Tänk att jag inte lär mig och fixar en lösning på en för mig klassisk utmaning. uC:er har UART men behöver ju en TTL <-> RS232 signalomvandlare. Jag har nog byggt tvåsiffrigt antal snabbkopplingar med MAX232 krets de senaste åren för att få ut lite debuggutskrifter från mina PIC-konstruktioner.
Dags att fixa det här nu
I mitt pågående rörförstärkarbygge som innehåller en PICuC som sköter uppstarten så tänkte jag att den uC:n skulle få lite mer att pyssla med under uppstart. Men innan man kan göra det så behöver jag lite debuggutskrifter. Nu drivs denna uC med en spänning som ligger -12V från nollnivån. Förstärkaren är skyddsjordad och det är min dator också så jag vill inte koppla ihop dessa galvaniskt för då får jag garanterat problem med common mode ström.
och bygga en TTL <-> RS232 som är optoisolerad.
Jag väljer ha en snabb optikopplare i båda ändar trotts att det kräver matning även på TTL sidan för då blir den snabb nog att köra 115kb som jag brukar. Jag bygger allt på ett litet verokort med målet att 3Dprinta en liten enkel låda. Jag tänker först att två LEDar, en för varje sidas matningsspänning skulle vara bra för då ser man om den har matning. Men ju mer jag provkör kretsen så syns behovet av att se om någon faktiskt sänder. Så jag bygger till de två gula LEDarna som blinkar om en sänd signal lyckas överföra sig genom optokopplaren. Det behövs en lite delay också för att hinna se de korta sändningarna och dessa komponenter var ju inte med i beräkningen från början så det blir inknökade på kortets baksida.
Jag provar sno lite ström från RS232 signalerna och det funkar också ganska bra. Dock är spänningen lite låg från min dator så jag ska nog byta regulatorn till en LDO. Men jag sätter dit en 12VDC jack så en extern strömförsörjare kan användas.

Jag hade tänkt printa en enkel låda men ju mer jag funderade så bestämde jag att försöka ge lådan lite mjukare design i formen. Mest för att jag behöver öva på det här med 3Dcad som jag är helt nybörjare på. Och det är ju supertråkigt att bara sitta och rita saker som inte ska bli något så en låda man har nytta av är så mycket roligare att rita

Den här lådan var det en hel del tankearbete bakom för jag ogillar att printa med stödstrukturer. Och om man klurar lite så går det bara man ger sig den. Därav det lilla locket ovanpå frondelen. Jag blir impad av att min 3Dskrivare stämmer så bra i alla ledder (XYZ) för alla dessa bitar är printade i olika plan men dom passar fint ihop.

Jag minns att jag sett i gamla japanska minibärbara radioapparater från tidigt 70-tal att man gjort två runda stolpar i plasten så att kablar kan lämnas och hållas på plats. Jag provar göra lika dant och det funkar ju så bra och enkelt.
Locket har fått spår och kläms fast på på frontdelen.

Så här ser den ut inuti och på utsidan mäter den 73 x 44 x 24

Ok, men funkar det då?
Yes, kopplar in den till rörförstärkarens uC och det funkar fiiint

