Solel till torpet

Berätta om dina pågående projekt.
MiaM
Inlägg: 7345
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Solel till torpet

Inlägg av MiaM »

Finns det någon teknisk fördel att inte klippa en MC4-kontakt på en panel i varje slinga, och använda den för att kontaktera andra änden, och slippa köpa de kontakterna?

Vet inte var ren kabel är billigast men kolla typ de klassiska ställena såsom Biltema, kanske Elbutik och kolla om prisjakt och pricerunner har nåt bra att säga om saken.

Beroende på vad grov v.s. tunn kabel kostar så kanske det rent av blir billigare att dra ner alla tre slingorna med tre ledare som vardera är en tredjedel av vad en grövre gemensam skulle varit. En grej du skulle kunna göra är att ansluta en mätledare på varje mellansteg i seriekopplingen, hänga på lämplig säkring (gissar att man vill ha en såndär sandfyld glasrörssäkring, men kolla upp detta noga, bryta DC vid dessa spänningar kräver en del mer än vad som gäller både vid lägre spänning och DC eller vid dessa spänningar och AC), och ansluta till nån slags mätuttag. Vid strul eller bara vid nyfikenhet så är det lätt att ansluta mätare. Om du råkar ha gott om analoga multimetrar så låt en sån finnas på plats, så slipper du åka och handla 9V-batteri för femtioelfte gången för att nån glömt mätaren på eller bara för att batteriet är för gammalt.


Just ja, angående kyl. För en semester så lär ju kylen vara igång konstant. För en helg så kan man hjälpa en långsammare kyl genom att helt enkelt ta med sig en kylbag full med isklampar.

Min erfarenhet är att förvånansvärt nog så funkar en såndär peltierbaserad kylbag modell halvstor faktiskt förvånansvärt bra, men den ställer ju minst sagt en del krav på storleken på solanläggningen. Använde en sån på en knapp veckas semester, dock på hotellrum med nätspänning, och det gick bra att dels ha frukostgrejer (smör, ost, skinka o.s.v.) och dessutom kyla ner minst en 1,5L-läskflaska per dag, eller kanske rent av två. Man får ju se till att packa rätt när man ska kyla ner saker, så att det som ska kylas ner inte värmer upp saker som blir dåliga om de inte hålls kallt nog. Kan kolla upp spec på kylbagen i fråga om nån är nyfiken, impulsköptes på MediaMarkt vid Alexanderplatz i Berlin förra sommaren. (Sidospår på detta sidospår: Om man planerar säg minst någon/några dagar i förväg så kan man annars köpa nätdrivna kompressorkylskåp riktigt billigt i Tyskland, för av nån märklig anledning så ingår inte sånt i hyreslägenheter utan dessa köps och säljs när folk flyttar isär/ihop o.s.v. :O Detsamma lär mig veterligen gälla hela köksinredningen, fast det är kanske lite svårare att hitta en diskbänk eftersom man kanske är tvungen att ha auktoriserad rörmokare för att röra rörgrejerna och det lönar sig säkert inte jämfört med att bara ge grejerna till nästa hyresgäst)

I princip kan man ju också köra en frysbox som kyl. Kompressorn har ju inga problem att kyla ner frysen från rumstemperatur, varpå den därmed givetvis också kan kyla ner till valfri önskad temperatur som är högre än vanlig frystemperatur. Det kräver ju dock att man ordnar egen termostat. Det jobbiga med sol och kompressorgrejer avsedda för 230V är ju startströmmen. Man lär behöva en rejält fläskig inverter eller kanske rent av motorgenerator med svänghjul för att kompressorn ska starta, men när den är igång drar den inte så fasligt mycket. Det kan väl tänkas att om man skaffar en såndär charger-inverter som även kan ladda från nätspänning och har nån slags bypassläge så kan man gissningsvis starta kompressorer med elverk igång, och sen slå av elverket och driva från invertern. Opraktiskt som sjutton för kyl/frys om man inte har elstart på elverket, men ändå.
Användarvisningsbild
Gizmo
Inlägg: 1548
Blev medlem: 8 september 2009, 00:37:45
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Solel till torpet

Inlägg av Gizmo »

En sak som slår mig är att just det här med projekt, och att fixa solel på torpet får ju räknas som ett sådant, det är att det är sällan de saker som man tror ska vara kluriga eller rent utav lite svåra, utan nästan undantagslöst helt andra saker.

Iaf. Insåg två saker, den ena var att det var för lite semester kvar för att jag skulle kunna fixa taket själv (med lite hjälp naturligtvis), så det får kort och gott bli snickarhjälp (det känns också bra då det bannemig är väldigt mycket högre än man kan tro...). Vad jag däremot inte visste är att det tar tid att få tag på snickare, så de jag fick tag på i slutet av juli hade inte tid förräns i november. Nåja, så får det bli.

Nu till klurigheter, det behövs ju någon slags fäste av solpanelerna. Panelerna jag har är i någon slags glasfibermaterial och de har inte någon aluminiumram runt sig, om man håller en så flexar de lite på ett sätt som inte känns helt bra om man ska montera dom på taket. I paneler som flexar mycket i vinden kan det bildas sprickor vilket är dåligt. Då panelerna ska monteras tre i en slinga så känns det rätt praktiskt att ha tre paneler i en ram, och tre ramar. Panelerna är inte så tunga och bara 800 mm breda så blir ju 2.4 meter för en sån ram, känns ganska rimligt. Däremot vetekatten vad jag ska använda för något för att fästa dom i läkt så att tegel kan ligga bra på. Fick tips på Welandstal.se som har anpassningsbara fästen, men gjorde en snabbkalkyl och spontant känns nästan 9000:- lite dyrt för bara fästen. Men det kanske är rimligt?
Vad är standard? Eller vad finns för leverantörer?

Det blev för övrigt 6mm kabel inköpt. Prisskillnaden på det och 4mm var bara några få hundralappar, så varför inte. Det vägde rätt rejält med ett par sådana rullar...

Har också beställt ett batteri, blev ett 12V 200Ah LiFePO4 med inbyggd BMS, närmare bestämt det här och det borde väl dyka upp om nån vecka eller två. Det räcker till att börja med även om jag nog tänkte gå över till 24 eller 48V på lite sikt (med fler paneler någon gång i framtiden).
Användarvisningsbild
Gizmo
Inlägg: 1548
Blev medlem: 8 september 2009, 00:37:45
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Solel till torpet

Inlägg av Gizmo »

Däremot lyckades jag med en händig väns hjälp få igång den gamla Husqvarna Warm Wind 2000T.
Visade sig att stiftet som trycker ner mot regulatorn som styr fotogenen ner i brännkammaren hade ärgat fast (då den inte varit använd på 20-30-nånting-år). Den ger inte så enormt mycket värme, men tillräckligt. Med nollan ute och lite lagom luftgenomdrag i torpet var det otroligt skönt att kunna hålla 19 grader i köket när man vaknade!

Sedan så återstår att hitta en bra källa till fotogen som inte är alltför dyrt. Har väl en dunk kvar. Dollarstore har lampolja för 29:- och lampolja behöver jag ändå till fotogenlamporna.

Läser i forum om folk som blandat 40% bensin med 60% diesel. Huum. Tja. Går gör det säkert, men lite lagom explosiv kombination, skulle nog inte vara helt bekväm med att sova och ha det igång. Plus, bensin luktar rätt illa, att ha den ytterst lilla fotogendoft som det är nu är ok. Fotogen är precis lagom trögantändligt (och visst, tanken är väl separerad). Kan man köpa fotogen på 25-liters dunk till ett ok pris?
Är villaolja mer lättantänt än diesel?
2019-10-05-19.29.53.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
danielr112
Inlägg: 7896
Blev medlem: 18 januari 2009, 00:48:24
Ort: Alvesta, Småland

Re: Solel till torpet

Inlägg av danielr112 »

Fästen ligger runt 500-1500 per panel beroende på typ och tak. Så ja det kostar en hel del.
Mina paneler ligger på tryckt reglar och med vanliga plattjäen och vinklar. Fästena mellan panelerna är m8 samt plattjärn ovanpå. 4e året och ser bra ut ännu. Får dra åt lite första året då träet ändrar sig men kostnaden var bara en bråkdel.
Nu har dock reglerna ändrats där man inte får koppla in paneler själv ens ? Lite osäker men är många kompisar som snackar om något sådant.


Paneler utan ram låter jobbigt helt klart :(
Användarvisningsbild
Biker
Inlägg: 3666
Blev medlem: 23 november 2005, 04:51:36

Re: Solel till torpet

Inlägg av Biker »

Båtaffärer har grejer och bygga kyl o frys helt formanpassat på plats.

Kompressorgrejor o 12vdc.

Köp nån Waecobox nytt namn nu?? - finns små o drar ingen sås alls - kanske nått o utgå ifrån.

Xxargs gillar dessa , har haft nån deras små kompressorboxr på hemma i 10 år.
Drar inget i jmf mot peltierboxar
Castor
Inlägg: 1116
Blev medlem: 24 mars 2012, 13:03:49
Ort: Utanför Nyköping

Re: Solel till torpet

Inlägg av Castor »

Det är väl försäkringsbolagen som inte gillar "hemmapul" med solpaneler, det är ju stora strömmar så brandrisken är inte försumbar.
xxargs
Inlägg: 9731
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Solel till torpet

Inlägg av xxargs »

Gizmo skrev: Läser i forum om folk som blandat 40% bensin med 60% diesel. Huum. Tja. Går gör det säkert, men lite lagom explosiv kombination, skulle nog inte vara helt bekväm med att sova och ha det igång. Plus, bensin luktar rätt illa, att ha den ytterst lilla fotogendoft som det är nu är ok. Fotogen är precis lagom trögantändligt (och visst, tanken är väl separerad). Kan man köpa fotogen på 25-liters dunk till ett ok pris?
Är villaolja mer lättantänt än diesel?
2019-10-05-19.29.53.jpg
Ha aldrig bensin i sådana blandningar - finns för mycket lätta kolväten i blandningen som gör att det är brännbar gasblandning ovanför vätskeytan om det blandas upp med för mycket luft, fotogen och diesel ger för mager blandning för att kunna brinna utan hjälp av veke till en början

Har aldrig kört annat än diesel i sådan - man får göra på samma sätt som att förvärma en multifuel-kök med en skvätt T-röd (typ ett par matskedar i volym) i brännkammaren och under tiden när det brinner låta dieseln blöda fram från sidoröret (det får man kolla innan att det verkligen gör när man är obekant med kaminen, det gör inget att det är lite diesel kammaren när man sedan skvättar i T-spriten) så kommer det snart att överta brinnande allt eftersom spriten brinner ut.

Är brännkammaren använd så kommer sotet och avlagringarna i botten agera naturlig veke vilket gör att dieseln kommer att brinna i någon kant även om T-spriten brunnit ut, men är det nysotad och plan och fin så kan det bli mer besvärligt och man kanske tom få kasta in en tom tänsticksask nära bränsleutsläppet vars kol efter förbränningen kan agera 'naturlig' veke om man missar med mängden T-sprit för starten...

---

vet inte om det är någon munstycke man behöver byta eller är justerbart, men det är ingen större hastighet på flödet vart fall och är ganska okritiskt förutom att maxeffekten kanske inte blir så bra på dieseln om den är inskruvad för fotogen iom. dieseln högre viskositet och lägre flöde pga. detta.

Ingångsöret till kammare där bränslet kommer kan behövas rengöras om det inte har gjorts någon gång av föregående ägaren då om det byggs för högt av gammal sot och koks så kanske flödet hålls tillbaka...

jo en sak till - ha locket öppen och inte huvudet över pannan när du slänger ned stickan i spriten - det kan poffa till...
Användarvisningsbild
Gizmo
Inlägg: 1548
Blev medlem: 8 september 2009, 00:37:45
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Solel till torpet

Inlägg av Gizmo »

danielr112 skrev:Fästen ligger runt 500-1500 per panel beroende på typ och tak. Så ja det kostar en hel del.
Mina paneler ligger på tryckt reglar och med vanliga plattjäen och vinklar.
Tips på fler ställen att kolla på efter just fästen för solpaneler?
Och ligger alltså dina paneler rakt på läkten? Utan nått tegel mellan? Ligger det nått plåtbleck ovanför och runt då så det inte blåser in regn rakt ner på (materialet som tidigare hette tjärpapp, men numera har ersatts av nått modernare som andas vars namn jag har glömt av).

Jag har ingen spont idag, så utifrån är det tegel, tjärpapp, oljemasonit och så plankor för att hålla upp det hela.
Tror inte jag kommer att lägga på spont heller, blir ju lite tyngre för taket då. Fast visst, det kan man fundera över, när all tegel ändå ska bort och man ska lägga på nytt. Har för mig att kostnaden för själva sponten för hela taket är typ 15 000 (+ kostnaden för merjobbet då).
Snickaren tyckte inte att det behövdes, men det kan ju också vara för att det går snabbare att göra då...jag är väl inte så förtjust i oljemasonit egentligen, det är verkligen en lösning från 60-70-talet.


Jo. Som sagt, är nog inte så sugen på att köra nått annat än fotogen egentligen, spisen är ju gjord för det. Och att blanda känns klart riskabelt, inget jag är sugen på.
Enda som talar emot är att det är lite dyrt, eller svårt att få tag på större mängder.

När jag googlade så tipsade någon om att man kan sätta in en liten boll av nått tunnt stålmaterial mitt i, som glöder lite av lågorna och bidrar till bättre förbränning om man skulle prova att köra ren diesel. Skulle då ge mer värme också då mindre går ut oförbrännt.

Men ja. Undrar fortfarande om vanlig villaeldningsolja är tunnare och mer likt fotogen än vad diesel är? Det är mycket marknadsnamn och produktnamn men inte helt lätt att hitta exakta specifikationer. Läste nått om att diesel kan riskera att ge mycket kocks som är svårt att få bort om man eldar det utan att få till räcklig förbränning.
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 25118
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: Solel till torpet

Inlägg av Glenn »

Min farmor och farfar värmde hela bottenvåningen på deras gamla dragiga 1800-talshus med en husqvarna warmwind när jag var liten, så dom kan ge rejält med värme. (Huset skulle egentligen värmas med kakelugnar men det var enklare att fylla fotogen än att hugga ved..)

Precis som xxargs är inne på ska man kunna justera/bestycka om dom för ren diesel, för fotogen är inte lätt att få tag i för vettigt pris numera.
xxargs
Inlägg: 9731
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Solel till torpet

Inlägg av xxargs »

Det är ingen skillnad på panna-delen på en fotogendriven eller dieseldriven warmwind ( skoghuggar-kojor hade ofta en warmvind av lite mindre modell och där var det diesel från skogshuggartrakor-tanken som gällde.

det enda jag kan se är att mängden koks i botten på brännaren kanske växer fortare med diesel än med fotogen men i övrigt så brinner det på i stort sett samma sätt och relativt blå låga med inte allt för feta gula inslag vid lite högre värmeläge

man kunde bränna rätt många hundra liter diesel innan det var dags för rensning i brännaren.

brännaren är ju vekeslös och arbetar enligt brinnande-kopp princip (inte helt olikt i designen som en trangia spritbrännare faktisk med hålrand högst upp runt om som det brinner ur med låga vid hög pådrag ) så den har inga igensättningsbeskymmer av den typen som en vekesbaserad värmare kan råka ut för vid tyngre bränslen.

med andra ord att hälla fotogen/lysfotogen/lampolja i en sådan är lite som att kasta pärlor för svinen - mervärdet med fotogenbaserad bränsle gentemot dieseln är i mina ögon i stort sett obefintlig, ja förutom resningsintervallerna kanske blir lite längre med fotogen.

Med andra ord kommer det inte att hända något katastrofalt eller knappt ens märkbar skillnad om du provar med dieseln en tank och till slut har du ändå eldat upp det som finns i tanken oavsett bränsle.

(ett undantag i resonemanget är dagens RME-inblandade Diesel - mina referenser gäller för blank-diesel av den gamla sorten och med modern diesel så kanske man skall elda tanken slut och sedan elda ytterligare en halv till en liter fotogen/lampolja för att skölja igenom flottörsgrunkan som styr flödet innan man lämnar det hela för en längre tid, så att det inte växer en massa goja som sätter igen allt till nästa besök.)
MiaM
Inlägg: 7345
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Solel till torpet

Inlägg av MiaM »

Oj vad jag känner mig okunnig - hur sätter man fast tegel om man inte har läkt? :o Spikar man fast varje panna eller nåt?

Vet inte vad som är vanligt för solel men jag tror mig ha sett solvärme som monterats istället för tegel (eller motsvarande). Jag "har hört" att ifall den som monterar dessa använder skruvar/spikar av annan metall än själva solgrejerna så rostar till slut fästena sönder och solpanelernas hela tyngt hålls upp av klämringskopplingarna på kopparrören och när det tynger för mycket utan att nån åtminstone efterdragit klämringskopplingarna så börjar det läcka vatten och då lackar husägaren ur och byter ut hela kalaset och i slutänden blev jag lycklig (?) ägare av några kvadratmeter solvärmepaneler som vid provkörning en evighet senare visar sig hålla tätt (men kräver specialanpassad montering just eftersom fästena rostat sönder så det fattas nära en kvadratdecimeter metall i varje hörn).

Med dina lite "mjuka" solelpaneler så kanske det kan vara läge att kolla på metalltak? Det går ju att ha tegel på resten av taket, och metall just där panelerna sitter.

Håller med om förslaget ovan att bygga egna fästen. Så rackarns svårt kan det inte vara att skaffa plattjärn som kan sticka ut nedåt i överlappet mellan tegelpannorna, och i sin tur vara skruvat i vad som nu håller fast panelerna. Kanske läge att låta fästena nedtill fortsätta ned och runda den nedersta tegelpannan och vända upp in under den pannan. Den pannan blir krånglig att byta, men ändå. Det kan kanske vara lämpligt att använda trä som mellanlägg/distans mellan dessa tänkta plattjärn och faktisk ram för panelerna. Enkelt att bearbeta, och troligtvis tillräckligt galvaniskt isolerande så att det går bra att blanda metaller. Annars finns det kanske någon lämplig plast. En variant är ju att ha brickor av isolerande material. Vet inte hur detta hänger ihop med krav på skyddsjordning o.s.v. också.

Vet inte hur det är med trä som snö faktiskt kan tänkas ligga kvar på. Men för trä som snö och regn kan regna mot men där gravitationen tar bort nederbörden rätt omedelbart så räcker det ju bra att måla med röd slamfärg. Kanske för dåligt för sluttande tak att bara göra så utan att ta till tryckimpregnerat. Ett tips är ju också att kolla upp hur det är med att elda spillbitar som är tryckimpregnerade - har fått för mig att åtminstone i vissa delar av världens används kemikalier som gör att det är en dålig idé att elda tryckimpregnerat trä. Kanske bara i Amerika?

OBS! TÄNK PÅ RISKEN FÖR GALVANISK KORROSION! BLANDA INTE METALLER/LEGERINGAR SOM KAN RESULTERA I KORROSION!
danielr112
Inlägg: 7896
Blev medlem: 18 januari 2009, 00:48:24
Ort: Alvesta, Småland

Re: Solel till torpet

Inlägg av danielr112 »

Gizmo: Plåttak under. Men istället för dyra monteringsdetaljer valde jag impregnerat trä mellan plåttaket och panelerna. Får se hur länge det håller helt enkelt men än så länge ser det bra ut och var bråkdelen av kostnaden.
Skriv svar