Har en segelbåt (Beneteau Oceanis 351) från 1993, precis inseglad alltså

- Landströmsautomatik: när man ligger med landström skall 12V-systemet ombord matas från två 12V-spänningsaggregat istället för batterierna, så slipper man ladda dom hela tiden. Två relän, automatisk återgång till batteridrift när (inte om!) landströmmen försvinner osv...
(kopplingsschemat nedan är en gammal version, jag är ombord på min båt och jobbar nu och får inte tag på den senaste versionen...)
- Belysningsdisplay: LCD-display med en knapppanel där man kan tända och släcka belysning runt om i båten
- Motorövervakning: har i dagsläget bara summer på kylvattentemperatur och smörjoljetryck. Tänker mäta lite in-/utgående sjövatten (så att man får en föraning om impellern havererar) m.m.
- Även att framtidssäkra så att man kan mäta lite temperaturer, slå av/på annan utrustning osv...
I sittbrunnen skall det finnas en RaspPi med touchskärm där man skall kunna göra "allt", motorrummet är bara ett antal temperaturgivare (DS18B20), landströmsautomatiken sköts av en Arduino Nano och belysningen skall skötas av en ATMega328 (Arduinoprogrammerad).
Men för att få allt att prata med varandra? Det finns inga direkta krav på hastighet, helst så enkelt som möjligt, det handlar ju mest om att av läsa/sätta några bytes här och där. Allra bäst hade ju varit att ha en gemensam 5V matning som utgår från sittbrunnen (eller något annat centralt ställe) och sedan löper längs med hela båten (11 meter) med databus+spänningsmatning. I2C ?
- Hur skall man tänka med störningar - det är ju ändå "bara" likström på 12V vi pratar om.
- Kablage - TP-kabel är väl knappast att tänka på, både med avseende på spänningsfall och störningar? Hade ju dock varit praktiskt att ha en RJ45-kontakt i varje nod längs med bussen...
- Projektet kanske verkar lite "overkill", men har det som ett läroprojekt både med avseende på elektronikkonstruktionen och tänkte nog producera riktiga kretskort för varje del - mest för att se hur det funkar.