prototypen skrev:Sedan Roger, får du bygga om din lilla lägenhet till ett döddämpat rum.
Protte, din vän
Nej, du behöver mjukvara och ett ljudkort. Mjukvaran mäter med ett tidsfönster så du inte får med några reflexer. Detta fungear ner till ca 3-400Hz.
Därunder simulerar man i mjukvara, eller så släpar man ut högtalaren utomhus och mäter uppe i luften. Been there done that en ljummen tyst sommarnatt.
En "billig" earthworks mik kostar ca 5000 ex förstärkare.
Det finns billiga okalibrerade som thomann, sedan finns det några lite dyrare med korrigeringskurvor framtagna. Detta är elektretmikar , dvs de som finns i ALL elektronik idag.
Earthworks, BK mfl är kondesnatormikar som behöver mycket potential för att fungera.
Här är annars det bästa elektretelementet som finns:
https://www.elfa.se/en/audio-adapter-20 ... &simi=97.9
I övrigt håller jag med Huggbävern. Jag har en gammal hemmabyggd mik. Samt en tyskbyggd Panasonic WM-60A baserad med individuell korrigeringskurva.
Den finns inte längre men är ersatt av WM61A
https://www.svalander.se/shoppen/kompon ... nic-wm-61a
Fördelen med dessa är att det är bara att koppla direkt på mikingången till ditt ljudkort. montera kapseln i ett tunnväggigt aluminiumrör. Så litet som möjligt.
Mikrofonelementet skall vara rundupptagande, dvs lika känsligt i alla riktningar. Mikrofoner för inspelning av instrument , sång mm brukar vara ha kraftigt riktningskänslighet , tex kardioder som är känsliga i två riktningar (fram/bak) men inte åt sidorna. Perfekt för sång. Genom att ha ett så tunnt rör som möjligt påverkar inte detta känsligheten för olika frekvenser.