 »

Snyggt, seriöst och bra dokumenterat! Det ska bli kul att se fortsättningen!

Om den blir bra så kanske ni kan be nåt lokalt fordonsprogram/industriprogra att TIG-svetsa ramen åt er?
Användarvisningsbild
Illuwatar
Inlägg: 2256
Blev medlem: 10 november 2003, 14:44:27
Skype: illuwatar70
Ort: Haninge
Kontakt:

Inlägg av Illuwatar »

Riktigt seriöst projekt. Skall bli intressant att se slutresultatet.
Användarvisningsbild
squiz3r
Inlägg: 5424
Blev medlem: 5 september 2006, 20:06:22
Ort: Lund
Kontakt:

Inlägg av squiz3r »

Wow! Utan tvekandet seriösaste projektarbetet jag har sett! Detta kommer bli sjukt bra! :D
Användarvisningsbild
JimmyAndersson
Inlägg: 26415
Blev medlem: 6 augusti 2005, 21:23:33
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
Kontakt:

Inlägg av JimmyAndersson »

Mycket bra dokumenterat! :tumupp:
Stort plus för alla bilder. :)

Det ska bli mycket kul att se fortsättningen på detta projekt. Bra jobbat! :)
Användarvisningsbild
MicaelKarlsson
Inlägg: 4669
Blev medlem: 18 juni 2004, 09:16:07
Ort: Aneby
Kontakt:

Inlägg av MicaelKarlsson »

Vad skall man säga?

Bra bilder, bra dokumenterat, bra skrivet!
Bra jobbat :bravo:



Lycka till!!
Användarvisningsbild
Maze
Inlägg: 435
Blev medlem: 8 juni 2004, 18:49:29
Ort: Göteborg

Inlägg av Maze »

Roligt projekt och snyggt bygge. Aluminium är alltid trevligt att konstruera saker med. Blir spännande att se fortsättningen på detta. Verkar som ni tänkt köra motorerna i open-loop, men kommer detta fungera då ni är ute efter att styra stolens position. Låter som nån form av återkoppling hade ökat prestandan en hel del, typ en PD regulator med hastighetgivare på motorerna och postionsgivare på vaggorna. Lycka till med projektet.
OlaJoh
Inlägg: 28
Blev medlem: 13 november 2007, 12:42:27
Ort: Stockholm

Inlägg av OlaJoh »

Trevligt att se att folk ni verkar vara intresserade av projektet, och redan nu är det dags för en lite uppdatering. Den kommer att innehålla logg på vad som hänt hittils denna vecka (tråden skrevs till stora delar i helgen). Först ska jag dock skriva ett par rader om styrningen som vi visst inte tagit med i första inlägget (och som flera personer på detta och andra forum kommenterat), nämligen att ha någon form av återmatning. Vi har planerat att mäta lutningen på simulatorn med hjälp av plastbanepotentiometrar på en av axlarna i båda rotationsriktningarna, enligt följande bild:

Bild

Samtliga tre infästningar sker med hjälp av axelbockar av den enkla anledningen att vi så långt som möjligt vill slippa specialdesigna delar (vi hittade inga bra fasta fästen att köpa). Det finns dock ett LITET problem med detta, att axeln då kan rotera fritt i förhållande till inre vaggan (remhjulet skulle dock sitta fast då det är bultat direkt i ramen, då hålet i det är större än axeln). Detta kom vi på i måndags, vilket fick till följd att vi åkte till en kullagerspecialist för att se om de hade några bra fasta alternativ. När så inte var fallet kom vi fram till den lösning som syns på bilden, att borra ett hål rakt igenom axel och genom aluminiumramen och sedan sätta i en bult som hindrar rotation. Lättare sakt än gjort, för med de verktyg vi har tillgång till (slagbormmaskin och stativ) hade vi inte en chans att lyckas. Som tur var lyckades vi genom lite kontakter få tag på en person som kunde fixa hålen åt oss, och så här blev det:

Bild

Nog talat om det, nu handlade det om lutningsmätning, och som bilden visar så blir det en adapter i trä (för att det är så mycket lättare att arbeta i) och en potentiometer. Förhoppningsvis ska detta leverera tillräckligt god precitsion för att kunna styra simulatorn någorlunda. Hur styralgoritmen kommer att se ut har vi inte tänkt på, trots att vi är medvetna om att det varken är lätt eller oviktigt. Detta beror på att vi just nu har fullt upp med att hinna klart med allt byggande och dylikt innan deadlinen (produkten ska vara klar om 2½ vecka), och att vi efter deadlinen för produkten kommer ha ett antal veckor på oss innan projektet ska redovisas och under den tiden kommer vi att kuna finpolera på styrningens algoritmer.

Adapterbitarna i trä är för övrigt tillsvarvade, och ser ut så här (tillsammans med en remskiva som jag svarvade ner axeln på för att den ska passa i borrmaskinens chuck):

Bild


Idag satte vi igång med att montera fast axlarna mellan den inre och yttre vaggan. För att göra detta la vi först ut de båda delarna så att de låg i nivå, och sedan anpassade vi så att allting låg där det skulle. När allting var uppspänt såg det ut så här (dock är allt åt fel håll, eftersom vi vill ha drivning m.m. på höger sida om föraren så ska det stora mellanrummet vara på andra sidan så det fick vi göra om):

Bild

Sedan mätte vi ut så att axlarna hamnade mitt emot varandra (vi har någon mm justeringsmöjlighet, och mer fel än så ska det inte vara). Sedan var det bara att markera.... under ramen:

Bild

Kanske hade varit smart att tänka på detta lite tidigare och ställa upp allt åt andra hållet, men vi lyckades i alla fall. Vi borrade även upp hål i yttre ramen, men det finns det inga bilder på eftersom batteriet i min kamera tog slut.


Något som skedde parallellt var monteringen av plywoodbitarna på inre vaggan. Vi har valt att göra en uppfällbar klaff som ratten sitter på för att man ska kunna vara något mindre vig än en F1-förare och ändå ta sig in.

Bild

När det hela var färdigmonterat (undantaget en extra förstärkningsbit som ska sitta under golvet för att förstärka) såg det ut så här:

Bild


Angående möjligheten att kunna använda andra spel till simulatorn så ligger ju det svåra där i att få ut informationen ur spelet. Att vi valde just LFS som grund var för att det är gjort för att kunna användas till sånt här, då man bara genom att ändra lite i en konfigurationsfil kan få ut den information man behöver. Dock är det väl möjligt att vi försöker få stöd för fler spel om vi får tid över (Richard Burns Rally vore ruskigt kul till exempel).

/OlaJoh
Användarvisningsbild
ElectricMan
Inlägg: 4874
Blev medlem: 21 februari 2007, 20:22:48
Skype: ElectricManSwe
Ort: Luleå
Kontakt:

Inlägg av ElectricMan »

Törs man fråga vad detta kommer att kosta? :shock:

Jävligt snyggt! 8)
Användarvisningsbild
kifkroker
Inlägg: 405
Blev medlem: 15 september 2006, 01:22:46
Ort: Oslo

Inlägg av kifkroker »

imponerande bygge! såvida ni inte bara ställde dit en skärm för testandets skull så tycker jag kanske ni snålat med den där 15 (?) tummaren, eller det kanske skall simulera det tunnelseende man upplever vid högre hastigheter :wink:

Nu vet jag inte riktigt vad ni har för designföregångare, men i ett annat sånthär bygge såg jag att de hade men vibration i simuleringen mha en subwoofer utan membran under stolen och istället en blytyng på, kopplad till lågnivåutgången på en förstärkare - finns ett namn för det som jag inte kommer på
Användarvisningsbild
HallonTerror
Inlägg: 3
Blev medlem: 20 februari 2008, 21:53:05
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av HallonTerror »

Hej allihop, jag är också en av de fyra killar som håller på med detta projekt. Jag gick nu med i forumet för att ta lite vikt av Ola som tidigare har varit så duktig med att skriva och lägga upp den information som syns ovan.

electric_man, budgeten sattes i planeringsstadiet till 10000 kr, vilket vi tyckte var en överkomlig summa för att göra ett projektarbete som vi tycker är kul. Som det ser ut nu på vår budgetdel av hemsidan har vi spenderat 4176 kr och då har vi några saker kvar att skaffa, vilket leder mig in på kifkrokers fråga.

Vi ska inte använda skärmen som stod på simulatorn vid några av fotograferingarna utan det var mest för att se hur långt fram skärmen behöver hamna för att inte slå i ratten när den är uppfälld, vilken vikt ungefär det kommer innebära osv. (för övrigt har den testade skärmen eftersläpningar på 25ms eller mer, något som dödar all antydan till spelkänsla i vilket spel du än provar :D).

Vi tittar på skärmar i storleken 22" eftersom de är väldigt prisvärda och ger en stor bildyta (viktigt eftersom skärmen hamnar en bit bort).

Slutligen har även något "buttkicker"-liknande diskuterats för att förhöja upplevelsen, men som det ser ut nu kämpar vi för att få ihop det vi redan har planerat i tid till deadline.
Användarvisningsbild
gustavn
Inlägg: 297
Blev medlem: 30 november 2004, 12:27:05
Ort: Linköping
Kontakt:

Inlägg av gustavn »

kul projekt! :tumupp:
Jag brukar också köra LFS, det är en grymt bra simulator, vi ses säkert på banan!
Användarvisningsbild
kifkroker
Inlägg: 405
Blev medlem: 15 september 2006, 01:22:46
Ort: Oslo

Inlägg av kifkroker »

ok, tidsplan eller ej så kom jag på att det hette transducer och hittade därmed vad jag svamlade om (de hade det i pedalerna också):
http://simprojects.nl/transducer_construction.htm
övriga bygget verka för övrigt seriöst det med
Skriv svar