Om jag förstår rätt så tål LM317 kortslutning om den har rätt dioder runt sig. Men för att hela nätagget ska tåla kortslutning så måste transformator och likriktardioder också tåla så hög ström som LM317 ger ut vid kortslutning. Dessutom behöver nätagget tåla värmen LM317 ger vid kortis.
Om du vill bygga med en snarlik färdig regulatorkrets så minns jag att L200 var trevlig. Fem ben och både spänning och strömgräns är fritt inställbara.
Annars är väl problemet att det finns så många varianter på att bygga nätagg att det är svårt att överskåda allt.
Hej
Har ett labbagg som schemat men tänkte
att ha en automatisk säkring i stället för en glassäkring,
om det går. Det ligger lösa trådar på skrivbordet ibland
och det blir kortis
//Chaf
Näraggregerat som säljs som laboratorieaggregrat har i stort sätt alltid justerbar strömbegränsning. Jag tror många som mig börjar på låg ström och justerar endast upp vid behov. Med den rutinen brukar knappast något större hända när det kopplas fel.
Det borde finnas massvis med schema både i litteratur och ute på nätet som är väl testade. För 10 år sedan byggde jag en variant med inspiration från Allt om elektronik. Där låg serieregulatorn och strömmätningsresistorn mot den negativa utgången (low side). Detta gjorde att kopplingen blev väldigt enkel och bestod i stort sätt av två operationsförstärkare och en krafttransistor med lite krimskrams runt om.
Den konstruktionen kräver en pot som klarar nätaggets maxström. Stor, dyr och relativt sällsynt. Sedan får man mer än dubbla spänningsfallet i regleringen (2 lm317 + spänningen över potten).