Det finns egentligen inga givna regler förutom en. Ju större desto bättre.
Bryggan (dioderna) ska ju minst klara den ström som ska flyta, spänningen ska minst klara toppvärdet. Dvs 1.41*U. Gärna betydligt högre spänning för att den ska överleva transienter bättre. Gärna mera ström så att den har marginalerna väl på sin sida.
Glättningen är samma sak. Spänningen som kondingarna ska klara skall vara över toppvärdet på den likriktade spänningen. Kapacistansen gäller det att ju mera desto lägre brumspänning. Dvs kondensatorn hinner inte ladda ur sig så mycket innan nästa uppladdning.
Ett undantag finns dock. Har man riktigt feta kondensatorer så får man vara beredd på att det kan bli svårt att starta upp utan att skjuta säkringarna ifall man har avsäkrat direkt på utgången på trafon. Även en klent dimensionerad brygga kan ryka åt pepparn. Det finns en lösning om man väljer en så stor kondensator bank. En tidsfördröjning som först låter ladda kondensatorerna genom en resistor. Men i en sund förstärkar konstruktion kan det vara att gå till överdrift. Om slutsteget har en hög dämpfaktor så gör lite brumspänning vid hård belastning inget. Dock så finns det en annan fördel med en stor kondensator bank. Det är som kraftreserv åt bastonerna.
Mikael