Kylväska på dygnet runt?

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
xxargs
Inlägg: 9783
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Kylväska på dygnet runt?

Inlägg av xxargs »

Högre varvtal tror jag dock inte på - det är väldigt typisk 50Hz kolvkompressor i ljudbild

---

Problemet med den befintliga evaporatorn är att den har på tok för liten yta mot luft - att ha 'fingrar' ned i vatten är inget problem då vatten och framför allt is leder värme ganska bra och matar på mycket värme på rätt liten yta för evaporatorn när vatten fryser till is - det är helt annan sak när det gäller luft...
Användarvisningsbild
Henry
Inlägg: 19872
Blev medlem: 20 april 2005, 02:52:47
Ort: Lund

Re: Kylväska på dygnet runt?

Inlägg av Henry »

Jo iofs.

Ok, det var länge sedan jag hade igång den tänkte mer att om de höjde varvtalet så kan den pumpa mer även med liten cylinder och kolvstorlek som får plats framförallt med R600a som ju kräver lite mer så att säga från kompressorn än tex R134a.
xxargs
Inlägg: 9783
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Kylväska på dygnet runt?

Inlägg av xxargs »

Större kolv och cylinder tror jag inte är någon större issue då denna fortfarande är mycket mindre än själva motordelen - motor behöver vara en viss storlek för 100 W som dessa är på - men det man sparat vikt är förmodligen kapslingen då R12/R134a kompressorer hade rätt bastant inkapsling som troligen tål en bit över 100 Bar (designen var oftast att glastätningen för ledarna till motorn skulle ge sig innan stålkapslingen sprack upp) - med isobutan (R600a) och lägre tryck så har man kunnat minska på dessa krav ganska mycket och speciellt om hela kompressorkapslingen ligger på lågtrycksidan (som alla traditionella kylskåpskolv-kompressorer)

det kanske inte ens är en stålkapsling utan är gjort i aluminium...

Vid -10 grader C i evaporatorn så är suggastrycket för Isobutan samma som atmosfärstrycket och volymen med högtryck väldigt liten (till skillnad mot många designer av rotary-kompressorer där hela motordelen ligger på högtrycksidan och har stor volym gasmässigt...) och vid 25 grader C är trycket 2.5 Bar och vid 55 grader ca 6.7 Bar. - folk har högre tryck än så i sina cyckeldäck...

En vanlig sprayflask-burk eller campingasolburk med EN417-klassning skall tåla 20 Bar innan den spricker upp i falsningarna och skall ha spruckit upp innan typ 24 Bar - när jag provtestat stumfyllt med vatten så börja de ge sig och öppna sig lite över 22 Bar tryck.
Användarvisningsbild
Henry
Inlägg: 19872
Blev medlem: 20 april 2005, 02:52:47
Ort: Lund

Re: Kylväska på dygnet runt?

Inlägg av Henry »

Tvivlar starkt på aluminium, tror aldrig heller jag sett ett kompressorhölje till en komp i alu.

Stål kostar i princip inget per kg är lätt att svetsa med billiga grejer och lätt att hårdlöda likaså, med aluminium är det raka motsatsen i allt.

Kan industrin tjäna någon extra krona på något som inte absolut måste vara på ett visst sätt så kan du ge dig fasen på att dom gör det. :)

Tänkte att det väl krävdes ett högre flöde av gas med R600a för att komma upp i liknande egenskaper eller hur det var som med R134a och således större cylindervolym men för att kompenserade för detta så högre varvtal i stället var min tanke. Men du menade att den lät som normal 50 Hz komp så det är nog inget som så då på den delen.
xxargs
Inlägg: 9783
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Kylväska på dygnet runt?

Inlägg av xxargs »

Att göra en motor som avviker annat än 50, 25, 16.66 varv per sekund innebär att man måste ha en BLDC-motorn med eletronik då borstade motorer knappast kommer på tal här. Då tillkommer det också kraftelektronik och då är vi nog förbi en ismaskin för under tusenlappen i kostnad.

Waeco-kylboxen tidigare nämnt matas med 12 eller 24 V och är en sådan BLCD-motor med elektronikbox och har variabel varvtal beroende på last och temperatur - när den skall jobba i frysbox-lägen med -18 grader C så går den i mycket högre varvtal för att få mer pump-kapacitet då gasen är mycket tunnare på sugsidan än när den skall arbeta mot +8 graders C temperatur då i det läget arbetar den på lägsta möjliga varvtal istället (och mer energi-effektiv). Kapillärröret har en begränsad massamängd köldmedel flödande per tid och påverkas rätt lite av hur stor undertrycket är i evaporatorn och/eller hur hög trycket är i kondensorn... - man vill inte pumpa för långsamt så att det slurkar torrt i insuget till kapillärröret (man siktar på att ligga på gränsen precis med korta perioder med flash-gas) och samtidigt inte pumpa för mycket så att trycket blir lågt i evaporaton och för kallt där punktvis nära inloppet och fyller halva kondensorn med kondensat som väntar på att sugas in in i kapillärröret vilket gör att kompressorn arbetar med större tryckskillnad och sämre COP.

För maskiner som inte både skall vara flexibel mellan kylskåp eller frysbox-drift så är detta väldigt optimerat med en kompressor med ännu större slagvolym för frysboxdrift än kompressor avsedd för enbart kylskåp-drift - man pratar om LBP-kompressor (low back pressure) för frys och MBP-kompressor (medium back pressure) för kylskåpsdrift och för kompressorer för AC-drift och avfuktare så är det ofta HBP-kompressor (High back pressure) då evaporatortemperaturerna där är sällan på minusgradernivå någon längre stund. Till detta finns det ofta universal och utbyteskompressorer tänkt för reparation som med en mindre övermotorisering klarar både LBP och MBP-drift, med förstås något lägre COP som resultat.

Använder man kylskåpskompressor för frys så är den övermotoriserad gentemot sin slagvolym och använder man en fryskompressor för kylskåpsdrift så är motorn för liten för slagvolymen och går för tungt och riskerar går hett. En Frysskåp/box är inte tänkt att starta från rumstemperatur mer än max några 10-tal gånger under sin tänkta driftstid.
Användarvisningsbild
Henry
Inlägg: 19872
Blev medlem: 20 april 2005, 02:52:47
Ort: Lund

Re: Kylväska på dygnet runt?

Inlägg av Henry »

Nej givetvis är det en normal vanlig kompressor avsett för R600a in den, inget snack om det. Skulle varit kul att ta en detaljerad titt på hela kylsystemet, fick aldrig tid till det innan dock är den som sagt i ett förråd men går väl alltid att plocka fram blev lite nyfiken nu.

Waeco-kylboxen, ja kunde tro det var BLDC i den med tanke på priset.
Skriv svar