Här kommer en uppsättnig moduler som jag använt mig av: Längst till vänster är radiomodulen med antenn och adapter.
Följande är en spänningsomvandlare av vilka jag använt tre stycken. Jag hämtar 24 VDC till växthuset och inne där behöver jag 12V, 5V och 3.3V.
Tredje i övre raden är en modul med 4 analoga ingångar (8 bit). Nedanför den är ju Nanon själv.
Fjärde modulen är en 16 portars kvasi-I/O modul med PCF8575. Nedanför en pytteliten grafisk displaymodul med 64x128 pixel. Den på bilden är dock trasig

Femte är Joysticken. Den ger ut två analoga signaler (X och Y) och en digital för tryck på hatten. Nedanför är RTC-modulen med EPROM-minnet. (På baksidan är ett backup-knappbatteri).
Sist och störst modulen med 8 reläer.
(Ifall någon har någon fråga om modulerna, så är det bara att stöta på).
Redan i mars hade jag "centralenhetens" kort så långt färdigt, att jag kunde torrköra: Eftersom systemet är helt meny-baserat är Joysticken den enda inmatningsgrejen man behöver. Mera om detta när det blir tid för programmet...
Modulen med 8 reläer styr magnetventilerna. För att minimera antalet reläer (och digitala portar, kablar, kontakter, mm.) är magnetventilerna kopplade som en matris: Således måste två reläer aktiveras samtidigt, ett "plus-relä" och ett "minus-relä", för att en viss magnetventil skall öppna.
(Kopplingen på bilden är endast riktgivande - reläerna har dessutom sin drivelektronik, mm.).
Modulen med 4 reläer styr båda pumparna och luckans motor. Den motorn är kopplad som en s.k. trappljuskoppling till reläerna. Det betyder, att när det ena reläet drar öppnas luckan och när det andra reläet dra stängs den. När båda är i viloläge, eller ifall båda drar, händer ingenting.
Reläerna aktiveras när ingången är LÅG.
PCF8575 är inte en fullblodig I/O-krets, jag valde den främst för att den är liten till formatet.
Utgångarna har inte något tri-state läge och varje ports funktion måste varje gång "konfigureras" i Setup-rutinen. Det betyder, att porten, då man definierar den som OUTPUT, är låg ett kort ögonblick, tills programmet sätter utgången HIGH. Reläet hinner då kort aktiveras. För magnetventilerna har detta inte någon betydelse, eftersom man sätter upp en utgång i taget, och magnetventilen kräver både plus och minus, men för pumpar och luckans motor är det värre. Det rycker i dom, och det är inte elegant nog.
Jag löste detta så, att jag kopplade +12V (till motorerna) går parallellt genom relä 7 och 8:s vilokontakt. Under normal drift kommer dessa aldrig att vara aktiverade samtidigt, d.v.s motorerna kommer alltiid att få ström då deras respektive relä drar.
I Setup-rutinen konfigurerar jag först utgångarna till magnetventilerna, så aktiverar jag relä 7 och 8 och konfigurerar motorstyrningen utan ryckningar, och sedan släpper jag 7 och 8.
(Hoppas jag nu kunde förklara det där förståeligt...
