Ny verkstad och kontor

Berätta om dina pågående projekt.
cjonash
Inlägg: 596
Blev medlem: 20 maj 2011, 08:53:58
Ort: Göteborg

Re: Ny verkstad och kontor

Inlägg av cjonash »

@Klickmans: Kul att du gillar tråden, och jag är glad att jag kunnat bidra med underlag för lite skratt :) Produktionen som jag arbetade med på bilden på sidan 8 är "Glada Änkan" med Henrik Dorsin, som gick på SVT. Den har gått i repris, och legat på SVT Play, men den kanske kommer tillbaka igen senare.

@MiaM: Vet inte om jag har så mycket mer energi än dig... Det du beskriver händer mig också. Det som gör det här bygget lite annorlunda är att jag från början bestämde mig för att det skulle göras ordentligt. Men så har det ju tagit sin tid också...
Lamporna som sitter vid gardinen är LED med GU10 sockel (Philips Hue), och de sitter ca 20 cm från gardinen. Tror inte det ska vara någon risk där, när jag testat så verkar ca 10-20% styrka vara lagom...

I botten på hyllan kommer kablarna att döljas av just en sådan "lådkonstruktion" (precis som det är gjort under högtalarna). Möjligt att jag bygger en utanför skåpet också, men det blir i så fall i ett senare skede. Vit färg för att måla diverse skruvar och beslag är inköpt, men inte använd. Tror dock att fästena till högtalarna får vara svarta, åtminstone så länge högtalarna är det. Eventuellt byter jag både högtalare och fästen framöver, om jag ska få till en 5.1 lyssning.

Bjuder på en bild till efter dagens insats:
Skrivbord v2 16.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
cjonash
Inlägg: 596
Blev medlem: 20 maj 2011, 08:53:58
Ort: Göteborg

Re: Ny verkstad och kontor

Inlägg av cjonash »

Ingen bild på det ännu, men dagens arbete bestod i att göra lite sortering i ”labbet”. Det behövs, och det är snällt formulerat. En bit in i arbetet så insåg jag det som jag egentligen känt länge - lådorna jag har till verktygsförvaring (de som är i hurtsarna under labbänken) är inte lämpade för ändamålet. De är för höga (om man nu inte önskar att stapla verktyg på varandra), för smala och för få.

Så jag tog en paus i arbetet och åkte till IKEA där jag inhandlade 15 st lådor som passar till köksskåpen som extrabänken står på. Dessa är lägre, djupare och bredare. Dessutom köpte jag inredning till dem i form av besticklådor, som jag tror blir bra till handverktygen.

Tanken är att ha de vanligaste verktygen (en uppsättning mejslar, avbitartång och kanske någon mer tång) på labbänken i någon form av hållare (eller i en av de tidigare lådorna), och sedan ha resten i de nya lådorna. Rummet är ju inte större än att det i princip räcker att snurra runt på stolen och sträcka sig lite för att nå dem. Typ. Tror och hoppas på att detta blir om inte bra så i alla fall mycket bättre.
cjonash
Inlägg: 596
Blev medlem: 20 maj 2011, 08:53:58
Ort: Göteborg

Re: Ny verkstad och kontor

Inlägg av cjonash »

Idag monterade jag ihop det som då skall bli den nya verktygsförvaringen. Tanken är alltså att göra om det som från början var ett packbord, och sedermera också blivit ett borrbord och grovarbetsbord, till att också husera stora delar av verktygsarsenalen.

Så här såg bordet ut innan jag började (dock efter en upprensning och flytt av pelarborren):
Verktygsförvaring_1.jpg
Och det här var gårdagens byte från IKEA:
Verktygsförvaring_2.jpg
Bordet, som består av tre köksbänkskåp, står på 8 hjul, varav 4 är låsbara. Tyvärr gjorde jag ju en liten tankevurpa när det byggdes ihop, så de 4 hjulen i mitten (två vid varje skarv mellan skåpen) satt någon millimeter eller två längre ifrån skåpets botten än ytterhjulen (just för att de sitter över skarvarna). Eftersom det är ytterhjulen som är låsbara, så har det inneburit att bromseffekten varit ganska dålig, åtminstone om ytterskåpen inte är tungt lastade. När jag ändå skulle tömma hela bordet så passade jag på att vända på det och montera några brickor mellan skåpen och ytterhjulen, så nu fungerar låsningen så bra som den kan. Med våld kan man fortfarande flytta bordet då det glider på golvet, men det är väl priset man får betala för att ha bordet flyttbart.

Sedan handlade det om att montera glidskenor och lådor. Måste säga att jag tycker IKEA's kökssystem håller väldigt bra kvalité jämfört med en del annat de säljer. Känns inte som någon risk att det här inte skall hålla!
Här är skenorna monterade i första skåpet:
Verktygsförvaring_3.jpg
Och här är de tillhörande lådorna monterade:
Verktygsförvaring_4.jpg
Skåp nummer två, som har fått en lite högre låda i botten (tänkt för verktygssatser som har egna lådor):
Verktygsförvaring_5.jpg
Och alla lådorna på plats:
Verktygsförvaring_6.jpg
Sista (eller första, om man ska vara petig och räkna från vänster) får tillsvidare behålla sitt skåp, för lite större väskor och lådor. Köpte också inredning till lådorna, mest för att testa då de inte var så dyra. Återstår att se om det fungerar bra eller om jag måste hitta något annat:
Verktygsförvaring_7.jpg
Ett sidoprojekt för dagen var att hämta lite datorkomponenter. I första skedet så har det väl inte strikt med lokalbygget att göra, då det handlar om att testa en ny plattform för mitt tv-grafiksystem (komponenterna till den gamla plattformen finns inte längre att köpa), men när testet är klart kommer det att bli min redigeringsdator. Den jag använder idag, som finns beskriven tidigare i tråden, får då bli en renderingsmaskin - som det redan är förberett för i racket. SSD-hårddiskar och grafikkort får följa med över till den nya maskinen. Idag hämtade jag moderkort och CPU, och resten är tanken att plocka upp imorgon. En Intel i9-10900X och ett ASUS Prime X299 fanns i paketet från tyskland:
CPU_moderkort.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
cjonash
Inlägg: 596
Blev medlem: 20 maj 2011, 08:53:58
Ort: Göteborg

Re: Ny verkstad och kontor

Inlägg av cjonash »

Under senaste veckan har jag passat på att jobba lite mer med installationen i lokalen. Trots att mycket av den tv-produktion som mitt företag normalt arbetar med är satt på paus så har det ändå varit rätt mycket jobb den senaste tiden, inte minst med att slutleverera (bl.a. redigera) en del tidigare inspelningar.

På kabeldragningsfronten så var ju statusen innan att det i princip bara är videokablar kvar. Eller bara, det är 89 stycken enligt kabellistan. Men eftersom det är BNC-kontakter som crimpas så går det (i alla fall för mig) fortare än att löda ljudkablar.

Men innan jag började med det så gjorde jag i ordning de patchpaneler som skall sitta i bordet. Bordet har ju fyra inbyggda rack - ett på varje ovansida av bordet och ett i varje bordsben. Jag hittade inte blankpanelerna, men alla kontakter hittade jag i alla fall.

Vänster sida innehåller el-uttag, en hörlursförstärkare och två paneler med uttag för video, ljud, nätverk och USB till datorn som sitter i racket. Dessutom två 12 VDC uttag (4-pin XLR som är standard i tv-branschen) för att mata t.ex externa hårddiskar och två USB-uttag kopplade till USB-laddare:
bordsrack_vänster.jpg
Höger sida ska innehålla el-uttag (som jag inte har monterat än) och en panel med nätverksuttag och två USB-uttag kopplade till USB-laddare:
bordsrack_höger.jpg
På vänster sida under border sitter dels nätverksswitchen som är kopplad till racket med fiber, dels en nätverkspatch där alla kablar från bordet skall anslutas (för att sedan kopplas ihop med switchen). Dessutom en fjärrstyrd PDU och två lister med eluttag (kopplade till var sin utgång på PDU:n). Tanken är att selektivt kunna slå av och på viss utrustning (det är t.ex ingen mening med att ha ren video-utrustning så som monitorer och mätare påslagna om man inte behöver dem). Så här ser det ut, med några temporära kablar inkopplade:
bordsrack_undre.jpg
Sedan tog jag tag i videokablarna. Från början var ju tanken att göra som med alla andra kablar i racken; låta dem gå ner och vända i golvet för att på så sätt hålla det hela snyggt. Det har dock under det tidigare arbetets gång börjat gå upp för mig att detta inte kommer att gå. Dels är inte hålen i botten på racken tillräckligt stora, dels finns det absolut inte tillräckligt med plats i golvet. Så jag bestämde mig för att låta videokablarna gå uppåt istället, och gömmas på en hylla ovanför racken. En tur till IKEA för att köpa detta hyllplan resulterade tyvärr i en vit hylla, då de har låtit de svarta utgå ur standardsortimentet (och jag köpte tyvärr inga extra när jag byggde racken). Men ett vitt hyllplan fick jag tag i, och jag hade sedan tidigare en sprayburk med svart färg så jag skapade mitt eget svarta hyllplan:
kabelhylla_1.jpg
Jag målade bara ena sidan plus fronten, då det är det enda som kommer att synas. Blev inte helt perfekt, då jag använde värmepistolen för att få det att torka lite snabbare. Men tillräckligt bra för ändamålet - det kommer knappt att synas där det sitter ovanför racket. En kabelhållare monterades på ovansidan för att förhindra att kablarna kommer på utanför hyllan:
kabelhylla_2.jpg
Här är två bilder med de första videokablarna installerade. Återstår ganska exakt 80 stycken. Just dessa 9 kablar går faktiskt ned i golvet, för det är de kablar som går vidare till bordet:
Kabeldragning_8.jpg
Kabeldragning_9.jpg
Och med det så är alla kablar som skall ner i golvet klara (om jag inte glömt någon). Vilket är bra, för det börjar bli fullt:
Kablar_Golv_3.jpg
Men med golvet tillbaka på plats så ser det prydligt ut:
Kablar_Golv_4.jpg

Nu börjar jag se slutet på den här delen av installationen. Det är som sagt en hel del kablar kvar i racket, men de går relativt fort att göra. Sedan är det kabeldragningen i bordet kvar - kablarna finns där men de skall dras så det blir snyggt och anslutas till sina respektive apparater.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
cjonash
Inlägg: 596
Blev medlem: 20 maj 2011, 08:53:58
Ort: Göteborg

Re: Ny verkstad och kontor

Inlägg av cjonash »

Nu är de sista kablarna i racken dragna, märkta och inkopplade:
Kabeldragning_10.jpg
Kabeldragning_11.jpg
Kvar är att göra färdigt bordsändan av kablarna, och så klart också att testa allt. Förhoppningsvis är det inte för mycket fel...

Lite kabelsiffror:

89 st HD-SDI BNC Kablar

2 st Fiber-HDMI kablar
1 st Fiber-DisplayPort kabel

6 st Aktiva USB3 kablar
2 st Aktiva USB2 kablar
9 st vanliga USB3 kablar

63 st nätverkskablar

51 st IEC-nätkablar

54 st ljudkablar
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
arvidb
Inlägg: 4212
Blev medlem: 8 maj 2004, 12:56:24
Ort: Stockholm

Re: Ny verkstad och kontor

Inlägg av arvidb »

Vackert!
MiaM
Inlägg: 7347
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Ny verkstad och kontor

Inlägg av MiaM »

Besticklådor kan funka bra framförallt för blandade skruvmejslar och liknande. Typ om du har en bunt mejslar och ändå inte är sugen på att sortera dem särskilt pedantiskt (typ lägga tillbaka dem i eventuell plastform de kom i i nåt sortiment eller så) så är det perfekt.

Annars så för att få tag på lådor som är djupa och breda men samtidigt låga, för att effektivt nyttja utrymmet både för verktyg och smådelar, så är ritningsskåp en bra idé. Har inte provat just verktyg, men har mina sortiment av motstånd, kondingar, säkringar och lite blandade komponenter i ett ritningsskåp, och den sista lådan i skåpet som "blev över" innehåller typ sånt som drivor av reservnycklar till lite av varje och andra sånadär grejer som annars tenderar att bara vara ivägen i en röra på närmaste bordsyta närmast ytterdörren. Just för komponenter så är det väl lämpligt att ha nån slags lådor av hårdpapp för varje värde/typ, medan verktyg kan nog ligga rätt så löst.

Bonustips: Märk på lådorna ordentligt så är det mindre risk att det blir rörigt.
Skriv svar