Som uTracer 3+ kund får man ganska regelbundet ett epostbrev med nyheter och tips från Ronald Dekker rörande uTracer. Sedan en tid har han jobbat på en ny variant som klarar mäta lite mer kraftfulla rör. Men i senaste numret av nyhetsbrevet så fanns det information om en annan spännande "artikel", nämligen en kund som heter Ihor Small och som har gjort ett GUI och analysmjukvara som körs i en ESP32 via webserver och javascripts.
Beskrivningen finns här
http://boffin.nl/wp/utracer-and-esp32/
Jag har inte provat någon ESP32 förut så denna artikel låg lite och gnagde, skulle jag prova sätta ihop? Det skulle ju kunna vara ett lagomt instegsprojekt som jag också skulle ha både nytta och glädje av.
Så jag beställde några kort från Electrokit som kom i veckan. Ingent att vänta på, varför inte prova.
Ihor's instruktion är utförlig och bara att följa. Nu hade jag ju inte ett lika dant kort som Ihor beskriver men det var inga problem att flasch in initieringsscriptet så man sedan kan "webladda" in binärerna. Beskrivning innehåller också hur man ska installera Arduino IDE och libbar som behövs.
Även mitt kort trilskades för att koppla upp sig med "Connecting…….._____….______" men tipset med att trycka på resetknappen funkade utmärkt och FW upploadern kom på platas.
Datorn jag körde på har ethernetanslutning och wifi men wifi't har inte varit aktiverat på länge, så jag slog på wifi adaptern och den kopplade snällt upp mot ESP32an utan problem. Bara att surfa in via "http://192.168.4.1" och slutföra installationen.
Nu var Ihor's uTrace miljö redo!

Då var det dags att koppla ihop hårdvaran.

Det här ESP32 kortet har inte alla IO utdragna som Ihor använder men det gör inget för det har dom jag vill ha, en för RX Acknowledge, att uTracern har tagit emot kommandot och skickar respons och ERROR räcker gott.


Det fungerar utmärkt!
Ock det finns en del buggar som jag nog ska rapportera till Ihor.

Man kan exportera bilder, lägga loadlines precis som med orginalmjukvaran men där finns också lite mer fiffiga saker som jag inte hunnit labba med ännu. Utseendet är trevligt och första intrycket är att det fungera helt ok.

Buggar jag hittat såhär långt:
BUGG1 Strömbegränsningsinställningarna är omkastade
BUGG2 Väljer man att inte ha mätpunkterna på kurva så plottas dom ändå vid en ny mätning.
BUGG3 Pmax borde skrivas ut med en decimal i legenden
BUGG4 Namngivningen av diagrammet skriver samma text två gånger. och ser olika ut på skärmen mot vid bildexport
Även lite andra egenheter finns men generellt så funkat detta GUI riktigt bra. Bättre än orginalapplikationen tycker jag.