Kanske relevant sidospår:
Kom just på en idé:
Ett problem om man emulerar vissa äldre datorer, i synnerhet Commodores 8-bitarsmaskiner (förutom CBM-II/B-serien) är att den alfanumeriska delen har för få tangenter. Men skulle man bygga ett tangentbord med alla behövliga tangenter så blir layouten antagligen istället oönskvärd för "vanlig" användning.
Vad sägs om att ha tangenterna längst ut till höger, typ backspace och return främst, monterade på skenor som kan röra sig i sidled, och sen koppla dessa skenor till en mojäng med en axel som går genom tangentbordet med armar i båda ändar av axeln, och när man roterar axeln/armarna ett halvt varv så har man i ena läget return/backspace osv i ordinarie "modern layout"-läge, och i andra läget skjuts de åt höger och armarna fäller ner extra tangenter mellan backspace/return och de alfanumeriska tangenterna. Eller så kan hela högra delen flyttas väldigt långt ut och en komplett ersättare fällas in, på Commodore ska backspace vara lika liten som de flesta tangenter och return ska ha samma höjd som de flesta och dubbel bredd mot de flesta.
En klurig grej är att raden med ,.- och höger skift är korrekt som den är, men det fattas i princip två tangenter till höger om shift, så den raden ska INTE påverkas av den mojäng jag föreslår ovan. Dessa två extra tangenter kan sersättas av piltangenterna, där man kopplar vänster pil parallellt med höger shift och ner="upp/ned", höger="vänster/höger". Altrernativt mappa upp och vänster som shift+"upp/ned" och shift+"vänster/höger" om man vill ha det mer anpassat för den som inte växte upp med Commodore.
Säkert en utmaning att ordna lågprofil, men ändå.
