Men det innebär att "lasten" på solcellen kommer att vara konstant soliga dagar (~200mA) vilket drar ner volten till 5 på panelen.
Nej. Med zenerdiod på plats kan inte spänningen på solcellen överstiga diodens spänning ELLER batteriets aktuella cellspänning+ skyddsdiodens framspänningsfall. Är batteriet inte fullladdat kommer inte zenerdioden att lasta något alls.
Att reglera laddning mha ett antal seriedioder är reglering genom att göra solcellen ineffektiv som batteriladdare oavsett hur mycket solen lyser. Mängden ström den KAN leverera om batteriet behöver laddning blir då alltid reducerad.
En solcell är inom sitt mest effektiva arbetsområde mer att betrakta som en strömkälla än spänningskälla.
Hur stor skillnad är det för de ganska mycket dyrare "SEPIC" varianterna?
Ingen. SEPIC är mer ett sätt att beskriva i vilken ordning kondensatorer, induktanser och switchar är ordnade. Det finns ett antal olika varianter som alla har olika för och nackdelar.
Priset för dessa komponenter är i stort samma för samma effektområde.
Intressanta skillnader kan vara om det finns billig styrelektronik för en viss styrform, och om dess effektiva spänningsområde passar för den egna applikationen. För en liten solcell och svagt solsken blir det även intressant med styrelektronikens tomgångs-förluster.
Finns det montro färdiga moduler med Buck-Boost och Lion skyddskretsar för att smidigt kunna ladda en cell så effektivt som möjligt?
Eftersom Buck-Boost kräver längre kedja av komponenter, med förluster i varje komponent blir det sämre effektivitet än att bara använda Buck eller Boost eller enklare PWM.
Det finns inte en general-lösning som alltid är bättre utan det är helheten som avgör.
En liten solcell eller svagt solbelyst och mesta strömmen kommer att förbrukas i Buck-boost-kretsen utan att ge något alls till batteriet.
För att ta tillvara det lilla som cellen då kan leverera kan det vara bättre att bara ha boost samt en zenerdiod som skyddar vid de sällsynta tillfällen solen lyser med full styrka samtidigt som batteriet råkar var fullladdat.
Vid motsatta förhållandet, om laddning ska ske i Sahara-öknen så är det inte värt att ständigt ha med förlusten för Boost-delen då det för det mesta är antingen full sol-belysning eller ingen-alls medan Buck gör att man snabbare kan ladda djupt urladdade batterier.
Alla switchar och dioder med framspännigsfall kommer kosta laddningeffektivitet.
Ett alternativ är att koppla in och ur solcellen via cmos-switch. Så länge batteriet inte är fulladdat och solcellens obelastade cell-spänning är högre kan man låta CMOS-trissan vara sluten.
Det ger mindre förluster än alla dioder eller switchade Buck/Boost alternativ.
Det kan säkert finnas samordnings-vinster att bygga passande typ av ovan förslag integrerat med övriga batterikretsar såsom över och under-laddnings-skydd och reglerade utspänningar till resten av elektroniken.
Man kan nog inte räkna med att hitta optimala kombi-lösningen för det egna behovet köp-färdigt utan det får man designa själv.