Effekt transistorer som klarar 3amp (är ju inte mycket för en transistor..) kan ju driva många saker. T.ex fläktar 2v radio andra motorer och mycket mer!
Nu är det så att man bör INTE koppla ihop datorn fysiskt med sådana saker. Datorns portar är känsliga.
För PWM kan du använda optokopplare. Då får du det galvaniskt åtskilt. Du får ju då såklart inte ta ström från datorn alls till det efter optokopplaren. Sen efter optokopplaren en effekttrissa av lämpligt slag.
Annars har du ju halvledarreläer. Funkar skitbra.
Ujj... Finns mycket man kan göra med paralellportar =0)
Jag behöver inte nämna något för det har många andra gjort, + att man kan fantisera själv.
Om du vill göra enkla program rekommenderar jag Quick BASIC 4.5 eller PDS 7.1 (Quick BASIC Extended, i princip samma som 4.5, bara nyare) som finns att tanka hem gratis på nätet. Googla...
Det roliga med just QB är att man kan köra det på en dator i Windows 95-/98-miljö om man t. ex. vill interagera med Windows-program (T. ex. starta program), eller (!!!) köra flera instanser av QB samtidigt, som dessutom kan t. ex. läsa av statusen på samma portar.
Fördelarna är många, men såväl även nackdelarna.
QB är väldigt enkelt att lära sig, men det finns stora begränsningar vad det gäller t. ex. grafik eftersom det måste till ett helvetes massa special-kod för att nyttja upplösningar utanför 640x480.
Får man Visual BASIC att fungera med port-DLL-filer (För t. ex. LPT- / COM-portar) så kanske detta kan vara att föredra istället, då det fortfarande är förhållandevis enkelt att lära sig.
Dock är det många som föredrar Visual C++ och andra högnivå-språk eftersom de är mer kompetenta, men så är även brukarna av programmeringsspråken också.
Jag rekommenderar starkt att börja enkelt med QB, sen är det bara att studera arslet av sig =0)
Viktigaste med all programmering är att veta hur man strukturerar programmet, och använder variabler så att man inte missar inläsning av dessa, blandar ihop dem, villar bort sig och,... Listan på "Do NOT!" kan göras lång, så jag rekommenderar starkt att du gör ett flödesschema först innsn du sätter dig ner och börjar plita kod så att du vet vart du är och vad som behöver göras i det momentet du befinner dig i.
Det roliga med just QB och Win 95/98 är att man kan använda sina gamla datorer, allt från 80386 och uppått (Går med Windows 95 på en 386:a, men inte 98 om jag minns rätt). På datorer långsammare än P100 bör man helst bara köra DOS på (Finns en Open Source- variant (Gratis alltså) av DOS, tror den hette FreeDOS, prova Googla efter det) eftersom det blir så segt annars...
RC servon är roliga att lattja med på parallellporten. Här är en lite skoj mockapär jag byggde för att träna sving med hagelbössan på, men då följer den inte musen utan går automatiskt.....