Visade sig vara ett annat problem dock, med att ha startkondensatorn inkopplad någon längre stund. Det hela drog då duktigt med ström, vilket fick huvudsäkringen i huset att lösa ut några gånger medan jag labbade lite. Så har nu ställt tiden lågt, 0.3s för att motverka det.
Sprang på ett annat lite oväntat problem också. Tänkte först att det bästa vore att koppla kondensatorn via en NC-kontakt i kontaktorn och sen låta tidreläet "slå på" (alltså koppla bort kondensatorn) kontaktorn efter en liten tid.
Det fungerade fint när jag testade utan motorn inkopplad. Men med motorn inkopplad drog den så mycket ström under tiden som startkondensatorn var inkopplad att spänningen sjönk till 150V. Dessa 150V var inte tillräckligt för att dra kontaktorn, så startkondensatorn kopplades aldrig bort.
Så fick vända på det, genom att koppla till NO på kontaktorn och låta tidreläet istället slå ifrån kontaktorn efter en tid. För är den väl dragen klarar den att hålla sig dragen även under spänningsfallet.
Så nu verkar det till sist fungera som det ska.
Så här vackert blev det hopkopplat, med en extra kabel mellan motor och kopplingsbox.
20220831_214949.jpg
20220831_214833.jpg
Tidreläet beter sig för övrigt rätt märkligt.
Har ställt det på tillslagsfördröjning. Men det märkliga är att reläet inte släpper när styringången på reläet går låg. När styringången sen går hög igen så släpper reläet under inställd tid, men sen hålls det draget konstant därefter, även när styringången går låg igen.
Är det verkligen ett normalt beteende för ett tillslagsfördröjt tidrelä?
Spelar inte så stor roll i detta fallet mer än att det blir en bråkdels sekunds fördröjning från att man slår igång motorn tills startkondensatorn faktiskt kopplad in. Den hade ju gärna fått vara inkopplad hela tiden från att man stänger av motorn.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.