Electrokit Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 04.51 2019-09-22

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 19 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 20.37 2019-08-06 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.10 2008-02-25
Inlägg: 6058
Ort: Mariehamn
Och innan någon påpekar det så är det säkert redan någon som gjort detta och det finns att köpa från kina...

Sagt och gjort. Fick en trasig borste av en kompis. Mätte laddaren och sågade i sär den. En testspole med 30 varv på en 16mm stomme gav ca 6v p-p 32kHz då man satte den på laddaren. Laddaren var naturligtvis ingjuten och det gick inte att få isär den utan att skada spolen, men resterna av den syns på bilden. Den är lindad med 0,3mm tråd på en bobin OD 17mm, ID 7mm, h 5mm. Inne i bobinen sitter en ferrit 6mm h=18,5

Bilaga:
20190806_220711_resized.jpg

Bilaga:
20190806_220651_resized.jpg


Tanken är att min egenbyggda laddare skall ge ungefär samma spänning med testspolen.

Driver spolen med en push-pull, klass E förstärkare, kopplad som en multivibrator. Med testkopplingen och 100 varv på spolen laddade tandborsten snyggt redan vid 5V drivspänning, så om jag kör 12V borde jag kunna minska antalet varv på spolen. Toppspänningen blir 2*pi*Vcc, vilket vid 14,4V blir 90,5V!!

Behöver hitta lämpliga ferriter, jag har ju bara en. Skall rita schema i morgon.

Tankar och synpunkter?


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.55 2019-08-06 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.29 2005-05-10
Inlägg: 37827
Ort: Söderköping
Kanske skaffa en manuell reservborste som "backup", med tanke på tänderna... :-)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.00 2019-08-06 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.10 2008-02-25
Inlägg: 6058
Ort: Mariehamn
Citera:
manuell reservborste som "backup"


:p


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.39 2019-08-07 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.10 2008-02-25
Inlägg: 6058
Ort: Mariehamn
Om man räknar med Wikipedias exempel på Wild Winding så borde orginalspolen ha (b*h)/d^2 eller 278 varv.

Schema:
Bilaga:
2019-08-07_10-36-24.png


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.42 2019-08-07 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 20278
Ort: Vänersborg
För några år sedan var det någon här inne som hackade tandborsten och satte dit en kontakt så tandborsten laddades med sladd.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.44 2019-08-07 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.10 2008-02-25
Inlägg: 6058
Ort: Mariehamn
Jamen.. så simpelt kan man väl inte göra det? :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.10 2019-08-07 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 20278
Ort: Vänersborg
Tänkte inte på det .... :oops:
HEJDÅ!!! :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.53 2019-08-07 

Blev medlem: 16.01 2016-02-28
Inlägg: 397
Med en kontakt blir den ju knappast så vattentät som den bör vara.
Men kanske två små kontaktpunkter, sen gör man en ny laddbrunn som direktmatar accen i maskinen.
Men kanske besvärligt att få isär den, är säkert limmad.
Men någon dag framöver behöver man ju byta acc och då.....

Intressant tråd då jag haft samma tanke, att kunna ladda den i husbilen.
Helst utan att använda inverter.

de
Roy


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.48 2019-08-07 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.10 2008-02-25
Inlägg: 6058
Ort: Mariehamn
Jag har bytt ackumulator i en borste en gång. Den är inte limmad, men med de moderna borstarna som har NiMh så går de sönder mekaniskt före batteriet tar slut.

Kan inte vi vara överens om att min lösning är en bättre variant än att försöka få till två laddkontakter? Multiplicera arbetet med antalet borstar i familjen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.39 2019-08-07 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.10 2008-02-25
Inlägg: 6058
Ort: Mariehamn
Signalen över spolen är en hyfsat snygg sinus, vilket borde borga för låga störningar:

Bilaga:
PRINT_22.png


Första övertonen vid 60kHz är -36dB ned och andra är -20dB ned.

Med en trasig tandborste som referens lödde jag loss batteriet och satte en milliampmätare mellan. Orginalladdaren gav 67mA i det ganska trötta batteriet och min laddare gav 100mA. Den laddade upp en helt OK borste som borstat ett par tänder (simulerat) på 45 minuter.

Zenerdioderna blir rätt varma. Skall fundera på att öka på 100ohms motstånden. Edit: Ändrade till 1k och då sjönk strömförbrukningen drastiskt.

Behöver dessutom hitta flera ferritstavar med lämpliga egenskaper under 200kHz, exvis Amidon material 77, R77-025-100


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.03 2019-08-08 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.10 2008-02-25
Inlägg: 6058
Ort: Mariehamn
Sedan har vi ju detdär med att spara energi... Orginalladdarna drar ström hela tiden, 1,2W och det är ju oacceptabelt. Lutar åt en enkel lösning:

En mikrobrytare som känner av att man sätter i en borste och sedan en 4060-baserad timer på 1-2h som stänger av efter den tiden.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.56 2019-08-11 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.18 2012-08-14
Inlägg: 1045
Ort: Helsingborg
Hej
Hade en kollega som var på hotell och hade glömt sin laddare till tandborsten.
Han testade sätta den på en QI laddare och den laddare!

Testade precis min av samma modell och den började blinka grönt (laddning).
Satte den på en IKEA laddare av nedan typ.
https://www.ikea.com/se/sv/p/nordmaerke ... lsrc=aw.ds


Tänkte att det kan tillföra något :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.47 2019-08-11 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.10 2008-02-25
Inlägg: 6058
Ort: Mariehamn
Jo. "Mottagaren" i borsten är inte kinkig alls. Spolen är inte avstämd så även om den är avsedd för ca 30kHz så kommer den säkert att plocka upp Qi som är 100-200kHz.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.56 2019-08-11 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.31 2004-01-30
Inlägg: 1049
Ort: Uppsala, Sweden
Är en lös QI-spole intressant för projektet tror jag att jag har en... Alltså en fabrikstillverkad, ingen styrning följer med.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.05 2019-08-11 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.10 2008-02-25
Inlägg: 6058
Ort: Mariehamn
Tack, men nej. Får nog linda egen för att få det optimalt för 32kHz


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 19 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010