Tv anten sändnings störning av radiostyrning

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
valmetman
Inlägg: 130
Blev medlem: 15 oktober 2018, 23:30:10

Tv anten sändnings störning av radiostyrning

Inlägg av valmetman »

Tv anten sändnings störning av radiostyrning förekommer vid bangård.
En släkting i Finland som bor granne med en bangård har fått bekymmer med tv sändningarna sedan dieselloken som används vid rangering har börjat fjärrstyras med rc sändare.
Det är fråga om gammal anten på taket mottagning och det är på alla kanalpaket och totalt hopplöst.
Troligtvis men inget säkert att de sänder/använder 100-200mhz frekvens.
Vad kan/finns att göra för att eliminera störningarna och om på marknivå så att ingenting behöver göras i takhöjd.
Antennen har en liten förstärkare model en del vid antennen och nätdelen i rummet.
Förslag på filter eller dylikt
E Kafeman
Inlägg: 3561
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Tv anten sändnings störning av radiostyrning

Inlägg av E Kafeman »

Gamla antenner, gamla koaxialkablar som spruckit och läckt in fukt vilket leder till korrosion i kabeln, i synnerhet om man kör DC genom kabeln upp till antennförstärkaren, allt sådant är möjliga problemkällor där man kan bli mottagligare för lokala störkällor men skulle jag gissa baserat på det du skriver är det troligt att det är en äldre antenn och /eller antenn-förstärkare som saknar lågpassfilter för LTE.
Även järnvägen i finland använder LTE. Det rör sej om frekvenser från 700MHz och uppåt.
Det är strax ovanför TV UHF-kanaler. LTE-signalerna kan då göra att TV och /eller antennförstärkare blir överstyrda- Även om det är andra frekvenser så kan all mottagning drabbas som elektroniken blir överstyrd.
De flesta moderna TV-antenner och antennförstärkare har inbyggda lågpassfilter så att LTE-signalerna inte ska störa.
En simpel sak att göra som felsökning är att dra ur sladden till antenn-förstärkaren för att se hur det påverkar mottagningen av TV-signal och störningar.
Många antenn-förstärkare har förbikoppling om de blir strömlösa. Dess förstärkning av TV-signalen upphör men även överstyrningen av förstärkaren kommer inte längre nå TV-mottagaren.

Det går göra ett filter eller kanske köpa ett lösa filter att koppla in men det ska då kopplas in före förstärkaren om det ska hindra överstyrningen av antenn-förstärkaren. Är förstärkaren överstyrd försämras mottagning på alla frekvenser även om störningen är utanför de vanligt TV-frekvenserna.

Är förstärkaren nödvändig? Det är nästan alltid endast nödvändigt om man har lång äldre antennkabel med höga förluster. I normalfallet är TVns mottagare så pass duglig att en extra förstärkare inte gör någon nytta vad gäller luftburna signalen fram till antennen.
Ofta en bättre investering i en bra riktantenn som minskar problem med störkällor utanför antennens riktning om kabel och annat är i bra skick.
Riktverkan ger ofta högre gain, lite starkare signal, utan att det bruset som alltid uppstår i antennförstärkare läggs ovanpå signalen och man minskar risken att antennförstärkaren försöker öka på signalnivån på mottagna järnvägsrelaterade signaler.

Antenn och förstärkare samt kabel kan bara undersökas genom att någon inspekterar.
Om det är omöjligt, börja med att rycka kabeln till förstärkaren och se vad som händer. Det finns funktion i TVn för att läsa signalnivå och signal-kvalitet. Då kan man se om signalkvaliteten rent av förbättras även om visad signalnivå minskar, vilket visar att det troligen handlar om överstyrning.
Har man en spektrumanalysator eller SDR-dongel kan man mäta hur signalen ser ut som når TVn och se mängden störningar och om de är bredbandiga. Även en mycket stark sändare i närheten som kanske är trasig kan sprida spurioser vilket då är en annan typ av problem men det är sällsynt. Eftersom det rör sej om elkraft vid järnvägen så finns det mycket som kan bli oavsiktliga lokala störkällor, omformare, motorer mm.

Enklast är nog att anlita en TV-tekniker med mätutrustning. De felsäker sådant på någon minut.
Det finns många andra sätt att felsöka men är det uteslutet så kan man ändå fylla på med information på annat sätt för att lättare felsöka problemet som t.ex. notera om problem förändras vid nederbörd/fukt, vissa tider....
Om det är en förmodat lokal störning så enklast fråga grannar med modernare antenn med eller utan LTE-filter om de har samma problem.
valmetman
Inlägg: 130
Blev medlem: 15 oktober 2018, 23:30:10

Re: Tv anten sändnings störning av radiostyrning

Inlägg av valmetman »

Det är bevisligen lokens styrning som är orsaken ty fenomenet började i liten skala när endast ett lok 1 gång i dygnet rangerade sedan 2 lok flera gånger per dygn och nu många lok dyhnet igenom så gott som. när loken inte rör sig bredvid är bilden perfekt.
Tyvärr så torde nämnda lägenhet vara enda med antenn mottagning alla andra fiber eller kabel ty bara våningshus närmast och de egnahemshus som finns befinner sig bredvid bangården där rangering inte försiggår.
Är provat funkar ej utan förstärkare på antennen.
Användarvisningsbild
Marta
EF Sponsor
Inlägg: 7395
Blev medlem: 30 mars 2005, 01:19:59
Ort: Landskrona
Kontakt:

Re: Tv anten sändnings störning av radiostyrning

Inlägg av Marta »

Du vet ännu inte vad det är som kroknar. Är det mottagaren så kan ett filter nere vid denna göra nytta. Tyvärr är nog chansen liten, den digitala signalen är dessvärre mycket känslig för IM o.dyl., men med tur så...
Prins Valiant
Inlägg: 1423
Blev medlem: 3 januari 2022, 15:10:05
Ort: Kristianstad

Re: Tv anten sändnings störning av radiostyrning

Inlägg av Prins Valiant »

Att använda industriella utrustningar typ köra lok innebär ansvar. Vid installation har installatören skyldighet att välja frekvenser som ej stör redan befintlig utrustning i området. Exempelvis om en travers i en större fabrikslokal skall fjärrstyras, är det leverantören som skall scanna efter övriga radiokanaler och välja en som är ledig.

I Sverige kan man troligtvis fortfarande anmäla störningar till Post- och Televerksstyrelsen?
Själv kommer jag ihåg för ett antal år sedan när jag fick störningar på mina tv-kanaler. Efter anmälan kom de och mätte, i princip visste de redan att Telia hade satt upp en ny sändare för personsökare.

Det innebar att jag fick ett filter för just den frekvensen, som kopplades in på antennkabeln. Man skall absolut inte behöva installera pengar för att något företag lägger frekvenser som stör befintlig utrustning.

Vanliga frekvenser för professionella radiostyrningar är ofta : 433-434 MHz, 438-445 MHz,
863-870 MHz, 902-928 MHz. Men det är oftast mycket enkelt att byta frekvens på sådan utrustning.
Det kan t.o.m. bli så att tågföretaget löser ditt antennproblem genom att bekosta att du byter till bredband eller satellit, för att det blir billigast.
Användarvisningsbild
pi314
Inlägg: 7837
Blev medlem: 23 oktober 2021, 19:22:37
Ort: Stockholm

Re: Tv anten sändnings störning av radiostyrning

Inlägg av pi314 »

Det är många detaljer som vi inte (ännu?) känner till och som vore bra att veta.

– Vilket frekvensområde används för TV?
– Finns en förförstärkare (som kan bli överstyrd) mellan antennen och mottagaren?
– Vilka frekvenser används för styrning av tågen?

I brist på fakta så gissar jag friskt.

– TV går på 470-690 MHz.
– En antennförstärkare eller TV-mottagaren är känslig för "störningar", egentligen en stark insignal med en frekvens i närheten av TV-bandet. Det blir korsmodulation i förförstärkaren eller i TV-apparatens ingångs-, HF-förstärkare och bilden försvinner.

Troligen går det att lösa problemet, om det är det som jag gissar, med ett "brant" filter. Som reducerar störningar utanför TV-bandet. Filter kan fås eller köpas, beroende på vad som orsakar störningen. Läs lite om LTE-filter.

valmetman
Inlägg: 130
Blev medlem: 15 oktober 2018, 23:30:10

Re: Tv anten sändnings störning av radiostyrning

Inlägg av valmetman »

lte filter provat ingen inverkan
E Kafeman
Inlägg: 3561
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Tv anten sändnings störning av radiostyrning

Inlägg av E Kafeman »

Försök gärna med lite mer fyllig information.

Var placerades filtret? Före eller efter antenn-förstärkaren?

En antenn-förstärkare är oftast helt fast i sin förstärkning och förstärkare allt i samma grad varför det är den som behöver skyddas för utombands signaler. TVns mottagare är ofta mer kompetent, självreglerar signalnivåer och har ofta visst filter redan på ingången.

Med antennförstärkaren urkopplad var testat..Vad innebär att det då inte fungerade?

Tänk dej en bil som inte startar.. Om någon ska ge dej hjälp på distans så är det bra med kringinformation, hände något alls när man vred om tändning,tändes instrumentlysen? Det ger ju en mängd ledtrådar, finns batteri, bränsle i tanken enligt mätaren.. Sen kan man fylla på med mer avancerad felinformation typ att det klickade bara i startmotorn eller var det redan tidigare problem typ att startnyckeln inte passade i tändlåset?
Säjer man bara att bilen inte startar kan det vara för att någon stulit bilmotorn.

LTE filter gav inget.. och ??
Med och utan antennförstäkare gav inget.. och ??

Kan vara hårt att felsöka på distans som du säkert förstår om man inte felsöker systematiskt och inte heller kan förmedla sådan information.
Det kommer bli en tråd på 30 sidor och ingen vet något ändå och du kommer få en mängd olika råd från sådana som satsar på att slump-fixar kommer hitta något. Det är välmenande men det hjälper sällan.

Nu är det ju sån tur att en TV har inbyggd funktion för att hjälpa dej att sortera problem med mottagningen.
Det ska finnas i varje TV en funktion där man kan se signalstyrka resp. signalkvalitet.

Det är väldigt informativt.
Signalstyrkemätaren visar hur stark signal man tar emot.
Signalkvaliteten visar hur mycket av förväntat mottagen signal som tappas bort eller blir utstörd.
På typisk TV ges värden typ 0-100. I sämsta fall ges bara färgade staplar som man får försöka sätta egna siffror på.

Antennförstärkare vars matningsspänning kopplas bort, fungerar som ett filter fast man dämpar nu alla frekvenser.
Vi vet inte om antennförstärkaren är designad för att släppa igenom signal men något av signalen lär ändå gå igenom.

Före och efter att antennförstärkaren kopplas bort:
Vad hände med signal-nivå och signal-kvalitet. Ange siffrorna som visades på TV-skärmen.
Upprepa mätningen med och utan aktiva störkällor.
Även om man inte ser någon TV-kanal är siffrorna intressanta.

Finns flera muxpaket, dvs helt skilda frekvenser för TV-kanaler är det ofta skillnader i signal-nivå och signalkvalitet så prova då gärna mäta på flera kanaler.

Det är av värde att kunna förstå varför antenn-förstärkaren alls finns. Har området i allmänhet problem med svaga TV-signaler så det är en nödhjälp?
Om hyreshus, är det en anläggning som tidigare betjänat fler hyresgäster eller varför har hyresgästen valt att sätta upp sin helt egna antenn?
Om det tidigare varit central-antenn som betjänat flera så förklarar det anledningen till antenn-förstärkaren, då inkommande signal ska kunna levereras till flera mottagare men fyll gärna på med om det är på annat sätt.
TV-antennen, är det en Yagi-antenn, lång med många direktorer, eller bara något enklare? Riktad mot bangård? Finns alternativa riktningar för TV-mottagning? Finns hinder i olika riktningar eller annat som kan vara av värde vid felsökning som jag kanske missar som inte känner till aktuella situationen.
Finns balkong eller fönster i lämplig riktning med möjlighet att sätta upp en nyare antenn med LTE-filter?
Även en kort tids lån av sådan antenn och man får veta om LTE-filter avhjälper störningen.

Är det så att den med TV inte är så tekniskt lagd, att det är svårt att få fram så mycket mer än att "bilen startar inte" så är det nog bättre att man vänder sej till en fackkunnig person. Om hyresgästen inte har tillgång till antennen på taket eller vill inte ut på taket, så samma sak, anlita någon som kan sådant.
Det kommer annars ta många veckor att felsöka och ändå med osäkert resultat. Det kommer bli många många många chans-råd utan egentlig tanke.
Alternativ möjligheten finns som redan nämnts är att vända sej till de som orsakar störningen eller till radio-tillsynsmyndighet för att de ska utreda och evt. se vad som kan åtgärdas. Det kan göras i vilket fall även om man försöker förbättra på egen hand under tiden, då det också kan ta lång tid innan något händer.

Är det tvärs om en tekniskt lagd TV-innehavare så är mätning alltid mest effektiva och informativa vägen att felsöka samt ger möjlighet till att kunna förmedla till någon annan vad man mäter för mer kunnig utvärdering.
Börja med TVns inbyggda mät-funktion för detta.
En SDR-dongel är nästa råd om man inte på annat sätt kan få veta vad som finns på taket. Det är vad jag alltid tar med mej vid antenn-mätningar eller som är lite vanligare för mej, att mäta och söka störningar och störningsvägar.
En SDR-dongel kan visa om signalen som når TVn är störd, störd på vilket sätt, signalstyrka osv. Det är extremt billigt felsökningsinstrument jämfört med vad det ger, något av multimeter fast för radio-signaler. Kostar en hundring, men ger nästan lika bra information och ibland bättre info än de instrument en radio-tekniker har till sin hjälp vid felsökning. Har själv tillgång till dyra instrument men en SDR-dongel kan jag ha i fickan. Behöver iofs en dator eller mobil att koppla den till för att kunna utläsa hur TV-signalen ser ut och evt störningar. På dongeln syns om det är störningar på TV-bandet eller utanför detta bandet och vilka nivåer, om det är nivåer som en TV ska förväntas hantera...
Man kan spela in inte bara signalnivåer utan även realtids råsignalen för senare analys, vilket inte ens de flesta instrument specifikt för TV-mätningar brukar klara.

Det kan vara mycket som gör att "bilen inte startar" och det kan finnas slump-hittade fixar som förbättrar men det är tämligen sannolikt att det som kan göras på egen hand för att påverka störningsproblematik finns i första hand på taket och måste åtgärdas på taket om inte man har tillgång till att rycka proppar i skåpet på bangården tills det tystnar.

Slumpfixar, ja en bekant fixade bättre TV-mottagning genom att lägga TVn på sidan på golvet. Provat det?
Det var troligen glapp i ett radio-rör men med TVn vält på sida så blev det kontakt. Det gick bra att se på TV om man låg ner i soffan.
Nackdelen var att det var en gammal TV med kanalväljare på sidan och med TVn på omkullvält kom man inte åt att byta kanal till den då nya TV2-kanalen som man i hyreshuset vidaresände på VHF-bandet.

Försök beskriv allmänna mottagnings-situationen och vad TVns egna mätning visar för olika situationer som nämnts ovan och om möjligt väsentliga saker för platsen som kan vara svår att fråga sej fram till på chans som t.ex. om man provat med modernare antenn från balkong eller om det är uteslutet av någon anledning, om tekniska skäl att tak-antennen inte är tillgänglig, varför alls antennförstärkare.....
Användarvisningsbild
pi314
Inlägg: 7837
Blev medlem: 23 oktober 2021, 19:22:37
Ort: Stockholm

Re: Tv anten sändnings störning av radiostyrning

Inlägg av pi314 »

valmetman skrev: 1 februari 2025, 09:43:22 Antennen har en liten förstärkare model en del vid antennen och nätdelen i rummet.
Förslag på filter eller dylikt
Om ett filter ska göra någon nytta så måste det placeras direkt efter antennen, före den lilla förstärkaren nära antennen.

Ett filter placerat längre ner gör troligen ingen nytta alls.

Mest troligt är det den lilla förstärkaren som drabbas av korsmodulation (får för stark insignal, ungefär) när radiostyrningen används. Då blockerar den det mesta, även TV-signaler.

Jag vet inte hur regler och byråkrati fungerar i Finland. I Sverige ska man i första hand anmäla en störning till operatören som sänder ut TV-kanalerna. I Sverige är det Teracom som sänder DVB-T/DVB-T2. Den bästa hjälp man kan få därifrån brukar vara att dom rekommenderar att man gör nya kanalsökningar. Med en betydande störning brukar det resultera i att färre kanaler, än dom tillgängliga, hittas. I värsta fall hittas inga kanaler alls.

Nästa nivå i Sverige är att man vänder sig till Telekområdgivarna. Även där får man rådet att göra nya kanalsökningar. Med samma resultat som ovan.

När dessa två instanser misslyckats med att hjälpa till med att lösa problemet kan man kanske få hjälp av Post- och Telestyrelsen.

Den krångliga proceduren ovan, med telefonköer och samtal med måttligt kompetenta handläggare, kan göra att det är enklare att göra en lite djupare analys på egen hand. Om vad orsaken till problemen är. En spektrumanalysator kan t.ex. visa vilken/vilka frekvenser störningen har. Om man inte vill köpa en sådan kanske man vet någon som har och kan hjälpa till eller låna ut sitt instrument?

Skriv svar