Bränna in CPU

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
loppis
Inlägg: 9
Blev medlem: 29 oktober 2006, 19:10:33
Ort: Norrland

Inlägg av loppis »

Har varit ganska så tveksam till att in bränning skulle funka, men nu så är jag väl mer säker på att det inte gör det. Men som alltid så blir man ju alltid tveksam då man läser på stora datorforum med seriösa överklockare som påstår att det kan funka. Men så är det väl med allt, att med tillräckligt bra argument och dyra saker så kan man "sälja" allt.
Användarvisningsbild
13th.Marine
EF Sponsor
Inlägg: 7265
Blev medlem: 31 december 2004, 16:26:37
Ort: Trelleborg

Inlägg av 13th.Marine »

De säger samma sak om Ramminnen :wink:
Användarvisningsbild
netrunner
Inlägg: 5510
Blev medlem: 4 februari 2005, 12:26:05
Ort: 127.0.0.1

Inlägg av netrunner »

Jag tror att det ligger något i dethär med kylningen.

Att den värmeledande pastan är ganska tjock i konsistensen när man smetar på den. När CPU:n blir varm så (kanske) den blir med lättflytand och överflödet tränger ut på sidorna och resten tränger in bättre i dom microskopiska repor och ogämnheter som finns i CPU och kylflänsen.
Således kommer CPU och kylare närmar varandra och dom repor och ogämnheter som finns fyls med värmeledande guck istället för med luft.

Ibland har man kanske bara en kylare att välja på för att det är dåligt med fysisk plats kring där CPU sitter. Den kylaren kanske då är av låg kvalite. Så man tar sandpapper 600 + vatten + tjock MDF-skiva och slipar lite på den yta som ska ligga mot CPU. Det är allt annat än plant...
Jim_the_one
Inlägg: 1669
Blev medlem: 8 december 2004, 00:03:49
Ort: Falköping

Inlägg av Jim_the_one »

det där med en mdf skiva vete fasiken då just mdf kan svälla så mycket som 7gånger av sin tjocklek i kontakt med vatten (har för mig att det va 7 iaf, kan vara mer)

ta heller en plexi eller glasbit..
Användarvisningsbild
Ulf
Inlägg: 399
Blev medlem: 15 februari 2006, 14:04:03

Inlägg av Ulf »

Kan tänka mig att det har med MTTF (MeanTime To Failure) att göra, till viss del iaf, dvs engenomsnittlig tid inna ett fel uppstår. Vet inte om det antalet klockcykler som det beror på.

Skulle det vara pastan så är det (om inte tillverkaren gör det redan) bara att ta gasolbrännaren och jumma lite... .

Är det förresten någon som har räknat på MBTF på sina byggen/system?

Ska nog hämta en till liten svart burk som det står Carlsberg på och som väger lite mer än den som står på bordet här, innan man blir för djup!
Användarvisningsbild
prototypen
Inlägg: 11105
Blev medlem: 6 augusti 2006, 13:25:04
Ort: umeå

Inlägg av prototypen »

Ja mycket ska man läsa innan ögonen trillar ut.

Inbränning är att köra en färdig apparat i 168 timmar = 1 vecka vid maximal omgivningstemperatur för att hitta fel och defekta komponenter i apparaten.

Att sänka spänningen till processorn är helt tvärt om.

Jag har sorterat DSP processorer från TI som överklockades och när de blev varma så flippade de ur. En del tålde 30 grader medan andra tålde 40 grader.

Det där med kylning, en plan yta är bra men inte en blank och slät. det är en fördel om ytan är lite randig, överflödig kylpasta får plats i ränderna och man får mera metallisk kontakt. Jämför med en ny spisplatta, jag har en här påminner om en LP. Måttligt med kylpasta är bäst.

Prototypen
Användarvisningsbild
bengt-re
EF Sponsor
Inlägg: 4829
Blev medlem: 4 april 2005, 16:18:59
Skype: bengt-re
Ort: Söder om söder
Kontakt:

Inlägg av bengt-re »

Vissa saker blir stabilare med tiden. Vanligt i radiosammanhang att man temperaturcyklar korten för att få ökan stabillitet. Kristaller blir också stabilare med åren. En kristall som har gått 10kh driver mycket mindre än en ny, men bränna in CPU eller minnen... nä... det stämmer inte.
v-g
EF Sponsor
Inlägg: 7875
Blev medlem: 25 november 2005, 23:47:53
Ort: Kramforce

Inlägg av v-g »

Med inbränning kanske de menar att man tar den största bildskärm man har hemma, gärna 42" plasman. Sen visar man samma bild på den hela tiden medans man "bränner" in datorn. Vips så har man en inbränd dator och en nyinbränd skärm till den! :D
Användarvisningsbild
Stinrew
Inlägg: 954
Blev medlem: 20 augusti 2006, 03:14:41
Ort: Motala
Kontakt:

Inlägg av Stinrew »

:rofl
Användarvisningsbild
JimmyAndersson
Inlägg: 26552
Blev medlem: 6 augusti 2005, 21:23:33
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
Kontakt:

Inlägg av JimmyAndersson »

netrunner:
"Att den värmeledande pastan är ganska tjock i konsistensen när man smetar på den. När CPU:n blir varm så (kanske) den blir med lättflytand och överflödet tränger ut på sidorna och resten tränger in bättre i dom microskopiska repor och ogämnheter som finns i CPU och kylflänsen.
Således kommer CPU och kylare närmar varandra och dom repor och ogämnheter som finns fyls med värmeledande guck istället för med luft."


Men varför tror du att det finns ojämnheter på en CPU? Det är precis som prototypen skriver, det blir bättre kontakt. "Vallgraven" som går längs med ytterkanten ska absolut inte vara fylld med kylpasta. Då blir CPU'n istället varmare.

Just eftersom värmeledande pasta är "ganska tjock i konsistensen" så ska det vara ett så tunnt lager som möjligt, (nära på iallafall.) Lagret bör vara tunnare än ett vanligt kopieringspapper.
Användarvisningsbild
Henry
Inlägg: 24576
Blev medlem: 20 april 2005, 02:52:47
Ort: Lund

Inlägg av Henry »

En blank och 100% helt slät yta borde vara det bästa för då behöver man ingen värmeledande pasta då det enbart är till för att fylla ut ojämnheter och mellanrum som annars normalt förekommer mellan ytor. Det behövs då inte eftersom ytorna kommer i direkt kontakt med varandra vilket gör att värmeledningsförmåga blir optimal då det inte finns något mellanrum.

Däremot så kan man inte själv få till en 100% slät yta genom att tex slipa något med sandpapper hur fint det än är utan det måste till andra grejer för det.
Skriv svar