Planera bygge av cnc! Hjälp!

Planering och tankar kring eventuella framtida projekt.
H.O
Inlägg: 5914
Blev medlem: 19 mars 2007, 10:11:27
Ort: Ronneby

Inlägg av H.O »

8,20 för en maskinfot, stämmer det? Vilken leverantör?

/H.O
Användarvisningsbild
Seiko89
Inlägg: 237
Blev medlem: 30 september 2007, 17:35:33
Ort: Landskrona

Inlägg av Seiko89 »

hehe vet inte om det är något att ha, men men.

http://www.wiberger.se/templates/foetter.htm
Användarvisningsbild
jojje
Gått bort
Inlägg: 6380
Blev medlem: 20 januari 2006, 01:53:33
Ort: Stockholms utkant
Kontakt:

Inlägg av jojje »

Jag har inga 88-motorer i lager bara. Har inga kontrollerkort till dom motorerna heller för den delen. Tror nog säkert du kan använda 57STH76 till din maskin.
Användarvisningsbild
Seiko89
Inlägg: 237
Blev medlem: 30 september 2007, 17:35:33
Ort: Landskrona

Inlägg av Seiko89 »

oki, behöver man några speciella kontroller kort till 88 motorerna?...och räcker verkligen 1.85Nm till mitt bygge?
Användarvisningsbild
jojje
Gått bort
Inlägg: 6380
Blev medlem: 20 januari 2006, 01:53:33
Ort: Stockholms utkant
Kontakt:

Inlägg av jojje »

Egentligen inte, men för att utnyttja motorn måste du köra med en hög spänning.
Databladen är specade vid 48V. Sen bör du välja 5A. (Samma pris som 2,5A)
Annars kan du lika bra ta en mindre och billigare motor.

Om 1,85Nm räcker är det bara du som vet. Vill du få lite hjälp, kan du få det med denna.

POS och jag använder 57STH76 till våra stora fräsar, men ska du köra med >6000mm/min, då bör du titta på servomotorer i stället. Men eftersom du tom undrar om du ska ha vanlig gängstång, då kan du iaf inte komma upp i nån hög hastighet. Ska du använda 20mm kulskruv med 10mm stigning, då väljer du stor & stark (trög) motor.

Se det här som en prototyp du ska lära dig på, sen bygger du en "riktig", och då vet du bättre vad du har behov för. Det är dina pengar, men för dom tusenlapparna extra det kostar kan du göra massa kul.

Liten motor = snabb.
Stor motor = långsam.
Användarvisningsbild
Seiko89
Inlägg: 237
Blev medlem: 30 september 2007, 17:35:33
Ort: Landskrona

Inlägg av Seiko89 »

Tack för svar jojje

eftersom jag inte är ute efter hastighet vid flyttning av axel kanske det inte spelar så stor roll, det ända jag tänkte med motorerna var att ifall man vill bygga en ny cnc (större) så kan man andvända samma motorer och minska priset vid ev. uppdatering.

stängerna som jag kommer att köpa kommer ha mellan 3-4 mm stigning
Fräsen
Inlägg: 1372
Blev medlem: 18 juli 2007, 17:15:26
Ort: Svedala

Inlägg av Fräsen »

Jojje, hur står du till det som sägs på den länk som du refererar till: 5 mm stigning (standard för kulskruv) är inte så bra för stegmotorer. 10-20 mm/varv är bäst.

Ska jag köra med 20mm stigning på min fräs om jag väljer stegmotorer?
Har en viss känsla av att det har sågats förr, tänkte på Meduzas CNC bygge. Jag förstår tanken bakom att ha hög stigning, då stegmotorerna tappar vridmoment vid höga varv. Men då tappar man ju kraft att accelerera och bearbeta med... Hur ska man tänka? Lagom är bäst och dra till med 10mm/ varv eller?
Användarvisningsbild
jojje
Gått bort
Inlägg: 6380
Blev medlem: 20 januari 2006, 01:53:33
Ort: Stockholms utkant
Kontakt:

Inlägg av jojje »

Fräsen: Om du menar dar303's tråd, så använder dom väl det dom redan hade. Då blir väl inte allt optimerat.

Men det Per Svanberg på Allmotion sa till mig var, att om man har lagom stigning (runt 4mm) och en lätt stång (helst alu) så kan man ha en liten motor. Den går lättare upp i varv, klarar sig med lägre spänning och kostar mycket mindre. Har man för hög stigning eller för tung stång, använd växellåda.

Det är tröghetsmomentet som är största boven för en stegmotor, speciellt om man kör med microsteg. Det händer ingenting, det händer ingenting, det händer ingenting. Sen börjar stången röra på sig okontrolerat. Det kan bli några microsteg, eller många.

En större motor kan varva nästan lika mycket som en liten motor, men då måste man upp i spänning. Då flyttas hela momentkurvan åt höger, men man har i såna fall inte vunnit något, snarare förlorat, pengar. Det är klart, ibland måste man ha större motor. Om man måste dimentionera för grov axel, eller massa tyngd att förflytta.

Stor stigning är oftast lika med dårlig upplösning. För att kompensera kan man antingen ha växellåda eller ha en stor motor som kör microsteg. Men då har man igen inte vunnit så mycket.

Allt det jag skrivit är min tolkning av vad jag lärt av specialister och min egen erfarenhet. Någon annan kan ha en helt annan uppfattning. Det finns väl ingen allenarådande "sanning" när det gäller stegmotorer pga massa olika omständigheter, men använd gärna excel-arket som finns på min hemmasida, det är iaf en sanning man inte kan diskutera bort. :D

Så, tillbaka till din fråga. För massa år sen köpte jag en fräsmaskin från Solectro. Den fanns i 4mm eller 10mm stigning. Jag beställde 4mm pga att dom rekomenderade den till det jag skulle ha den till, men den gick inte lika fort på G0. Jag rekomenderar också att ha så liten stigning du kan med den hastigheten du vill uppnå. Om du optimerar CAM-programmeringen så tvivlar jag på att du kommer att vinna på att kunna köra G0 på full fart mot allt annat positivt. Du ska väl inte bygga en 12 meters maskin heller, och fräsa ett hål i varje ände. :D

Liten stigning = liten motor.
Liten motor = snabb motor.
Snabb motor = lägre spänning.
Lägre spänning = lägre pris.

/// Jojje


Klipt från min sida, men skrivet av Per Svanberg, Allmotion.

En stegmotor går ofta mycket illa i helsteg p.g.a. av alla resonanser som alltid finns. Genom att mikrostega motorn minskar resonanserna och upplösningen förbättras. När en stegmotor körs i mikrosteg kompenserar man med högre ström i en lindning för att få samma moment oavsett antal mikrosteg. Observera att 70% av stegmotorns prestanda beror på drivstegets prestanda och inte motorns.

Eftersom motorn har 5% stegfel blir 20 mikrosteg det maximala antal mikrosteg för sann positionering. Finns det hög friktion bör man inte överstiga 8 mikrosteg. Om styrningen har t.ex. 128 mikrosteg kommer motorn p.g.a. friktionen inte att röra sig på första, andra eller tredje steget. Först efter kanske fyra pulser, rör sig motorn ett odistinkt steg. Styrningen tror att motorn gått fyra steg men i verkligheten kan den vara i en helt annan position. Stegmotorn är som en fjäder och måste bygga upp en viss kraft för att övervinna friktionen.
Skriv svar