Dom flesta moderna dieselbilar i norden behöver nån slags tillsatsvärme för att gå upp i rätt arbetstemp när det är kallt. Ofta sitter dom gömda framför framhjulen bakom stötfångaren eller nåt annat dolt ställe om du inte ser nån i motorrummet.
Det går nog läsa av felkoder på värmaren via EOBD-uttaget!
Det som brukar vara "extrautrustning" är just parkeringvärmarfunktionen vilket en del gånger är en ren omprogrammeringssak eller så krävs nån form extra modul tex för fjärrstart, tidinställning och dyl.
Men har dock ingen aning om hur det är på just din bil!
Dieselmotorer av idag utnyttjar bränslet så effektivt att det blir väldigt lite spillvärme över och dom är beroende av nån slags tillskottsvärme i kallt klimat, skulle bli förvånad om det inte finns på din bil. Be nån läsa av felkoder och se om nåt är fel eller behöver service.
Det är inte fel att säkerställa funktionen på termostaten till motorn också om problem kvarstår med att det tar lång tid för värmen att komma!
Gimbal skrev:Täpp igen stora delar av grillen i fram så inte motorrummet kyls lika effektivt.
Det var vanligt förr i tiden med kylargardiner, men även en del skapligt nya bilar har skydd att montera i fram vintertid.
Är det något som vet mer om detta? Kan man göra detta på egen hand?
Min "nya" (begagnade) bil en Nissan QASHQAI tar en väldigt tid att bli varm på vintern men samtidigt drar den nog hälften av bensinen jämfört med min gamla ... så jag förstår ju var det kommer från.
Dagens Nyheter är stor nog att hänga framför kylaren. Trä in den framför kylaren inifrån motorrummet så 2/3-delar täcks. Vik överskottet av tidningen så att den i inte kasar ner längre än så.
I gamla tider, 30-40-50-talet var rullgardinen framför kylaren regleringen av kylvatten-temperaturen. Från förarplats kunde man dra i en kedja som höjde och sänkte gardinen.
Sedan kom automatiska kylartermostaten. En ventil styrd av ett bimetall-element.
Då behövdes inte kylaren regleras. Men vid kall väderlek och värmdes å andra sidan inte heller luften som passerade kylaren och motorerna gick kalla och gick illa. Det kunde delvis avhjälpas med den manuella choken som fetade bränsleblandningen.
Kylarmaskering blev då ett vanligt biltillbehör. En yttre silverfärgad duk som spändes fast med snabbfästen som var försedd med någon form av reglerbar öppning.
Franska bilar, Peugeot och Citroen tror jag fortfarande har sådant som original-tillbehör, lösa skivor att sätta framför kylaren.
Rolls Royce hade redan på 30-talet en variant där kylargrillens ribbor agerade spjäll. Det har nu åter blivit populärt.
Men en Dagens Nyheter duger bra och är lätt att reglera efter behov. Glöm inte att reglera även när varmare väder återvänder på vårkanten, så inte kylarvätskan kokar.
Apropå värme i bil, i enklare jaktstugor och husvagnar är det inte ovanligt med denna typ av värmare: http://www.keronairaq.com/radiant-type/wkh-100a/
Har för mej att jag sett sådana på militärt överskott. Jula har också något åt det hållet.
Förmodar att en viss grad av självventilation behövs för att hålla koloset på måttligt giftig nivå.