Köpte en ny ugn för ett halvår år sedan. Kollade på olika modeller och kom fram till att dom skulle kopplas till nolla och en fas. Alltså 230 volt. Spisen som jag köpte skulle kopplas så att vänster sida skulle kopplas till nolla och en fas på 230 volt. Höger sida skulle kopplas till nolla och den andra fasen, 230 volt.. Kvarvarande fas skulle kopplas till ugnen alltså fas och nolla lika med 230 volt. Funderar på om du kopplat ugnen rätt eller om ugnen inte fösvunnit i ett gnistregn för att du inte kört på max effekt och värmeelementen fått en lägre spänning. Kolla om du kopplat rätt eller dra på max effekt och kolla om det blir ett fruktansvärt gnistregn i hela köket?
mrfrenzy skrev: ↑14 februari 2021, 14:30:33
hawkan: om du har 400V spis nåste du köpa rätt effekt på lampan. Står det 40W kan man inte sätta 25W för den får för hög spänning.
Lampan matas med 400V genom ett effektmotstånd.
Om märkspänningen på lampan stämmer ska väl inte Watten spela nån roll ?!
Inte om det sitter en motstånd i serie med lampan kopplad till 400V, det blir alltså en spänningsdelare. Räkna lite med ohms lag så ser du att det blir fel.
Intressant!
Precis råkat ut för detsamma. Å just på en Siemens inbyggnadsugn. Max 10 år gammal och sparsamt använd.
Glödlampa dog häromdagen, första g på 10 år. Gott så. Men efter byte dog både den och en till. Den ena vid typ 200gr. Den andra dagen efter när jag just satte på ugnen ( lampan skulle tändas).
Bor i Brf och vet att renovering och elarbete skett i lgh med samma elstam som vår. Kan detta inverkat alt skadat vår ugn på ngt vis?
Med vänlig hälsning,
Magnus
Det MÅSTE vara en lampa som förbrukar samma effekt som originalet. Inga moderna miljödioder som sägs motsvara alltså. Då blir spänningen fel och den går sönder. Det måste även vara just en ugnslampa så den tåler värmen.